ye-logo.v1.2

Друге життя книги: хмельницька бібліотека віддає вилучену літературу в пансіонати

Культура 1732
Передані книги - це видання, які списують, коли отримують нові надходження
Передані книги - це видання, які списують, коли отримують нові надходження. Фото: з фейсбука Катерина Чабан

Замість стати макулатурою, книги здобувають нових власників.

Понад тисячу книг нещодавно передали з фондів Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки до місцевого геріатричного пансіонату. Ще три сотні примірників днями було передано до бібліотеки Самчиківського будинку-інтернату для людей похилого віку та людей з інвалідністю. Як розповідає директорка бібліотеки Катерина Чабан, це не тимчасова акція, а постійний процес. Таким чином працівники закладу дарують нове життя книгам, які стали непотрібними.

Усі передані книги з обмінного фонду наукової бібліотеки. Туди потрапляє література, яка мало використовується, або дублетні примірники. Такі книги можуть забрати інші бібліотеки, або установи чи організації, які ними зацікавилися. Списки літератури з обмінного фонду складаються і публікуються на сайті обласної наукової бібліотеки. Актуальні вони протягом двох тижнів. Якщо ж за цей час охочих не з’явилося, видання мали б йти на макулатуру. Однак в обласній бібліотеці знайшли інше застосування – списаній літературі дають нове застосування, передаючи її в бібліотеки пансіонатів та інтернатів.

«Як правило, кожна бібліотека поповнює свої фонди і списує непотрібну літературу, оскільки бібліотечні приміщення мають обмеження. Ми наповнюємо фонди україномовною літературою і очищуємо фонди від дублетної російської літератури. Але є книги, які шкода просто списувати, коли приходять нові українські аналоги. Збережені у чудовому стані у твердих коленкорових палітурках з прошитим корінцем, вони можуть прислужити іще, - розповідає Катерина Анатоліївна.- І ось останній тиждень ми самі почали обдзвонювати геріатричні пансіонати, військові частини, аби дати книгам друге життя. Ми пропонуємо передати книги туди, де їх зовсім немає, або немає грошей на їх придбання. Комусь вони можуть бути цікаві».

Це дублетні та маловживані видання, які вилучили, аби дати місце новим книгам українською.

На цьому працівники обласної наукової бібліотеки не планують зупинятися. Крім безпосередньо самих книг, вони збираються допомогти пансіонатам з бібліотечним обслуговуванням. Працюючи як методичний центр, вони зможуть перевірити та налаштувати правильну організацію тамтешніх бібліотек.

До слова, організації, яких цікавить вилучена література з бібліотечного фонду, можуть скористатися системою обмінного фонду на вебсайті бібліотеки.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую