ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відбувся майстер-клас по відновленню подільського розпису

Культура 7153

Семінар-пленер провели для викладачів дитячих шкіл мистецтв області.

Для відродження традиційного подільського розпису було зібрано багато різноманітних зразків розпису, як хатнього, так і подільської кераміки з музейних експозицій, з різної літератури, з досліджень хмельницьких краєзнавців.

«Мотив розпису у кераміці «птах на гілочці вишні, - розповідає заступник директора Хмельницького науково-методичного центру культури і мистецтв Таїсія Стан, - який характерний для смотрицької кераміки, сьогодні вже використовується у декоративному розписі. Створюються картини, декоративні пано. 46 викладачів виконали творчу роботу. Кожен відновив, реставрував той розпис на шматочку заґрунтованого ДВП розміром А3. І оці елементи розпису ми маємо відфотографувати, а потім хочемо, щоб наші діти та викладачі використовували ці елементи в творчих роботах».

Подільський розпис відрізняється від самчиківського розпису, який відомий не лише в нашій області, а й майже по всій Україні.

«Він вражає своєю ніжністю, витонченістю, - продовжує заслужена працівниця культури України Таїсія Сергіївна. - Ці всі стебла, листочки, плоди, квіти перейшли і в вишивку. Наприклад, використовуються у вишивці рушників, скатертин, наволочок на подушки».

Майстер-клас провели в рамках грантової програми "17 міні грантів від АСТАР". Грант на проведення проекту "Декоративний розпис Поділля" виграв Ігор Петраш.

Вадим ВАСИЛИШИН.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую