ye-logo.v1.2

Історична реконструкція, повітроплавання: у Кам’янці-Подільському відбудеться одночасно два фестивалі

Культура 3276
У жовтні члени військово-історичних товариств з України на фестивалі «Schola militaria» перетворять Старий замок у прикордонну твердиню середини XVII століття
У жовтні члени військово-історичних товариств з України на фестивалі «Schola militaria» перетворять Старий замок у прикордонну твердиню середини XVII століття. Фото: з Фейсбуку

Триватимуть події протягом кількох днів.

Одразу два фестивалі пройдуть у Кам’янці-Подільському цими вихідними. Члени військово-історичних товариств перетворять Старий замок у прикордонну твердиню середини XVII століття на фестивалі «Schola militaria», а різнобарвні аеростати заполонять небо над містом під час фестивалю повітроплавання.

Як розповів директор Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Олександр Заремба, військовий фестиваль цього року буде значно менший за масштабами, адже через карантин кількість учасників обмежена.

«Умови в цьому році, м’яко кажучи, для будь-яких фестивалів не сприятливі. У нас цьогоріч будуть тільки українські учасники. Немає можливості запросити іноземців, хоча вони в нас завжди складали більше половини учасників, - говорить Олександр Олександрович. – У зв’язку з карантином, ми маємо обмеження по кількості людей. Розраховуємо приблизно на 50 учасників, щоб дотриматися всіх норм. Але це будуть реконструктори практично зі всієї України».

Програма фестивалю не буде виходити за межі Старого замку. З того, що можна подивитися – традиційні лучні змагання від реконструкторів 17-го століття. У суботу, о 12-ій годині, на Новому замку буде відтворення першого польоту монгольф'єра на теренах України.

«Готуємо запуск моделі повітряної кулі, такої як в Кам’янці запускали в 1784 році. Минулого року ми двічі намагалися таку кулю запустити. Перший раз нам погода завадила, другий раз майже вдалося – куля підлетіла на метрів 10-15 вгору. Цього року ми хочемо з урахуванням минулорічних помилок, зробити повноцінний запуск», - додає директор заповідника.

Основне, заради чого реконструктори збираються в фортеці – це маневри пішої подільської роти. Всі групи, які приїдуть, сходитимуться в один підрозділ і навчатимуся пішим маневрам. Так, як це було у 17 столітті. Відвідувачі зможуть спостерігати на дійством. Крім того, організатори планують під час фестивалю виходити в прямий ефір на сторонці музею у фейсбуці.

За програмою фестивалю, у п’ятницю, 2 жовтня, пройде збір учасників фестивалю і розбивання табору. У суботу, 3 жовтня, з 9-ої до 19-ої години заходи фестивалю триватимуть на території Старого замку. У неділю, 4 жовтня, відбудеться останній фестивальний день «Schola militaria». Події відбуватимуться на території Старого замку у першій половині дня.

Також у ці ж дні у Кам’янці-Подільському триватиме фестиваль повітроплавання. Як повідомляють організатори, фестиваль повітряних куль планується з дотриманням всіх санітарно-епідеміологічних норм. Всі польоти відбуватимуться в групі 4-7 осіб. Польоти повітряних куль проходитимуть над Кам'янець-Подільським двічі на день рано вранці та ввечері за сприятливих погодних умов. Спостерігати польоти аеростатів можна з оглядових майданчиків безкоштовно.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую