ye-logo.v1.2

Останні світлини тих, хто пройшов крізь пекло у боях за Іловайськ, показали у Хмельницькому

Культура 5873

Події в Іловайську журналісти показали на фото. Для більшості бійців ці знімки були останніми в житті.

Сьогодні, 10 листопада, у музеї історії міста Хмельницького презентували виставку фотографій «Іловайськ 2014». Уперше фотороботи виставляли у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві на роковину трагедії. Згодом вони об'їхали багато українських міст.

На виставці представлено близько сотні робіт українських фотокореспондентів. Авторами представлених на виставці фото є Олександр Глядєлов, Максим Дондюк, Максим Левін і Маркіян Лисейко.

«Кожного дня ми працюємо, відпочиваємо, спілкуємося, забуваючи, що на Сході відбувається щось неймовірне та жахливе. Але за усе це ми маємо дякувати людям, які боролися за нашу свободу, захищали нас і державу та продовжують це робити. Саме цих людей у своїх фотороботах представили автори», – розповідають організатори.

Учасники виставки побачили на фото усміхненених солдатів, їх повсякденне життя, побут, допомогу місцевим, і звісно – війну. Виставка повністю передає атмосферу тих жахливих днів.

Усміхнений 19-річний хлопець, який перебував у центрі подій у боях за Іловайськ.

За словами організаторів виставки, для більшості бійців ці знімки були останніми в житті – одні загинули при виході по "зеленому коридору", інші потрапили в полон, треті отримали важкі поранення.

У страшних боях військові отримували важкі поранення.

Кожне фото має свою історію. Деякими поділився боєць «Донбасу», який організовував та ініціював показ виставки у нашому місті.

Боєць з Хмельниччини розповів історію фото.

Сержанту Олександру Ковалевському уродженцю з Ярмолинців вдалося вижити у пеклі «Іловайського котла». Тому йому, добре відомо, що там відбувалися. Він пройшов, той нелегкий, пекельний шлях, пережив страшні події і на собі відчував всі емоції, які фотграфи намагались передати через фото.

Кожне фото має свою особливу історію.

«До прикладу, на цьому фото зображені міцні обійми друзів-журналістів, що у серпні 2014 року цілі і неушкоджені виїхали по «зеленому коридору» і везучий автомобіль, що проскочив три засідки російського оточення», – розповідає Олександр.

На фото зображені щирі емоції людей, яким вдалося вижити під час жорстоких боїв у Іловайську.


Боєць розповідає, що на багатьох світлинах зображена школа, яка слугувала для військових: санітарною частиною, столовою, штабом та будинком.

У школі  бійці спали, їли, лікувалися та розробляли статегічні плани.

На виставку завітало чимало людей, серед них і учні Хмельницької гімназії №1, які поділилися своїми враження про фотороботи.

На відкриття виставки завітало чимало людей.

«Ці фото викликають емоції, які не передати словами. У цих робіт є душа. Автори цими фото передають переживання нашого народу. Переглядаючи ці фото, ти мимоволі сам поринаєш у вир тих подій, співпереживаєш. З’являється бажання допомагати і підтримувати наших воїнів», –розповідає Андрій Колесник.

Хлопець каже, що такі виставки дуже потрібні, бо з їх допомогою люди згадують, що поки ми живемо мирним життям, на Сході триває війна.

На фото зображені різні емоції: і сміх і розчарування.

«Мене надзвичайно вразила виставка, адже кожна фотографія зачіпає по-своєму і проникає у саме серце. На кожному фото зображена якась життєва історія, подія, про яку мають знати якомога більше людей», – ділиться Інна.

Дівчина каже, що кожне фото має свою емоцію, і вона переживає її разом з авторами.

На відкриття виставки завітав, й міський голова Олександр Симчишин. Мер міста висловив вдячність від усієї громаду фотографам за відвагу висвітлювати події війни на Сході України та Олександру Ковалевському за ініціативу в організації виставки у Хмельницькому.

Мер висловив вдячність організаторам, і зазначив, що на фото зображені справжні Герої.

Багато ілюстрацій шокують.

Усі світлини зроблені під час трегедії під Іловайськом.

Для більшості бійців ці знімки були останніми в житті.

Бійці допомагають місцевим жителям.

Виставка «Іловайськ 2014» триватиме впродовж двох тижнів, до 24 листопада. Переглянути її можна у музеї історії міста Хмельницького, що на вулиці Проскурівській, 30. Вхід – вільний.

Довідка:

Бої за Іловайськ, відомі також як Іловайський котел – бойові дії, що розгорнулися під містом Іловайськ Донецької області у ході війни на сході України у серпні 2014 року.
18 серпня, в ході запеклих боїв, українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23-24 серпня у тил українського угрупування з території РФ, а також через дезертирство окремих українських підрозділів, іловайське угрупування опинилося в оточенні. 29 серпня вночі Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. 29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Колони були розстріляні на марші.

 Читайте також: у Хмельницькому відкрили виставку київського художника

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую