ye-logo.v1.2

Любко Дереш навчав хмельницьку молодь культури любові

Культура 2613

Зі студентами письменник поговорив на важливі у житті теми.

Сьогодні, 20 вересня, у Хмельницькому відомий український письменник Любко Дереш зустрівся зі студентами кооперативного торговельно-економічного інституту. Тема розмови — толерантність. Ще на початку лекції, автор зазначив, що у його розумінні толерантність — це культура любові.

“Для себе тему толерантності я сприймаю трохи ширше і називаю її культурою любові. У свій час мене надихнула книга Стівена Кові “7 звичок надзвичайно ефективних людей”. Якраз тоді я повертався із Єгипту і шукав спосіб, як діяти далі, щоб бути високоефективним. І з'ясував, що людина в житті тоді ефективна, коли в неї з'являється місія”, - зазначив Любко Дереш.

За його словами, коли в письменника не було особистого життя, зрозумів, що може спокійно спати в спальнику на підлозі, їсти з металевої миски і жити в маленькій квартирі. Потрібні тільки ноутбук і кілька чистих одежин.

“І тоді я зрозумів, що мені для себе нічого не потрібно. Тільки коли я беру за когось відповідальність, я починаю одразу діяти. Це допомагає нам розкриватися, коли ти хочеш допомагати іншим. Або коли ти даруєш подарунки, в тебе з'являється щось інакше, щось нематеріальне. Ти віддаєш, а при цьому в тебе щось прибуває. Відчуття, ніби всередині стільки внутрішнього багатства і це відчуттям близьке до відчуття щастя”, - додає автор.

Любко Дереш зустрівся із студентами Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту

Любко стверджує, що коли ми даруємо одне одному щось, у нас з'являються стосунки. Коли вчимося віддавати безкорисно, в якийсь момент інша людина починає бачити цю безкорисність і хочеться зробити щось у подяку. Тоді з'являється справжня дружба і, навіть, любов.

Викладачі підготували підбірку письменника

“Я хочу будувати культуру любові своїми книжками, своїм життям. І сам хочу будувати цю культуру любові. Зараз ми живемо в культурі страху. Наше суспільство побудоване на принципах страху і користі, вони визначають більшість аспектів життя. Влада, преса, - вони всі роблять акцент на тому, що страх є визначальним. Любов - це те, що може прийти на зміну страху, тоді коли ми починаємо довіряти іншим, вірити в те, що є частинкою одного цілого”, - каже Любко.

Любко Дереш розповідав студентам про толерантність

На його думку, серед нас немає злих самих по собі. Ті люди, які роблять зло - самі потребують співчуття, їм всередині дуже боляче. Тому не мають іншого способу, як викинути з себе цей біль, передати у вигляді насильства.

Любко Дереш порадив молоді більше подорожувати. Бо коли бачиш інші країни, як живуть інші люди, тоді з'являється широкий погляд на світ, в його основі і є любов, а не страх. Базою для любові є також свобода та увага до іншого. Треба розуміти, що цей “інший” має право відрізнятись статтю, кольором тіла, політичними переконаннями. 

Читайте також: Що робитиме Любко Дереш два дні у Хмельницькому

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую