ye-logo.v1.2

Перемогти темряву за допомогою знань і яскравих фарб

Культура 2472
з архіву Лідії Темної.
“Потрібно вкладати душу в улюблену справу”, - переконана молода художниця.. Фото: з архіву Лідії Темної.

Під псевдонімом Лідія Темна приховується тендітна 26-річна художниця, на рахунку якої кілька виставок у Львові та Івано-Франківську, однак у рідному місті про неї знають менше.

 Її картини — яскраві та химерні. Темношкірі діти з непропорційними частинами тіла, індіанські вожді, колоритні обличчя представників африканських племен цамай, мурсі, масай та інших...
“Вперше я підписала картину прізвищем Темна шість років тому, він мені нагадує, що потрібно прагнути до світла і знань, ще багато чого навчитися”, - розповідає мисткиня, яка отримала спеціальність “Дизайн інтер’єру” у Хмельницькому національному університеті. Серед її викладачів були знані у нашому місті художники Микола Мазур, Михайло Андрійчук, Андрій Ісаєв. Отримані у них знання, а ще більше — талант та любов до улюбленої справи, допомагають їй творити в імпровізованій майстерні, яку дівчина облаштувала на власному балконі. Навіть полотна для картин вона виготовляє сама, адже ніхто не знає краще за майстра, що йому потрібно.
Наразі Лідія захоплюється портретами екзотичних для наших широт народів. У неї є ціла серія робіт “Обличчя Африки”, зараз працює над “Обличчям Латинської Америки”.
“Вони приваблюють мене своєю незвичністю та оригінальністю. Хоч в Африці я ніколи не була, але мені дуже цікаво, як там живуть люди, які вони. Я дивлюся фільми, читаю книги, присвячені цій темі”, - розповідає художниця.
“Обличчя Африки” вже побачили львів’яни та івано-франківці, а от хмельничанам поталанило менше. Хоча цю несправедливість Лідія планує виправити — і вже навесні представити у рідному місті виставку.

“У Львові і Франківську мене самі знайшли і запропонували виставитися. Переживала, як сприймуть мої роботи місцеві художники, але все пройшло чудово, - каже вона. - Дуже хочеться і в Хмельницькому презентувати власну творчість. Зараз над цим працюю”.
Останні три роки живопис — це робота і улюблена справа для Лідії. Взимку, щоб довше працювати при денному світлі, вона навіть прокидається раніше. Працює натхненно та інтенсивно. І хоч зараз картини продаються не дуже добре, переконана: потрібно вкладати душу в улюблену справу, і тоді все вийде.

 

Фото з архіву Лідії ТЕМНОЇ.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Із серії «Тіні щезнутої цивілізації».

.

«Допоможи мені», - про голод в Ефіопії у 2011 році. 

«Поклик предків». Картина перебуває у колекції Львівської галереї «Ом».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую