ye-logo.v1.2

Що об’єднало два міста – Старокостянтинів та Броди?

Культура 4104

Розповідаємо про проект національної співпраці двох міст по збереженню пам’яток історії і культури.

За словами істориків, в Україні існує близько п’яти тисяч замків. Ті, що збереглися і реставровані приваблюють туристів і є родзинкою тих міст, де вони розташовані, адже це багатовікова історія цієї місцевості і зберегти її для нащадків дуже важливо.

Бродський замок нині в руїні. Із замкового комплексу до наших днів збереглись лише близько 700 метрів оборонної лінії, неповних чотири куртини (земляні стіни) з казематами та північно-східний бастіон, які датуються XVII століттям. На замковому дитинці зберігся двоповерховий палац XVIII століття, побудований Станіславом Потоцьким.У 2007 році за ініціативи історико-краєзнавчого музею та районних органів влади розпочата робота з відновлення пам’ятки: проведена регіональна конференція «Бродівський замок — пам’ятка європейського значення в системі фортифікацій на території Галичини й Волині», проводяться роботи з прибирання замкових казематів та створення експозиції. Але реставрація, яка потребує багато коштів, не проводиться, каземати руйнуються. Щоб привернути знову увагу громадськості до збереження архітектурної пам’ятки започаткували проект «Чим живуть замки». Ініціаторами цього проекту стали: Василь Стрільчук, координатор проекту від ГО «Край» з міста Броди та Сергій Худий, голова комітету ГО «Старокостянтинів небайдужий» зі Старокостянтинова.

Як все починалось

«Чим живуть замки» – це проект національної співпраці двох міст: Бродів Львівської області та Старокостянтинова Хмельницької області, – каже Василь Стрільчук, – мета якого привернути увагу громадськості та влади до проблем збереження архітектурних пам’яток- замків, а також налагодження контактів між громадою, владою та бізнесом у справі збереження історико-культурної спадщини та розвитку туризму. Проект реалізується в межах програми Британської ради «Сultural Bridges» за фінансуванням Європейського Союзу.

Із Сергієм Худим зі Старокостянтинова ми познайомилися на міжнародному семінарі. Так сталося, що працюючи у культурній сфері, громадському секторі, займаючись пошуком тем, грантів, щоб можна привернути увагу громади до питань збереження спадщини, я випадково натрапив на програму британської ради «Культурні мости», яка фінансувалась за кошти Європейського Союзу, і там було декілька грантів один з них проект національної співпраці. Основою цього проекту мали бути дві несуміжні області. Я відразу згадав про Сергія. Ми підготували документи і отримали фінансування. Програма «Культурні мости» відкрила можливість для розвитку невеличких містечок, де є замки. До того ж був підписаний меморандум про співпрацю між міськими радами двох міст на період реалізації проекту».

Бродівський «Замок-фест»

В межах цього проекту у місті Броди відбувся культурно-мистецький фестиваль «Замок-фест», заходи якого були спрямовані на популяризацію Бродівського замку. «Основною подією цього фестивалю був конкурс короткометражних фільмів «Наш замок». На конкурс надіслали дев’ять фільмів, автори яких переважно учні сьомих класів. Усі присутні могли подивитися ці роботи, а обране журі підбило підсумки і визначило переможців, які отримали подарунки і грошові премії. «Оцінювались роботи учасників, - каже Василь Стрільчук, за п’ятьма критеріями: ідея, сюжет, тематика, креативність, техніка виконання. Діти у сюжетах своїх короткометражних фільмів протягом декількох хвилин намагались привернути увагу громадськості до проблем збереження, реставрації пам’яток історії і архітектури». Гості зі Старокостянтинова також продемонстрували три ролики про своє місто: «Історична велич Старокостянтинова» (Олег Корецький), проморолик «Старокостянтинів» (Дмитро Алабугін), «Цікаві факти про замок Острозьких» (Максим Пінчук, Андрій Демчук, Денис Малярчук).

Мистецьку подорож у Броди відобразили у своїх картинах студенти і викладачка й художниця Ірина Блінова з Київського коледжу мистецтв і дизайну. З четвертого по восьме червня студенти працювали у Бродах. Засобами живопису намагались привернути увагу до проблем збереження історичної спадщини Бродівського замку. Отож на «Замковому вернісажі» можна було ознайомитися з моментами натхнення й творчими втіленнями задумів художників.

У програмі фестивалю була запланована зустріч-сюрприз. Так організатори назвали зустріч з виконавцем головної ролі у фільмі «Червоний», знятого за мотивами роману Андрія Кокотюхи, актором Миколою Березою. Актор розповів, як працював над роллю, відповів на запитання присутніх. Всі бажаючі могли переглянути стрічку і зануритися у події середини XX століття – жахіття радянського концтабору, де в’язні, обурені знущаннями, організовують повстання.
Музично-розважальна програму підготували учасники художньої самодіяльності міста Бродів і муніципальний оркестр зі Старокостянтинова під орудою Василя Муляра. Народні умільці демонстрували свої витвори. А кожен бажаючий міг пригоститися варениками з гречкою та сиром.

Естафету приймає Старокостянтинів

Делегацію зі Старокостянтинова на фестиваль у Бродах, яка складалась з авторів роликів, волонтерів, учасника АТО, кореспондента, відеооператора очолював Сергій Худий.

«Зараз триває реалізація проекту «Чим живуть замки», і ми гостювали у місті Броди на фестивалі «Замок-фест», - каже Сергій. - Продовження буде у Старокостянтинові на кінофестивалі 18 серпня. Кінофестивалі – найголовніший пункт проекту, інші додаткові заходи теж присвячені популяризації замків. Взагалі завданням цього проекту було акцентування уваги на нашій культурній спадщині, підкреслити її важливість і також розвитку туризму. Ми хотіли залучити громаду, щоб люди зацікавилися тематикою замків, щоб зняли ролики і побачили своїми очима і показали іншим ту проблематику або ту красу, яка є у наших містах. Можу сказати, що нам це вдалося. Ми запланували 10 фільмів. Взагалі я дуже радий участі у цьому проекті. У нас цілком успішне партнерство. За сприянням влади – це позитивний крок для подальшої співпраці».

Нагадаємо, вже завтра, 18 серпня, у Старокостянтинові на території Замку князів Острозьких відбудеться кінофестиваль «Чим живуть замки».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую