ye-logo.v1.2

У Хмельницькому заколядували фольклористи з різних куточків України

Культура 3181
Навіть у різних районах Хмельниччини можна почути різні варіанти колядок
Навіть у різних районах Хмельниччини можна почути різні варіанти колядок. Фото: автора

В обласному центрі пройшов різдвяний етнофестиваль.

Сьогодні, 16 січня, у Хмельницькому в приміщенні театру імені М. Старицького відбувся всеукраїнський різдвяний фестиваль "Дар днесь пребагатий". Учасниками етнофестивалю стали фольклорні гурти з різних районів Хмельниччини, а також зі Львова і Києва. Як розповів начальник управління культури і туризму міської ради Артем Ромасюков, головною особливістю цього фестивалю є те, що на сцені виступають не професійні артисти, а безпосередньо носії цієї культури.

"Вчергове відбувається у Хмельницькому етнофестиваль. У різні роки він називався по-різному. Цього року фестиваль має назву "Дар днесь пребагатий", - каже Артем Євгенович. - Цей фестиваль відрізняється від багатьох інших тим, що поряд із професійними колективами, які відтворюють фольклор, ми побачимо носіїв цієї культури. Тобто, це не професійні артисти, а люди, які в повсякденному житті, маючи багато клопоту та робти, у свято збираються й колядують, щедрують. Ці традиції вони прейняли від своїх бабусь, дідусів і зберегли".

Серед учасників заходу – фольклорний гурт з міста Львів "Родовід". За словами учасниць колективу, у їх репертуарі є близько 20 автентичних колядок. Проте їх кількість з року в рік збільшується.

Першими виступали артисти з хмельницького гурту "Ладовиці"

"Коляди колядувалися і колядуються завжди однакові. Ми ж стараємося знайти архаїчні і долучаємо їх до репертуару. Скільки років тим колядкам, ми не знаємо, і напевно ніхто не зможе порахувати", - розповіла львівська фольклористка Леся Редько.

Гурт "Родовід": "Ми нічого не додаємо в пісні, як записали, так і співаємо"

Будь-яка колядка в різних регіонах звучить по-різному. Змінюються і текст, і мелодії. Відповідно колядки зі Львівщини відрізняються від хмельницьких колядок. Саме в цьому могли пересвідчитися відвідувачі етнофестивалю.

На фестивалі витупив також фольклорно-етнографічний гурт села Острівчани Кам'янець-Подільського району

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую