ye-logo.v1.2

У Хмельницькому музеї відкрили сучасну експозицію про життя комах

Культура 4215

Над її облаштуванням працювали понад два роки.

Понад дві тисячі метеликів та комах оселилось у новій експозиційній залі Хмельницького обласного краєзнавчого музею. ЇЇ відкрили на передодні і присвятили до 90-річчя музею. За словами завідувачки відділу природи краєзнавчого музею Неллі Мальованої, виставка буде постійною. Над її облаштуванням працювали понад два роки. Тему комах обрали через те, що вони найчисельніші та одні з найдавніших тварини у світі, їх відбитки зустрічаються на породах яким понад 400 мільйонів років.

«Це стаціонарна експозиція, абсолютно нова облаштована за сучасними тенденціями. Вона має назву «Не пізнаний світ комах». Для нашої області вона унікальна. І хоч зала не дуже велика, але в ній знаходиться понад 2000 експонатів. Акцент у цій експозиції ми робили на те, щоб відійти від нудних музейних канонів. Тому розробили інтерактивні інсталяції щоб можна було кудись заглянути, залізти та щось покрутити», - коментує Неллі Євгенівна.

Серед таких експонатів стовбур дерева, потрапивши у середину експонату можна дізнатись про життя корисних і шкідливих комах та побачити їх місію у природі. В цій інсталяції розмістилась інтерактивна карта «пам’ятники комахам в світі», вона розповідає за що шанують комах в різних країнах світу.

Не менш видовищною є інсталяція міграції метеликів монархів, в ній розміщено понад 1400 метеликів. Це явище щорічно відбувається в Південній Америці. Загалом більшу частину експозиції займають саме метелики. Для того аби цих красивих істот можна було роздивитись з усіх сторін музейники виготовили спеціальний скляний стенд.

В музейній залі оселились і живі експонати – тропічні таргани. Живуть вони у спеціальному акваріумі, проте позувати на камеру відмовились, за словами Неллі Мальованої, більш активні вони у вечірню пору.

Більшу частину експозиції займають саме метелики.
Аби метеликів можна було роздивитись з усіх сторін музейники виготовили спеціальний скляний стенд.
У виставковій залі можна дізнатись про життя корисних і шкідливих комах.
Музейники кажуть, що намагались відійти від нудних музейних канонів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую