ye-logo.v1.2

Чотири наївні запитання про Діда Мороза

Культура 6202

які ви завжди соромилися задати

Чи існував він насправді?
Питання про те, хто був пращуром нашого Діда Мороза, дуже суперечливе. Спорідненість із ним приписують то гномам, то середньовічним мандрівникам, циркачам-жонглерам. Але є серед вигаданих пращурів і реальні люди.
Жив в турецькому місті Міри архієпископ на ім'я Миколай, зарахований після смерті до числа святих. Навіть останки святого – предмет поклоніння, а тому й були викрадені піратами. Сама історія викрадення наробила стільки галасу, що про Миколу дізналися християни всього світу. Відтоді прийнято в день Святого Миколая дарувати дітям подарунки, як це робив колись архієпископ.
Прямим пращуром нашого пост-радянського Діда Мороза є східнослов'янський дух холоду на ім'я Трєскун. Він з'явився відтоді, відколи у нас почали офіційно відзначати Новий рік

Хто батьки Снігуроньки?
Жоден із західних конкурентів Діда Мороза не може похвалитися наявністю онуки. Пікантність ситуації в тому, що, як і Санта-Клаус, француз П’єр Ноель, іспанець Тато Ноель, італієць Бабо Натале або фін Йоулупуккі, Дід Мороз бездітні.
Походження Снігуроньки викликає суперечки. Збирач народних казок А. Н. Афанасьєв вважає, що батьками Снігурки були чи то безіменні дід та баба, яким не вистачало онучки, чи то бездітні Іван та Марія, котрі мріяли про дочку. І ті, й інші нібито отримали дитину штучним шляхом – з снігу. Драматург Островський, композитор Н. А. Римський-Корсаков висунули теорію, згідно з якою Снігуронька – дочка Мороза та Весни. Про що і розповіли світу спершу – в п'єсі «Снігуронька», вдруге – в опері. Гіпотеза цікава, але з однією хибою: оскільки Мороз на багато століть старший за Діда Мороза, виходить, що Снігуронька старша за свого дідуся.

Де найдорожчі Діди Морози?
Найдорожчі Діди Морози – так звані урядові. Година роботи актора на міських заходах коштує не менше $2000. Хоча його виступ мало чим відрізняється від програми звичайного Діда.

Чи є подарунки, які Діду Морозу не по кишені?
Новорічним подарунком, котрий запам'ятався, був піднесений напередодні Нового року британський особняк XVII століття вартістю в 90 мільйонів доларів! Далі в списку значиться колекція діамантів за 25,5 мільйона, за нею йде витончений набір від Карла Фаберже за 12,5 мільйона.
Кажуть, що зараз немодно дарувати літаки. Зате, витративши всього 4,5 мільйона, можна замовити Дідусеві універсальний засіб пересування по асфальту і воді – амфібію «Rinspeed».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую