ye-logo.v1.2

Битва серіалів

Культура 2236
Девід Беніофф: «робота йде не лише в кількох павільйонах одночасно, а й нерідко - в різних країнах».
Девід Беніофф: «робота йде не лише в кількох павільйонах одночасно, а й нерідко - в різних країнах».. Фото: movies.about.com

Років двадцять тому для іменитих продюсерів та режисерів телебачення було чимось другорядним, не вартим їхньої уваги.

 Тож серіали «клепали» заштатні кіношники та початківці, маючи для цього доволі скромний бюджет. Сьогодні ж амбітні оскароносці, смітячи мільйонами, продукують потужні телеісторії, здатні конкурувати з великим кіно.

Хто більше?
Зацікавленість серіалами з боку іменитих режисерів, продюсерів та акторів самі вони пояснюють просто - справа в тому, що багатогодинні телевізійні фільми, на відміну від великого кіно, дозволяють митцям відірватися по повній, створюючи багатогранні історії з ретельно продуманими персонажами. Крім того, велике значення мають і більш низькі, в порівнянні з великим кіно, фінансові ризики.
Хоча, останнім часом, незважаючи на меншу кількість спецефектів та акцент на стосунках, серіали дорожчають. Аякже, нині в них знімаються (і знімають) зірки першої величини. І коли кілька років тому усі були шоковані інформацією про те, що середній бюджет однієї серії суперпопулярного серіалу «Доктор Хаус» становить 5 мільйонів доларів, то сьогодні 18 мільйонів, потрачені на першу серію «Підпільної імперії» уже нікого не дивують.
Або ж перший сезон «Ігри престолів», що складався з десяти серій, обійшовся в 60 мільйонів доларів, що можна порівняти з бюджетом блокбастера.

Швидко і якісно
Відомому голлівудському сценаристу Девіду Беніоффу («Троя» (2004), «Люди Ікс: Початок. Росомаха» (2009)) п'ять років тому запропонували адаптувати для великого екрану фентезійний бестселер Джорджа Мартіна «Гра престолів».
Прочитавши книгу, Беніофф заявив, що для кінотеатрів матеріал не підходить, оскільки сюжетна лінія роману, в якому йдеться про світ Семи Королевств, занадто розгалужена. Неприйнятними для великого екрана робили фільм і численні сцени насилля та сексу.
І тепер ми можемо впевнитися в його правоті. Навесні 2011-го серіал стартував на одному із американських телеканалів, ставши одним з найуспішніших в історії телебачення США. Кожну серію переглянуло не менше десяти мільйонів чоловік.
Серіал з його вигаданими світами і персонажами приваблює насамперед ретельно продуманими персонажами, за якими цікаво спостерігати.
«Якби ж треба було знімати фільм для великого екрана, - пояснює Беніофф, - ми мали втиснути усе в дві з половиною години і адаптувати текст для усіх категорій глядачів. Що б залишилося від самої книги? Від сили - п’ять відсотків».
І тепер йде мова про екранізацію всіх семи книг фентезійного бестселера Джорджа Мартіна.
Цікаво, що, як пояснив Беніоф, серіал на кшталт «Гри престолів» знімається за участю кількох режисерів. Адже робота йде не лише в кількох павільйонах одночасно, а й нерідко - в різних країнах. Тому швидкість виробництва і якість гарантовані.
Як сказав в одному з інтерв’ю режисер Девід Фінчер, «протягом останніх десяти років мені здавалося, що краще з того, що було написано для акторів, було зроблено на телебаченні». І буде ще зроблено. Уже заявили про намір зняти телесеріал оскароносні Мартін Скорсезе і Сем Мендес. Автори культової «Матриці» Енді і Лана Вачовскі вже підписали контракт з Netflix на виробництво науково-фантастичного серіалу, що називатиметься «Восьме почуття». У фільмі йтиметься про людей, пов'язаних єдиним розумом, яким доведеться захищатися від ворожо налаштованого людства. Прем’єра серіалу, який явно порадує шанувальників «Матриці», запланована на кінець 2014 року.
Найпопулярніші серіали останніх років

Пропонуємо вісім найбільш рейтингових серіалів, створених майстрами великого кіно:
«Хороша дружина» (2009)
Продюсер: Рідлі Скотт.
Середня аудиторія однієї серії: 13 мільйонів глядачів
Нагороди: один з десяти найкращих серіалів року за версією Американського інституту кіномистецтва, номінації на «Еммі», «Золотой глобус» (краща жіноча роль - Джуліанна Маргуліс).
Сюжет: історія дружини чиказького прокурора, котрий опиняється в центрі корупційного та сексуального скандалів.

«Ходячі мерці» (2010)
Продюсер: Френк Дарабонт.
Середня аудиторія однієї серії: 11 мільйонів глядачів
Нагороди: один з десяти найкращих серіалів року за версією Американського інституту кіномистецтва
Сюжет: група людей намагається вижити після зомбі-апокаліпсису

«Гра престолів» (2011)
Продюсер: Девід Беніофф.
Середня аудиторія однієї серії: 10,5 мільйона глядачів
Нагороди: 13 номінацій на «Еммі», «Золотий глобус» («Краща чоловіча роль другого плану» - Пітер Дінклейдж), один з десяти найкращих серіалів року за версією Американського інституту кіномистецтва.
Сюжет: боротьба за владу в державі Сім Королівств

«Підпільна імперія» (2010)
Продюсер: Мартін Скорсезе.
Середня аудиторія однієї серії: 3 мільйонів глядачів.
Нагороди: 12 «Еммі», «Золотий глобус», один з десяти найкращих серіалів року за версією Американського інституту кіномистецтва,
Сюжет: розповідь про період дії в США сухого закону.

«Новини» (2012)
Продюсер: Аарон Соркін.
Середня аудиторія однієї серії: 2,5 мільйона глядачів
Нагороди: номінації на «Золотий глобус»
Сюжет: розповідає про закулісся виробництва телевізійних новин.

«Борджіа» (2011)
Продюсер: Ніл Джордан.
Середня аудиторія однієї серії: 2,5 мільйона глядачів
Сюжет: історична драма про скандальну династію Борджіа.

«Картковий будиночок» (2012)
Продюсер: Девід Фінчер.
Сюжет: розповідь про помсту амбітного конгресмена, який не одержав посаду голови адміністрації президента.

«Закрита школа» (2011 - 2012)
Продюсери: В’ячеслав Муругов, Олександр Акопов, Наталія Шнейдерова.
Серіал є російською інтерпретацією іспанського серіалу «Чорна лагуна».
Сюжет: розповідь про життя учнів та викладачів елітної школи-інтернату, розташованої у старовинній садибі посеред таємничого лісу, в якому водяться дивні істоти, і безслідно зникають люди. Дуже скоро діти дізнаються, що правда набагато страшніша, ніж легенди.

Підготувала Лілія ВЕРЕСОВА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую