ye-logo.v1.2

“Повсякденний одяг створювати складніше, ніж авангардний”

Культура 6012
Дмитра Скрипника та з архіву Ростислава Русінова.
На думку молодого модельєра Ростислава Русінова, одяг має бути не лише зручним і гарним. Він відображає позицію людини.. Фото: Дмитра Скрипника та з архіву Ростислава Русінова.

На думку молодого модельєра Ростислава Русінова, одяг має бути не лише зручним і гарним. Він відображає позицію людини.

 “Через одяг людина демонструє свій статус, ставлення до соціуму, належність по певної субкультури. Він допомагає створити власний стиль, певним чином самоствердитися, - каже хлопець. - Звісно, кожен сприймає одяг по-своєму. Для когось це просто кофта, для когось — спосіб самовираження”.
Ростислав з дитинства мріяв бути модельєром.
“Є відео, де я у чотири- чи п’ятирічному віці на запитання, про яку професію мрію, відповідаю: модельєр. І з тих пір дизайн одягу завжди був поруч, - каже Ростислав. - Звісно, хочеться відкрити власну справу, виступити на Ukrainian Fashion Week із серйозною колекцією, продавати одяг власного бренду по всій Україні, а може, і за кордоном”.
Зараз, навчаючись на п’ятому курсі за спеціальністю “Дизайн одягу” у Хмельницькому національному університеті, він впевнено крокує до своєї мети. Його колекція “Рута-м’ята” отримала найвищу нагороду на конкурсі молодих дизайнерів “Барви Поділля-2013” у Хмельницькому, а нещодавно ще й потрапила у фінал міжнародного конкурсу “Адміралтейська голка” у Санкт-Петербурзі.
Від авангарду до ретро
“Рута-м’ята” — авангардна колекція, в основі якої лежить образ міфічної істоти — лісової мавки. Висвітлена шкіра, затягнуті білою вуаллю обличчя, взуття у вигляді копит, оздоблення суконь нагадує очерет чи вербові лози...
“Колекція сприймається як цілісний образ, а не як кожна модель окремо. Образ цей жіночний, але водночас холодний і віддалений, викликає як захоплення, так і відразу, — так поетично описує свій задум Ростислав. - Намагався поєднати різні речі, бути на грані...”.
Зараз він працює над новою колекцією, яку презентуватиме на наступних “Барвах Поділля”.
“Це вже буде більше носибельний одяг, можливо, дещо люксовий, - розповідає модельєр. - Зараз працюю з ескізами, ще все може змінитися, але думаю, що це буде сучасний погляд на минуле, 80-90-ті роки”.

Моделі одягу Ростислава Русінова.


Гарно, зручно, свіжо
Ростислав зізнається, що на початку навчання йому більше подобалося працювати над авангардним одягом, який виглядає екзотично. Однак зараз зрозумів, що повсякденний одяг створювати не менш цікаво, до того ж, складніше.
“Він має бути гарним і зручним, до того ж, цікавим, втілювати свіжий погляд. І крім того, він має подобатися людям, користуватися попитом”, - каже хлопець.
Він звертає увагу на те, в що і як одягаються люди, і не лише знайомі чи друзі, а й перехожі на вулицях.
І хоч досі він розробляв лише жіночі моделі, чоловічий одяг його теж приваблює. “Це різні галузі, вони побудовані за різними законами композиції. І якщо жіночий одяг я сприймаю ззовні, як це буде виглядати збоку, то чоловічий — зсередини, як він буде носитися”, - пояснює модельєр.
І хоч у його творчому доробку ще немає колекції чоловічого одягу, він постійно шиє щось для себе.

Ксенія ЖУЖА.
Фото Дмитра СКРИПНИКА та з архіву Ростислава РУСІНОВА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую