ye-logo.v1.2

Скейтери, повітряні змії і рок-музика: у Хмельницькому відбувся фестиваль вуличного мистецтва

Культура 3662
Фестиваль «Арт-місто» відбувся у Хмельницькому 2 серпня
Фестиваль «Арт-місто» відбувся у Хмельницькому 2 серпня. Фото: автора

«Арт-місто» приурочили до 30-ї річниці побратимських відносин між Хмельницьким і Модесто.

Учора хмельницький Майдан Незалежності перетворився на майдан вуличного мистецтва. 2 серпня, після 17:00 години на сходах ОДА каталися скейтери, у повітрі літали саморобні змії, а зі сцени звучав рок. Однак фестиваль «Арт-місто» став нетиповим ще й через те, що його провели не у вихідні, а посеред робочого тижня. Так склалося, що саме 2 серпня 1987 року Хмельницький став містом-побратимом Модесто (Каліфорнія, США). Тоді на знак дружби мери міст Іван Бухал і Пеггі Менсінгер посадили у парку імені Чекмана дуб – символ міста Модесто. Не всі хмельничани про це знали, тож були трохи спантеличені, коли ведучий сказав зі сцени, що фестиваль вуличного мистецтва у Хмельницькому проводять через те, що 30 років тому у місті висадили дуб. Потім він звісно ж пояснив, що цей дуб насправді символізує, тож усі видихнули і продовжили займатися своїми справами. В основному – шукали, де б сховатися від сонця. Іван Бухал пожартував зранку, що погода у Хмельницькому наблизилася до каліфорнійської спеціально до приїзду гостей. До вечора спека не спала, і коли розпочався фестиваль, перед сценою сиділи лише поодинокі відчайдухи, решта – ховалися у тіні «Віри, надії, любові». Хтось з присутніх навіть пожартував, що краще б мери міст висадили той дуб на Майдані. Що цікаво, на муралі, який одеські художники намалювали спеціально до фестивалю, також зображено дуб.

 

Ще одним подарункум для хмельничан став парклет – зона відпочинку на місці кількох паркомісць на узбіччі вулиці Володимирської.

Головною на фестивалі стала музична сцена, адже більшість хмельничан прийшли послухати місцевих виконавців. Тож на «Арт-місті» виступили Андрій Бондар («Поза часом»), «Малювати квадрати», «Dot gaim», Сергій Присяжний («Мотор’Ролла»), «Bonie Clyde» і Андрій Шамрай.

Перед музичними виступами на сцену вийшли танцюристи з «Падольської банди», які розважали присутніх запальним брейк-дансом.

 

Першим гуртам доводилося виступати перед тими, хто сидів з іншого боку площі, адже йти під сцену у таку спеку мало хто наважувався.

Паралельно з виступами гуртів, перед Хмельницькою ОДА розмістилися скейтери і велосипедисти. Кілька саморобних трамплінів, стара пофарбована лавка, і хлопці влаштували таке видовище, від якого часом аж дух захоплювало.

На трюки і стрибки малеча дивилася з захватом, а дорослі – з осторогою, адже багато скейтерів мали на ліктях ще незагоєні рани.

Ще однією особливістю фестивалю «Арт-місто» стали саморобні повітряні змії, які виготовляли з… пакетів. Діти бігали з ними по всій площі, і для них це було як магія: пакет, дві палички, скотч, нитка, і за 10 хвилин маєш літаючу забавку. «Чарівником», до речі, виявився колишній інженер-механік Євген Володимирович Яхонін, який, здається, знає про повітряних зміїв усе. Раніше чоловік виготовляв їх для військових, щоб встановлювати радіозв’язок у горах. Тепер керує гуртком конструювання повітряних зміїв палацу творчості дітей та юнацтва. Каже, що літальні апарати з пакетів «за 2,50» нічим не поступаються тим, що продають у магазинах. І в цьому можна було переконатися самому – діти підіймали зміїв у повітря в 30-градусну спеку з мінімальним подувом вітру.

 

Після майстер-класу Євгена Володимировича, діти «літали» усією площею.

Також на фестивалі відбулася фотосушка.

Ближче до вечора на Майдані Незалежності хмельничан помітно побільшало. До сцени почали підходити навіть ті, хто увесь час сидів у тіні монументу. Але причиною цьому було не так сонце, яке нарешті сховалося за будівлю ОДА, а Сергій Присяжний з гурту «Мотор’Ролла».

 

Хоч це був і не останній виступ, Сергія Присяжного можна впевнено назвати хедлайнером фестивалю.

До речі, «Арт-місто» щорічним не стане, інакше довелося б постійно писати проект і вигравати з ним. А зі слів організатора Андрія Зоіна, це не є можливим.

Нагадаємо, що фестиваль вуличного мистецтва «Арт-місто» – це мікропроект ГО «Територія», з яким вони виграли у програмі «Громадські ініціативи». Відтак, з міського бюджету на його проведення виділили 95 тисяч гривень (загальна вартість фестивалю – 120 тисяч гривень).

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую