ye-logo.v1.2

Хмельничан запрошують подивитися на «Образ і слово Кобзаря у вишивці»

Культура 1887
Виставка творчих робіт 77 вишивальниць із Полтавщини та міста Канева пройде в приміщенні Хмельницької міської ради
Виставка творчих робіт 77 вишивальниць із Полтавщини та міста Канева пройде в приміщенні Хмельницької міської ради. Фото: khm.gov.ua

Таку назву має виставка творчих робіт 77 вишивальниць із Полтавщини та міста Канева.

Урочисте відкриття виставки «Образ і слово Кобзаря у вишивці» відбудеться сьогодні, 16 серпня, о 12.00 , в приміщенні Хмельницької міської ради. Хмельничани та гості міста зможуть її побачити лише до вечора 17 серпня. Про це повідомляє прес-служба міської ради.

Автор виставки Григорій Кисіль із Гадяцького училища культури (Полтавська область), який минулого року відійшов у вічність, не встигнувши побачити втілення свого задуму.

«Він власноруч розробив схеми для вишивання хрестиком, працював без використання комп’ютерних технологій. Ми разом з моїм чоловіком Григорієм Калініченком привезли цю виставку до вашого міста. Виконуємо заповітну мрію Григорія Кисіля, а починали працювати над проектом, коли він ще був живим, - слова полтавської вишивальниці, координатору проекту Катерини Калініченко наводять у міськраді. – У листопаді 2016 року Григорій Олексійович звернувся до мене з проханням прокоординувати та організувати роботу вишивальниць, відтворити його книгу вишивкою. Четвертий альбом української вишивки Григорія Кисіля присвячений 200-літтю від дня народження Тараса Шевченка (портрети і крилаті цитати Великого Кобзаря). Після його смерті, 2 січня 2017 року, ми втілили задум майстра і за його схемами вишили з четвертого і вже п’ятого альбому 73 роботи – 36 портретів Кобзаря і 37 афоризмів з його поезії».

Вишивальниці працювали над проектом півтора року. Виставка уже помандрувала багатьма українськими містами. Проект стартував у Полтаві. Цю виставку побачили також у Львові, Луцьку, Володимирі-Волинському, Тернополі, Рівному, Івано-Франківську, Ужгороді та Чернівцях. Після Хмельницького вона поїде до Вінниці, Одеси та інших українських міст.

Довідково: «Образ і слово Кобзаря у вишивці» - виставка творчих робіт 77 вишивальниць із Полтавщини та міста Канева. Вона присвячена пам’яті майстра народної творчості Григорія Кисіля, який за життя видав 5 альбомів «Української вишивки». Григорій Кисіль присвятив цей проект до 205-ої річниці з дня народження Тараса Шевченка і заповів залишити роботи у Каневі, де похований великий поет, геній українського народу.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую