ye-logo.v1.2

Дослідження і шоу – як у селі на Хмельниччині із криниць роблять вишивані арт-об’єкти (ФОТО)

Культура 9096
Софія завжди допомагає мамі і тітці у створенні арт-об
Софія завжди допомагає мамі і тітці у створенні арт-об'єктів. Фото: надані художницею

Криниці у селі Грушка оздоблюють подільської вишиванкою.

Одна – на в’їзді у село, друга – на центральній вулиці, а третя, але найперша розмальована, біля обійстя молодих художників, які проживають у селі Грушка Староушицької громади Кам’янець-Подільського району уже декілька років. Звичайні сільські криниці у справжні арт-об'єкти перетворюють Адріана, її сестра Тетяна та донька Софія, яка хоч і навчається поки у четвертому класі, але активно долучається до створення арт-об'єктів. Та дівчата не просто розмальовують, а проводять справжнє дослідження кожного елементу, який вплітають у малюнок.

Першу криницю подільською вишиванкою розмалювали до Великодня, ще дві - уже до Дня вишиванки. Весь процес створення мальованих криниць, від ідеї, до реалізації, займає близько двох тижнів. Спочатку дівчата обирають дизайн для кожної криниці окремо, потім обговорюють, додають якісь елементи, використовують різні напрацювання…

Цю криницю малювали спеціально до Дня вишиванки

«Буває так, що є якийсь фрагмент малюнку, але його мало для всієї криниці і треба шукати додатково компоненти, щоб гармоніювали. Потім ми все звіряємо, щоб не намалювати нічого зайвого. Дуже важливо знайти ескіз, щоб було і гарно, і вписувалося саме для криниці, до її стилю і будови. Буває сам по собі малюнок гарний, але він не підходить по композиції. А якщо гарний і підходить по композиції, неможна його малювати саме на криницях, бо його малюють над дверима. Він має певні закодовані символи із глибоким сенсом. Колись люди це знали і відчували, а ми зараз ці знання втратили. Але все одно не маємо права малювати будь що. До кожного малюнку ми робимо своєрідне дослідження, але дуже мало інформації є. Якщо пошукати в інтернеті «древньослов’янські символи, які наносили над дверима», то ви нічого не знайдете. Я вишукую це в архівах, в книгах. Ну і в нас немає жодних трафаретів, все малюємо руками – робимо ескізи олівцем, малюємо фарбою», – розповідає дівчина.

Цю криницю розмалювали у переддень Дня вишиванки
Цю криницю розмалювали у переддень Дня вишиванки
Цю криницю розмалювали у переддень Дня вишиванки

Вона каже, приступаючи вже до малювання, спочатку готують саму криницю. Наносять на неї спеціальний розчин, на який гарно лягатиме фарба, потім наносять фарбу-основу, а вже потім – сам малюнок. Усі етапи – це кропітка ручна робота, каже Адріана і пояснює, що раніше були глиняні хати, мазанки, гарні і самі по собі біленькі, аккуратні.

«Коли скрізь був радянський союз, все у нас стало сіре, квадратне, з бляхи… Моя сестра щоразу, коли ми починаємо працювати над черговою криницею, підходить і з розпачем каже «Ах!». І визнає, що сама головна проблема – намалювати на блясі так, щоб воно трималося, було гарне і естетичне. Усі малюнки ми малюємо акриловими фарбами, іноді гуашшю, але завжди професійними і дорогими. Це повністю ручна робота», – пояснює Адріана.

Ця криниця була розмальована першою, до Великодня
Ця криниця була розмальована першою, до Великодня
А так все починалося

Процес створення із криниці арт-об’єкта у селі Грушка зазвичай супроводжується своєрідним шоу. Як тільки дівчата виходять із пензлями, фарбами і починають готувати криницю, чи вже малювати, навколо збираються люди, каже Адріана – буває пів села приходить.

«Уявіть, жило собі село, ніхто нічого не малював, а тут вийшли люди, з яскравими фарбами, пензлями, щось малюють, фотографують… і це для усіх хороший привід поспілкуватися. Вони паралельно щось обговорюють, підказують нам варіанти кольорів – може там червоний, а туди краще інший колір – така колективна творчість. Але це весело. Люди починають оживати і усвідомлювати, що завдяки децентралізації, відповідальність за розвиток їхньої вулиці, села, громади, території району і області, залежать від них самих. І це найважливіший результат реформи не лише територіальної, але й свідомості», – зазначає дівчина.

У планах в дівчат не просто розмалювати криниці, але й створити музей, але це загадково каже Адріана, уже геть інша, не менш вишивана і кольорова історія.  

До теми: Місця сили та нові локації: на Староушиччині туристів прийматимуть по-новому

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую