ye-logo.v1.2

Скандальне звільнення: Микола Балема звинувачує директора філармонії у нещирості

Культура 6434
Микола Балема: «Дев
Микола Балема: «Дев'ять років, коли на посаду директора філармонії прийшов Олександр Драган, стали для мене «складними». Фото: автора

Очільник закладу Олександр Драган відкидає звинувачення.

Художній керівник та головний диригент відомого далеко за межами України ансамблю пісні та танцю «Козаки Поділля» Микола Балема пішов зі своєї посади. В обласній філармонії колективом керував 45 років, а 3 січня 2018 року написав заяву на звільнення. Керівник ансамблю каже, що зробив це в знак протесту через дії керівництва філармонії.

Днями, на засіданні представників громадських організацій та творчих спілок Микола Опанасович заявив: «Дев’ять років, коли на посаду директора філармонії прийшов Олександр Драган, стали для мене «складними». Я постійно відчував нещирість у стосунках з новим «шефом». Уже на перших зборах колективу, директор філармонії Олександр Драган, буквально вказав мені: «Написав музику, зробив з колективом, віддиригував на концерті і нічого далі командувати…». Так мало-помалу козаки почали віддалятися від мене… плюс до цього, керівнику захотілось силами філармонії ставити оперні вистави з можливою ліквідацією «Козаків Поділля» і створення на Поділлі замість народного колективу – оперного театру».

Директор філармонії Олександр Драган відкидає усі звинувачення Миколи Балеми та каже, що робить усі кроки до примирення з Миколою Опанасовичем.

В обласній філармонії Микола Балема пропрацював 45 років.

«Звільнення Миколи Балеми я сприймаю, як втрату і щиро заявляю, що не провокував жодного конфлікту з ним. Під нашої спільної роботи,він неодноразово говорив, що йому комфортно зі мною працювати, і що я, як директор, є найкращим керівником за історію його роботи, і ми, як музиканти, розуміємо один одного з півслова. Це чули усі наші колеги. Його звільнення було для мене неочікуване. На превеликий жаль я не міг з ним поспілкуватися через його ігнорування моїх дзвінків. Я хотів з ним зустрітися і поговорити. Можливо при колективі. Якби в мою адресу звучали б об’єктивні зауваження, я готовий їх виправити, але я не маю такої змоги. Зараз усе пішло в площину звинувачень. Мені це досить не приємно, але я не маю образ на Миколу Опанасовича та продовжую його поважати. Сподіваюся, що діалог між нами відбудеться і ми порозуміємося», - розповів Олександр Драган, директор Хмельницької обласної філармонії.

Щодо «перепрофілювання» ансамблю у оперний театр Олександр Васильович каже, що більшість артистів колективу роблять це з величезним задоволенням. «Артист має якесь додаткове самовираження та відкриває себе у новому амплуа. Я вважаю, що якщо ми хочемо дивитися в майбутнє і йти в перед, ми повинні пробувати себе в різних жанрах та стилях. І тільки це дасть розвиток. Це цікаво і глядачам, і артистам», - розповідає директор філармонії.

Наразі посада керівника ансамблю вакантна і, як каже Олександр Драган, конкурс ще не оголошений.

«Виконувача обов’язків немає, але колектив побудований таким чином, що усі три структури, з яких він складається, дають собі раду. Керівник хору - Катерина Дробіт працює з співаками, Сергій Качуринець – керує балетом, а Богдан Балема (син Миколи Балеми – прим. автора) – диригент оркестру ансамблю «Козаки Поділля». У колективу я попросив дати свої пропозиції щодо подальших планів роботи ансамблю. Ми зберемо художню раду і вирішимо, які запропоновані проекти є цікаві глядачам. Конкурс на посаду художнього керівника ансамблю я поки що не оголосив, адже маю надію на розмову з Миколою Панасовичем особисто, а не через медіа», - каже очільник обласної філармонії.

До речі, колектив «Козаки Поділля» веде свій лік ще з 1939 року. Тоді це була хорова капела, але за 79 років колектив переріс у ансамбль пісню та танцю та є лауреатом численних всеукраїнських та міжнародних фестивалів. Микола Балема є почесним громадянином Хмельниччини та народним артистом України.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую