ye-logo.v1.2

В Меджибожі експонують рідкісну листівку з портретом Кобзаря

Культура 2967
Листівку випущено Кам
Листівку випущено Кам'янець-Подільською художньо-промисловою школою — навчальним закладом, що діяв з 1905 до 1933 року. Фото: Державний історико-культурний заповідник «Межибіж»

Їй близько сотні років.

В Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж» до дня народження Тараса Шевченка презентували виставку «Тарас Шевченко — академік гравюри», родзинкою якої є незвичайна поштова листівка 20-х років ХХ століття з портретом Кобзаря.

Як зазначають музейники, листівку випущено Кам’янець-Подільською художньо-промисловою школою — навчальним закладом, що діяв з 1905 до 1933 року під керівництвом Володимира Гагенмейстера. Зображений на ній у техніці деревориту портрет українського генія є невідомим за іншими виданнями та досі не входить до збірників іконографії видатного українського поета і художника. Такого зображення Тараса Шевченка ще ніхто не бачив, його нема в каталогах, присвячених творчій діяльності Володимира Гагенмейстера.

Як зазначають в Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж», з Поділлям Тараса Шевченка пов’язує участь в якості художника та етнографа у Першій археографічній експедиції. Містечко Меджибіж він відвідав у жовтні 1846 року. Відомий дослідник життя і творчості Шевченка Петро Жур описав маршрут експедиції в повісті-дослідженні «Дума про огонь». В ній автор згадав містечко і замок: «Незабутнє враження на подорожуючого (тобто Шевченка) справило містечко Меджибіж з його величнім замком, що височів на мисі між річками Бугом і Бужком. Масивні контрфорси високих стін, шість гігантських башт, злившись в один колосальний об’єм, надавали замку могутній і грізний вигляд. Із заходу до нього віялом сходилися вулиці з великою торговою площею. Тут стояла старовинна Успенська церква, в якій написано відомий в історіографії України Меджибізький літопис». У пам’ять про цю подорож 20 років тому на Лицарській вежі Меджибізької фортеці встановлено бронзовий барельєф Кобзаря.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую