ye-logo.v1.2

Андріївські вечорниці в центрі Хмельницького: із калитою, співами та ворожінням (ФОТО, ВІДЕО)

Культура 4746

У Хмельницькому відтворили давні традиції святкування Андріївських вечорниць.

Українці здавна приділяли особливу увагу ворожінню на Андрія. Усе починалося з того, що дівчата й хлопці приходили до господині та питали, чи прийме вона на вечорниці. Під час святкувань дівчата співали особливих пісень і займалися ворожінням. Хлопці ж в цей час робили різноманітні капості дівчатам. Саме такі посиденьки на Андрія й відтворили сьогодні, 13 грудня, під відкритим небом на сцені поряд з головною ялинкою Хмельницького.

Із танцями, співами та веселими забавами перед містянами виступили творчі колективи міста. До розваг долучили й хмельничан. "Кусання калити, частування варениками, ворожіння, старовинний український фольклор - все це в процесі театралізації буде відбуватися. Буде інтерактив з глядачами, будемо пригощати глядачів варениками, танцювати масовий танець", - розповіла на початку святкування Андріївських вечорниць режисер поставновки Людмила Сачевська.

На майданчику перед святковою сценою зібралося чимало хмельничан, щоб подивится на давні українські обряди й взяти участь у веселих гуляннях. Головним ритуалом цього вечора вважалося ворожіння на судженого, сьогодні ж вечорниці сприймають швидше, як відмінний привід повеселитися перед Новим роком. 

Закінчилися Андріївські гуляння в Хмельницькому уже сучасними розвагами: перед глядачами виступив рок-гурт "Чумацький шлях". 

Хмельничанам показали театралізоване дійство 

Традиційне вбрання, співи й танці відтворили атмосферу давніх народних гулянь

Хмельничани, споглядаючи на дійство, зігрівалися теплими напоями

Гуляння відбувалися поруч з головною ялинкою міста

На сцені виступили багато творчих колективів міста

Дорослі й малі прийшли на свято

Поруч сцени влаштували фаєр-шоу

По закінченню театрального дійства на сцені виступили хмельницькі рок-музиканти

"Чумацький шлях" зігрів хмельничан своїми драйвовими композиціями

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую