ye-logo.v1.2

До Хмельницького привезли домашніх духів «Чарівних істот українського міфу»

Культура 2854
У Хмельницькому Дара Корній презентувала нову книгу
У Хмельницькому Дара Корній презентувала нову книгу. Фото: автора

Дара Корній презентувала книгу, в якій досліджує світ домашніх духів.

Сьогодні, 23 вересня, до Хмельницького приїхала відома українська письменниця Дара Корній зі своєю новою книгою «Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи».

Це друга книга циклу про чарівних істот. Перша вийшла два роки тому, й була присвячена темі духів природи. Тепер нове видання розповідає про духів, які, за віруваннями праукраїнців, мешкали в хаті, господарських приміщеннях і на подвір’ї. Ці істоти опікувалися родиною і виконували насамперед оберегову функцію.

Як розповіла авторка, задум написати художню книгу про українську міфологію у неї виник давно. «Коли я почала писати свою першу книжку «Гонихмарник», я зрозуміла, що матеріалу, який стосується нашої міфології бракує. Його майже немає. Якщо є якісь наукові розвідки, то науково-популярних видань взагалі немає. Я збирала десять років матеріал, який стосується нижчої міфології. Це духи, якими населяли наші предки все, що вони бачили. Під порогом живе свій дух, в печі свій дух, в деревах живуть також духи, в траві, у воді, в повітрі. Пори року – також добрі духи, - розповідає Дара Корній. - У певний момент часу я зрозуміла, що такої літератури в нас так і не з’явилося. Я просила в науковців, будь ласка, створіть щось популярне для наших дітей, онуків. Щоб воно не забулося. Бо ми можемо забути українську казку, а зберегти її потрібно, це надважливо. Адже ми цікаві для світу саме своєю самобутністю. Якщо це від нас забрати, ми не українці, ми – ніхто. На що мені один науковець сказав: якщо можеш написати сама – то напиши».

Маючи трохи матеріалу та продовжуючи пошуки нового, авторка сформувала його таким чином, щоб це не було наукове чи науково-популярне видання. «Чарівні істоти українського міфу» стали художнім виданням для родинного читання.

«Я дуже втішена, що цей задум вдався. Цю книгу читає і бабуся, якій дев’яносто років і тато, якому 30 років, на ніч читає своїм діткам. Ми з видавництвом продовжили активну роботу з цієї серії. Перша книга була присвячена духам природи, тепер домашні духи вийшли новинкою під Книжковий форум. Вже написані «Шкідники життя» – злі, недобрі духи. Але ми спеціально їх описали таким чином, щоб вони не дуже лякали малих дітей. Вони були шкідливі, але лагідні», - додає Дара Корній.

Книга підходить для родинного читання.

Письменниця зізналася, що під час роботи над книгами радилася й з мольфарами. «Звертаюся на консультації до «знаючих» людей, для мене важливо знати їхню думку. Буває, є інформація, яку випадково здобула, але на загал її давати не можна. Я чемно слухаюся. Слова заклинань, чи недозволений обряд. Якщо це стосується темної магії, я відкидаю в бік і не використовую. Я з розумінням ставлюся до засторог, бо ж є люди які почнуть пробувати», - каже вона.

Книга доповнена яскравими ілюстраціями, над якими впродовж двох років працювала харківська художниця Ангеліна Канкава. Наступна частина із циклу «Шкідники життя» вже написана, однак вийде приблизно через два роки.

Напередодні книгу презентували на Книжковому форумі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую