ye-logo.v1.2

Про найкращих хмельницьких митців видали книжку

Культура 2501

У місті надрукували довідник лауреатів премії імені Богдана Хмельницького. За 20 років відзнакою нагородили 104 наших земляки.

До дня міста відбулась урочиста презентація біобібліографічного довідника під назвою «Лауреати міської премії імені Богдана Хмельницького у галузі історії, культури і мистецтва (1994-2013 рр.)». Книгу підготувала міська централізована бібліотечна система з нагоди 20-річчя з часу заснування премії.
Кожному лауреатові в довіднику присвячена коротка довідка про місце і рік народження, освіту, трудовий і творчий шлях, основні жанри, в яких працює, звання, нагороди та відзнаки.
Видання адресоване широкому загалу користувачів, всім, хто цікавиться історією і культурою міста Хмельницький. Довідник, накладом в 300 примірників, побачив світ за підтримки влади міста.
«Наше місто за всі роки існування рухається вперед. Велика заслуга в розвитку міста, створення в ньому затишку творчої еліти Хмельницького. Ми зібралися тут, щоб відзначити тих людей, які зробили вклад у місто», — зазначив міський голова Сергій Мельник.
У презентації книги взяли участь лауреати премії різних років, яким подарували примірник довідника. Для них та гостей виступали кращі виконавці і творчі колективи міста, керівники яких були удостоєні премії імені Богдана Хмельницького. Це народні ансамблі танцю «Веселка», «Успіх», народний колектив мажореток «Альфа», аматорський хор ветеранів війни та праці «Надвечір’я» та багато інших хмельницьких талантів.
«Хмельницький – місто, яке завжди надихає, тому у ньому є багато творчих людей, які завжди прагнуть самовдосконалення», — звернувся до глядачів ведучий свята, лауреат премії імені Б.Хмельницького Анатолій Тітов.
Посперечатися з ним важко, бо концертна програма свята ще раз засвідчила, що лауреати премії отримали відзнаку недаремно.
Ідея заснування такої премії у 1994 році належала міському голові Михайлові Чекману. Тоді на День міста її вручили кращим хмельничанам. За 20 років відзнаку отримали 104 наших земляки.
Премія присуджується науковцям, митцям, трудовим і творчим колективам, громадським організаціям Хмельницького: у галузі історико-краєзнавчих досліджень, збереження культурної спадщини; у галузі літературної діяльності, популяризації української мови; у галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва; у галузі музичного мистецтва та фольклору; у галузі режисури і театрального мистецтва.
«Ми складаємо батальйон народного ополчення в галузі духовності і мистецтва. Вдячний, що керівництво міста піклується про духовність хмельничан», — каже лауреат премії 2002 року заслужений художник України Михайло Андрійчук.


Готуючи до випуску видання, працівники Хмельницької міської ЦБС зустрічалися особисто майже з кожним лауреатом. Опубліковані біографічні дані, фото та публікації про них надані самими митцями.
«Я дуже радий такому святу. Премію отримував років 10 тому. Дуже приємно, що в День міста таке організовують, хоча зараз тяжкий час, але люди повинні мати віддушину. Добре, що тут усі зібралися, можуть показати, чого вони досягли своєю працею», — ділиться враженнями заслужений артист України, головний режисер театру Старицького Ігор Сторожук.
Присутні на святі мали змогу ще й ознайомитись з художніми і літературними виставками: «Літературне сузір’я землі моєї», «Там, де є українці, там завжди є мистецтво», «Вісники старовини та наставники майбутнього», які оформлювали ті ж таки лауреати.

Автор Галина МЕЛЬНИК. 

Фото прес-служба Хмельницької міської ради. 
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую