ye-logo.v1.2

“Баба на баяні” Наталя Фаліон підкорила телебачення

Культура 10388
Наталя Фаліон сама пише пісні, акомпанує, виступає солісткою та організує гастролі.
Наталя Фаліон сама пише пісні, акомпанує, виступає солісткою та організує гастролі.. Фото: з архіву редакції

Мало хто знає, що авторкою пісні “Лісапєт”, яку переспівали бабусі з Чернігівщини, і яка просто “підірвала” Інтернет, є уродженка с. П'ятничани Чемеровецького району Наталя Фаліон, більше відома в народі як “баба на баяні”.

 Вона є також керівником творчого колективу “Бабине літо” на Хмельниччині та ансамблю “Забава” у Скалі-Подільській Борщівського району, що на Тернопільщині. Там же жінка очолює й музичну школу. Співачка стала відомою всій Україні завдяки своїй невичерпній енергетиці й ексцентричності. Наталя Фаліон - і швець, і жнець, і на дуді… Сама пише пісні, акомпанує, виступає солісткою, організовує гастролі. А нещодавно народний ансамбль “Бабине літо” взяв участь у телевізійній передачі “Star-шоу” на Першому національному і, підкоривши глядачів та судей-експертів, із боєм вирвався у фінал проекту. І це ще не всі досягнення “голосистих подільських баб”. Об'єднавши два народних жіночих бенди - “Бабине літо” та Забава” - Фаліон створила новий “Лісапєтний батальйон” і повела своїх підопічних підкорювати ще й СТБ на “Україна має талант”, трансляція якого розпочнеться наприкінці березня. Колектив із успіхом пройшов прослуховування і отримав схвалення всіх суддів талант-шоу. Тепер співачки мріють здобути перемогу в проекті, щоб на виграні кошти побудувати в рідному селі церкву.

Вчилася з Поплавським та співала у Верховній Раді
“Колектив “Бабине літо” я створила ще в 1991 році, а вже в 93-ому ми отримали звання народного, - розповідає Наталя Фаліон. - За цей час не змінили ні стилю, ні складу. Якщо конфлікти є нормою для творчих колективів, то у нас надзвичайна психологічна сумісність, ми ще жодного разу не посварилися. Що ж до “Забави”, то більшість учасників колективу - місцеві вчителі, й репертуар та формат цього гурту істотно відрізняється від “Бабиного літа”. Він виступає із своїм музичним супроводом. У нас є і скрипка, і баян, і контрабас. “Забава” - рухлива, молода та експериментальна. “Бабине літо” ж — це “натур-продукт, живий звук”. У родині пані Наталі всі співали й співають. Дядько все життя пропрацював завклубом у П’ятничанах і вона змалечку ходила туди співати. Жінка закінчила Київський інститут культури, в якому, до речі, навчалася в одній групі з Михайлом Поплавським. Згодом вона вийшла заміж за військового та виїхала до Латвії, де 11 років працювала завучем з виховної роботи в гімназії. Але пізніше повернулася на Батьківщину. “Я - людина села і вся моя творчість присвячена саме селу, людям, з якими я живу, працюю, - каже Фаліон. - Нині моїх “бабів” часто кличуть на свої ювілеї поважні люди в Києві та області. Якби ви бачили, скільки тисяч людей нас слухало на Майдані! Усі на мобільники нас знімали. Були ми й на прийомі в Маріїнському палаці. Після Києва посипалося стільки запрошень! Найбільше запам'ятався виступ у Верховній Раді. Вийшли на трибуну з баяном і лісапєтом. Я тоді думала: яке то щастя, що за трибуну цю тримаюся!”.

“На чужому “лісапєті” далеко не заїдеш”
“Пісню про двоколісний “Гранд-Черокі”, я написала ще 12 років тому, - розповідає Наталя Іванівна. - І вона стала нашою візиткою. Ось і чернігівські бабусі заспівали. Пишаюся тим, що пісня так швидко “пішла в народ”. Я навіть ладна поставити їм “могорич” за це. Мене часто запитують, чи не збираюся я судитися з тими бабусями. Це смішно! Якби мою пісню заспівав відомий артист, то можливо. А коли співають такі ж самі жінки, як ми... Просто варто пам'ятати, що на чужому “лісапєті” можна їздити лише по своєму селі, а за межами області вже треба мати власний. Кожен артист повинен знайти обличчя. Ми своє створювали 20 років!”. Тим часом такий розкручений ансамбль як “Бабине літо”, крім “Лісапєту”, зберігає в своєму арсеналі чимало народних хітів та мюзиклів. “Машина звір і баба-грім”, “Секс-бомби”, “Наварю свіженького борщу”, “Коза гасає по ріллі”, “Мачо” - їх співають і слухають не лише від Карпат до Чернігова, а й у Москві та Польщі, куди “баба на баяні” неодноразово їздила зі своєю командою на гастролі. “Не знаю, як ці пісні народжуються в моїй голові, - дивується співачка. - От іду дорогою, побачила козу, поки дійшла додому - написала пісню. Так сталося і на передачі “Мелодія двох сердець”. На дверях нашої гримерки хтось заради “приколу” причепив табличку “Секс-бомби”. У результаті народилася пісня з однойменною назвою”. Весела колоритна жінка під два метри на зріст і в буденному житті така ж відкрита, як на сцені. Троє її дорослих дітей працюють у Києві в царині шоу-бізнесу і вже подарували їй двох онуків. Крім своїх, Наталя Фаліон використовує ще й пісні сина Сергія. У найближчих планах співачки - поміняти нарешті баян, бо вже майже два десятки літ підкорює публіку... побитим інструментом. До речі, влітку “Бабине літо” святкуватиме в П'ятничанах свій 20-річний ювілей. Наталя Іванівна запевняє, що це буде грандіозне дійство з феєрверком, шашликами та морозивом, на яке будуть запрошені відомі зірки української естради.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую