ye-logo.v1.2

«Ладовиці» презентували альбом автентичних різдвяних пісень

Культура 3516

На вихід довгоочікуваного диску чекали довго.

У збірку «А Божая Мати по світу ходила» увійшли колядки, щедрівки та народні духовні пісні (псальми) у виконанні старшої та молодшої груп гурту. Під час презентації альбому, матеріал для якого був готовий давно, однак для запису бракувало коштів, «Ладовиці» розповіли про свою діяльність, заспівали автентичні пісні та почули багато теплих слів на свою адресу від шанувальників. Нагадаємо, що це другий альбом «Ладовиць». Перший «Бакота» вийшов ще у 2001 році.


Головна особливість молодіжного фольклорного гурту «Ладовиці», який існує 20 років, полягає у тому, що вони не лише співають народні пісні, а й відшукують їх в етнографічних експедиціях. Відправляючись у села Кам’янець-Подільського, Новоушицького, Дунаєвецького, Красилівського та інших районів, спілкуючись із старожилами, записуючи пісні у виконанні стареньких бабусь, вони збирають стародавні співочі традиції Поділля.
«Наша мета – показати, що наша нація талановита і багата, вміє творити прекрасне і дарувати красу, - розповідає незмінний керівник на натхненник «Ладовиць» Ірина Телюх. – Багатьох жінок, які передавали нам свої пісні, вже немає в живих. І ми маємо зберегти їх для нащадків».
За її словами, дуже часто фольклорний матеріал пилиться на полицях в архівах та бібліотеках, його збирають для написання наукових робіт, а потім «відкладають у довгий ящик». Натомість «Ладовиці» проводять польові роботи, щоб дати автентиці друге життя. Вони постійно виступають на різноманітних фестивалях, беруть участь у реконструкції старовинних обрядів, влаштовують концерти.
«У мене назріває нова концертна програма, - поділилася Ірина Григорівна. – Хочеться заспівати лірику, старовинні пісні про кохання. Але це вже, мабуть, навесні».
Диск «А Божая Мати по світу ходила» можна придбати у керівника гурту Ірини Телюх (тел. (096)270-01-01), на інтернет-сторінці гурту http://vk.com/ladovytsi, а також у мережі магазинів «Наш формат» у Києві, Львові та деяких інших містах.
Нагадаємо, що молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці» здобув перемогу на Всеукраїнському фестивалі «Червона рута-2013».


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую