ye-logo.v1.2

Головним дарунком до дня Кам'янця-Подільського стала… вода

Культура 3919
Фото: Ірини Пустиннікової, Тетяни Димитрової, Марини Фурси.

А ще живі скульптурні композиції, „ТІК” та документальні фільми про місто

Іменини старовинного Кам’янця-Подільського, які відзначали в минулі вихідні, були насичені багатьма подіями. У рамках дня міста відбувався Чемпіонат України з повітроплавання, розігрувався Кубок України з мотоболу, танцював та приспівував по-польськи, болгарськи, молдовськи, литовськи та по-українськи Міжнародний фестиваль національних культур «Острів семи скарбів», заворожував мелодіями невмирущої класики українсько-польський дитячий фестиваль-конкурс інструментальних ансамблів «Hanicki-fest», ярмаркував і давав майстер-класи Всеукраїнський день народного майстра… Митцям відомим та початківцям було замало залів – вони влаштовували вернісажі на вулицях і площах.
У Казематній куртині без упину крутили кіно – документальні фільми про Кам’янець (навіть із 20-х років минулого століття!), а також художні стрічки, що творилися в різний час у місті. Ожила Руська брама. З тих пір, як її господарями стало товариство фортифікаторів під орудою Ігоря Данілова, закинута пам’ятка отримала нове дихання. Удень сюди на арт-акцію «Сонячне місто» зібралися студенти Національного університету імені Івана Огієнка, майбутні художники, дизайнери, реставратори, мистецтвознавці, які в дворі взялися розписувати тарілі. Головною темою були архітектурні цінності середньовічного Кам'янця, його герб – сонце. А увечері тут гриміли справжні бої минулих століть.
Своєю увагою вшанував Кам’янець Міжнародний трейд-клуб, що діє в Україні вже майже 20 років, об’єднуючи співробітників із торговельно-економічних питань 60 посольств іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих в Україні. До речі, облдержадміністрація Хмельниччини представила в програмі зустрічі з цим клубом проект розвитку інфраструктури Хмельницького аеропорту, що особливо важливий для Кам’янця-Подільського та розвитку туристичного потенціалу всієї області. Якщо до Хмельницького полетять боїнги – у Кам’янці буде повно туристів із усього світу. Наразі в багатьох державах, де у Кам’янця є міста-партнери, доводиться чути: добиратися до вас проблематично. Та тут навіть із Тернополя чи Чернівець по обіді вже майже неможливо доїхати в місто, яке могло б заробляти на туризмі немалі гроші! Чи ж один рік про це говориться?! Цьогоріч Кам’янець став ближчим до Львова. Мистецький арсенал міста Лева представив фестиваль живих скульптурних композицій, концертну програму гурту «ТІК», на площі Вірменський ринок розгорнули літнє кафе львівського пива…
Та головним дарунком місту-ювіляру, віку якого досі ніхто не може назвати, місцева влада називає відкриття бювету доочистки води з дністровського водоводу (на знімку). «Це вода європейської якості за 75 критеріями, значно легша для засвоєння організмом, – каже директор комунального підприємства «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук. «Завдяки державній програмі «Питна вода України» наше місто може покращити своє здоров’я, особливо я радію за дітей, – заявив депутат облради Володимир Мельниченко. «Саме він доклав зусиль до залучення цих коштів у Кам’янець»,- повідомив голова облдержадміністрації Василь Ядуха. «Усього плануємо встановити 10 таких бюветів, які працюватимуть для лікарняних та освітніх закладів, – поділився планами міський голова Михайло Сімашкевич.- 15 установок від столичної фірми «ЮрАква» планують розмістити і в Кам’янець-Подільському районі. Пан Сімашкевич запевнив: упродовж одного місяця кам’янчани зможуть отримувати воду з бювета безкоштовно, а далі плата за один літр буде 50 копійок. До слова, за всю історію сивого Кам’янця йому не раз підносили воду в якості дару. Чи то була унікальна оборонна мережа Польської та Руської брам, чи мінеральні лікувальні джерела й купальні Нового плану, чи криниця, будована біля самісінької ратуші коштом багатого вірменського купця. Шкода, остання виявилася аж надто солоною, а так – збереглася й донині та служить виставковим залом.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую