ye-logo.v1.2

Під час фестивалю «ART'колаж» у Хмельницькому ожила Венеція

Культура 2836


Фестиваль "ART'колаж-2017" у Хмельницькому... YeUa

Гості фестивалю побачили картини, фотографії італійського міста та відчули карнавальний настрій

У Хмельницькому обласному художньому музеї розпочався п’ятий фестиваль «ART'колаж», який об’єднує різні види мистецтва: живопис, фотографію, поезію, музику, а також пізнавальні лекції і цікаві майстер-класи.
Цьогорічний фестиваль присвятили Міжнародному дню музеїв та Дню Європи, а наскрізною темою усіх заходів стала Венеція.
«Венеція – це місто музей, де на кожному кроці пам’ятки архітектури чи мистецтва різних часів. До того ж тут кожні два роки відбувається найпрестижніший форум сучасного мистецтва – Венеційська бієнале, - розповідає директор Хмельницького обласного художнього музею Лариса Чернова. – А ще у будівлі нашого музею сто років тому розташовувався готель під назвою «Венеція». Тому ми вирішили трохи розкрити це місто, показати, чому там розвивалося мистецтво, з’являлися різні пам’ятки. Сьогодні ми пропонуємо вам зануритися у різну Венецію – старовинну та сучасну».


У холі музею усі охочі "розмальовували" Венецію.

Розпочався «Арт-колаж» із квесту «Код Венеції», учасники якого дві години бігали містом і знаходили маски. Потім вони зустрілися із італійським дожем, відповіли на його запитання стосовно міста та обміняли знайдені маски на частинки коду Венеції і зібрали пазл із видом міста. За це їм подарували абонементи на безкоштовне відвідування художнього музею.

Учасників квесту у музеї зустрів дож.


Остаточне завдання квесту - зібрати код Венеції.

«Я бував у Італії, і в Венеції зокрема. А коли їдеш кудись, цікавишся місцями, видатними людьми, і складається враження від країни. Тому відповідати на запитання було нескладно, - ділиться враженнями учасник квесту Віктор Генералюк. - Дуже сподобалося брати участь, дізнався для себе щось нове».

 


Учасники квесту отримали у подарунок абонементи на відвідування художнього музею.

Тим часом актори народного аматорського театру «Дзеркало» влаштували костюмований перформанс перед входом у музей.

 


Фестиваль "ART'колаж-2017" у Хмельницькому... YeUa

Гондольєр з веслом та дві чарівні дами у венеціанських масках танцювали, позували на камери та закликали перехожих на фестиваль.

Люди в масках привертали увагу фотографів та перехожих.


Приміряти маски та сфотографуватися у них давали усім охочим.

Далі відбулося відкриття одразу двох виставок: офортів італійського художника XVIII століття Антоніо Каналетто та фотографій сучасного рівненського фотохудожника Олександра Харвата. Крім того, у музеї-студії фотомистецтва відкрилася виставка одесита Сергія Чеха «Венеціанський альбом».
Антоніо Каналетто – один із найвідоміших майстрів, які працювали у жанрі ведути (міського архітектурного пейзажу). На виставці «Венеціанська ведута» представлені офорти із приватної колекції, які відображають як реальні місця Венеції, так і уявні.


Офорти Антоніо Каналетто.

«На цих роботах ми бачимо Венецію тиху, спокійну, повсякденні заняття людей, і можемо відчути не лише естетику архітектурних деталей, а й непідробну радість життя», - розповідає Лариса Чернова.
Олександр Харват, який чотири рази побував у Венеції, презентував свої враження від знаменитого карнавалу, закарбовані у фотографії.


Венеціанський карнавал від Олександра Харвата.

«Венеція – це дуже унікальне місто, місто-музей, вона розташована на 117 островах. Серія моїх робіт передає атмосферу карнавального міста, яка дуже дружня і привітна. Протягом двох тижнів люди у розкішних костюмах та масках цілими днями стоять на вулиці, щоб показати себе, залюбки позують для камер. А мої італійські колеги за рік бронюють там готелі, щоб потрапити на фестиваль», - розповідає Олександр Харват.


Фотографолександр Харват завітав до нас із Рівного, у Хмельницькому він відкрив вже не одну виставку.

Завершився перший фестивальний день уривком вистави «Добренький принц» у виконанні акторів Хмельницького академічного обласного театру ляльок «Дивень». Яскраве костюмоване дійство відбувалося у затишній атмосфері музейного дворику.
 

Уривок із вистави "Добренький принц".

Фестиваль «ART'колаж» триває і надалі. Які заходи можна відвідати сьогодні і заврта, 19 і 20 травня, дивіться тут.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую