ye-logo.v1.2

Ансамбль “Каскад”: п’ять років, відданих танцям

Культура 5736
Дмитра  Скрипника та з архіву ансамблю «Каскад»
Олена Фурман із своїми вихованцями.. Фото: Дмитра Скрипника та з архіву ансамблю «Каскад»

Ансамбль спортивного бального танцю “Каскад” при дитячій школі мистецтв відсвяткував п’ятиріччя свого існування.

 За цей час у колективі навчалися сотні дітей, дехто із випускників пов’язав своє подальше життя із хореографією.
Зараз у ансамблі займається 119 чоловік, які поділені на вісім груп за віком та рівнем майстерності. Наймолодшому танцюристу — чотири роки, у старшій групі займаються до 16-ти, однак танцюють і випускники, які не бажають полишати улюблену справу.
“У нас діти отримують хорошу базову підготовку. Окрім бальних танців у них заняття із історії мистецтв, класичної хореографії. Після завершення навчання вихованці отримують свідоцтво державного зразка, яке допомагає їм при вступі у вузи”, - розповідає керівник ансамблю Олена Фурман.
Вихованці здобули понад 600 медалей
Пані Олена ось уже 18 років працює на ниві хореографії. Разом із нею викладають її син Володимир та ще один молодий тренер Дмитро Бідюк.
“Син вже відмовився гуляти зі мною містом. На кожному кроці вітаються: то діти, то їхні батьки, - каже пані Олена. - На Восьме березня мої вихованці зробили сюрприз: прийшли вітати мене усім гуртом, і навіть ті, хто зараз не займається”.
Таке ставлення вихованців до тренера доводить, що у свою справу вона вкладає душу. “Відчуваю, що не просто так живу на світі. Віддаю свої сили, почуття, знання дітям”, - каже пані Олена.
Як результат — численні перемоги на престижних всеукраїнських та міжнародних змаганнях. За п’ять років колектив взяв участь у 56 змаганнях і здобув 258 золотих, 236 срібних та 158 бронзових медалей. Лише колективні кубки залишаються у ансамблі, бо на всі індивідуальні нагороди у залі просто не вистачило б місця.
Останні змагання, на яких побували “каскадівці” - міжнародні турніри у Любліні (Польща) та Львові, а також всеукраїнські змагання на кубок мера Старокостянтинова. Практично усі пари привезли нагороди.
“У нас зараз дуже сильний колектив. Підростають перспективні танцюристи у середній групі. У них з’являються амбіції, спортивний інтерес, вони дивляться на досягнення старших і тягнуться за ними”, - розповідає тренер.
Взимку — новорічні ранки, влітку — шашлики
Загалом, у колективі склалася дуже згуртована і дружна атмосфера. І не лише серед вихованців, а й серед їхніх батьків. Нещодавно колектив переїхав у новий зал (у приміщенні кінотеатру ім. Т. Шевченка), прибирали і облаштовували його усім миром: і діти, і батьки.
У “Каскаді” є вже свої традиції. Взимку це новорічні ранки, які дорослі влаштовують для маленьких. “Ми самі розробляємо сценарії, придумуємо костюми та декорації. Словом, дуже весело проводимо час усім колективом”, - розповідає тренер.
Влітку, після завершення навчання, колектив разом із батьками влаштовує походи у ліс із шашликами та активним відпочинком: м’яч, бадмінтон, рухливі ігри. “Ми якщо працюємо, то викладаємося на повну, якщо відпочиваємо, то на славу! Ввечері ледь їх усіх з лісу виганяю”, - посміхається пані Олена.
Літні збори дисциплінують дітей
Окрім звичних занять у “Каскаді” практикують літні та зимові збори, коли діти займаються по три-чотири години на день, беруть участь у семінарах, які проводять кваліфіковані тренери із Києва та Москви.
“Такі збори є дуже ефективними, особливо ті, що проводяться у середині серпня. Діти привчаються до дисципліни, відновлюють форму, вони добре підготовлені до школи і швидко входять у звичний ритм після канікул”, - пояснює Олена Фурман.
Старші ж танцюристи займаються практично усе літо, щоб бути у формі і гідно представляти Хмельницький на змаганнях.
Та й викладачі постійно підвищують свій рівень, відвідуючи семінари для викладачів, суддівські конгреси (Олена Фурман має першу суддівську категорію — прим. авт.). “Намагаюся не пропускати жодного семінару, адже вчитися потрібно завжди”, - каже вона.
Захищатимуть звання зразкового ансамблю
“Наші діти за рівнем підготовки гарно виглядають за кордоном”, - каже тренер.
Вона намагається знімати на відео виступи своїх вихованців, щоб потім разом розібрати усі помилки. Це дуже ефективний спосіб, адже побачивши, як погано виглядає зроблений рух, дитина цю помилку ніколи не повторить.
У творчих планах колективу — поїздки у Чернівці, Одесу та на міжнародний турнір у Польщу чи Словаччину. Та головна мета — здобути у наступному році звання зразкового, для чого триває підготовка великої концертної програми.
“З таким колективом не страшно захищатися. Сподіваюся, що ми гідно себе представимо”, - каже керівник ансамблю “Каскад”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую