ye-logo.v1.2

Сучасний погляд на відому письменницю: хмельничанам презентували книгу про Ольгу Кобилянську

Культура 2440
У Хмельницькому презентували роман про Ольгу Кобилянську
У Хмельницькому презентували роман про Ольгу Кобилянську . Фото: авторки

Вчора, 11 березня, хмельницька поетеса, письменниця Ольга Саліпа презентувала хмельничанам свій дебютний роман “Оля”, який отримав премію конкурсу “Коронація слова”.

Це перша «жива» презентація книги. Раніше авторка презентувала "Олю" у форматі онлайн-зустрічі.

Написанню роману передувало вивчення історичних подій того часу, інформації про Ольгу Кобилянську, дослідження її листів. Проте, Ольга Саліпа наголошує, що її роман не є біографічним, а описує Ольгу Кобилянську як жінку.

"Ви не прочитаєте у моїй книзі про життя і творчість Кобилянської, не знайдете маловідомі факти чи дослідження. Я свідомо не описувала їх. У романі відома українська письменниця постає насамперед як жінка. Я побачила її через твори, листи, спогади сучасників. Для мене були цікаві емоції та почуття Ольги Кобилянської”, - каже Ольга Саліпа.

Авторка осучаснила свою героїню і її думки. У романі Кобилянська постає як звичайна жінка, яка має почуття, живе звичайним життям, переживає особисті проблеми і виклики того часу.

Цікаво, що авторка спершу придумала назву свого дебютного роману, а потім довго роздумувала над тим, хто може стати його героїнею. Вона хотіла написати про сильну особистість і вибирала між трьома відомими в історії України жінками.
Саме Кобилянська стала тією постаттю, яка захопила Ольгу Саліпу своїм характером та протиріччями. Крім того, суперечливими і не до кінця розгаданими для неї залишилися стосунки з коханим письменниці: “Мене зацікавили стосунки Кобилянської з Осипом Маковеєм. У них багато загадок і протиріч. Я помітила, що поведінка Ольги у спілкуванні з чоловіком, якого вона кохала, суперечить з її загальноприйнятим образом, який сформувався у літературі. Я намагалася знайти причину їхніх вчинків і припустила, що причиною могла бути інша жінка”.

Обкладинка роману символізує провокацію і бунтарський характер героїні

Роман “Оля” захоплює не лише сучасним поглядом на відому письменницю, а й обкладинкою. На ній Ольга Кобилянська постає у чорній сукні з пайєтками на фоні кольорових гір. Її зачіска не акуратно причесана, як всі звикли бачити на давніх портретах. Пасмо волосся, яке спадає на обличчя, символізує провокацію та бунтарський характер.

Крім Ольги Кобилянської, головними героями роману є згадка й про інших відомих постатей, органічно вплетені в канву роману. Серед них — Іван Франко та Леся Українка.

Автор Олена Кремінська.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую