ye-logo.v1.2

Respublica FEST 2021 – повернення Пікачу, залита сцена та Степан Гіга (ФОТО)

Культура 3539
Наступного року фестиваль змінить формат і, можливо, локацію
Наступного року фестиваль змінить формат і, можливо, локацію. Фото: автора

Триденна Республіка в Кам’янці-Подільському завершилась. Розповідаємо, як це було.

Кам’янець-Подільський – місто подій. Нещодавно він був столицею УНР, невдовзі повернеться у литовську добу, але цими вихідними Кам’янець став на три дні Республікою – маленькою державою зі своїми законами, традиціями та менталітетом її мешканців. І справді, за 11 років свого існування фестиваль «Республіка» став тим затишним та атмосферним місцем, яке щороку наприкінці літа збирає своїх найпалкіших прихильників.

Основна локація Respublica FEST традиційно незмінна – Стара фортеця (якщо не враховувати ті кілька років, коли фестиваль відбувався у Хмельницькому). На її території цьогоріч розташували три сцени. Ще по одній – на Руській брамі та біля Ратуші. Вхід на останні дві був безкоштовним для усіх. Крім того, вхід на другий фестивальний день був вільним на всі сцени, а ще безкоштовно впускали відвідувачів на виступ останнього цьогорічного хедлайнера, яким став гурт «Скрябін».

Respublica FEST 2021

У другий день сцени стали майданчиками для шоукейсу, де свої роботи презентували молоді гурти.

Республіка – фестиваль контрастів. Тут густу зливу розсікає своїми легендарними хітами Степан Гіга, а в нього на розігріві виступають «Кhors». Тут захоплює подих своєю ніжністю солістка гурту «Один в каное» Ірина Швайдак, а поруч в башті валять тисячолітнє каміння і ламають гітари шалені рок-гурти.

Respublica FEST 2021

Виступи на головній сцені супроводжувалися трансляцією сурдоперекладу.

А ще Республіка – фестиваль доступності. Це не про безкоштовні сцени, дні, вечори, а про доступ для усіх, незалежно від фізичних можливостей. Поруч з «вільмими» гуртами виступали виконавці з інклюзією. Для них до сцени приладнали спеціальні пандуси, а перед сценою облаштували платформи для глядачів з інвалідністю. Незвичною родзинкою цьогорічного фесту стали драйвові дівчата, які займалися сурдоперекладом. Вони так енергійно витанцьовували пісні, що публіка раз за разом «зависала», втупившись у великі монітори з їхнім зображенням, замість того, щоб дивитися на артистів.

Де люди?

Цього року на фестиваль повернувся «Пікачу», який впродовж багатьох років періодично виринає у натовпі «республіканців» і завжди стає яскравим персонажем тусовки. Традиційно на території фортеці розважався дуже специфічний талісман фестивалю «дядя Юра». Зорганізовував людей біля головної сцени незмінний ведучий фестивалю Мяч Дредбол.

Respublica FEST 2021

Вже традиційно частина Республіки проходила під дощем.

Respublica FEST 2021

Початок музичної програми в останній день фестивалю.

Respublica FEST 2021

Дядя Юра слухає концерт.

Respublica FEST 2021

Сцена на стіні.

Однак, попри народну любов та доступність, Республіка вже не «та». Споглядаючи на сцену, це обговорюють затяті «республіканці» і самі організатори. Немає більше обліплених яскравими наметами валів навколо фортеці. Ще кілька років тому їх були сотні, цього разу – близько трьох десятків. Таке мініатюрне наметове містечко затишно розмістили у кілька рядів під однією зі стін фортеці, а вали залишилися пустувати.

Respublica FEST 2021

Наметове містечко у 2021 році.

Respublica FEST 2021

Цього разу любителів ночувати у наметах було небагато.

Не було й тисняви на локаціях Старого замку, і натовпів блукаючої молоді у смішних шапках та піжамах навколо нього. Звісно ж, враховуючи умови пандемії, це могло б бути добре, якби не псувало загальну фестивальну атмосферу.

Звичну картину із масою людей збирали хіба хедлайнери на головній сцені, а їх було ж майже п’ять. Чому майже? Бо одну, та що біля Ратуші, залило дощем у перший вечір і вона просто вимкнулась. Троє гуртів тоді взагалі не змогли виступити. Апаратура намокла, її сушили два дні, але повернути до життя вдалося не все. Тож виконавців, виступи яких мали відбутися на Ратуші в неділю, розподілили по інших сценах. Серед тих, хто «переїхав», - гурт «Скрябін» із харизматичним солістом, нашим земляком Юрком Юрченком.

Respublica FEST 2021

Гурт "Скрябін" завершував Республіку.

Respublica FEST 2021

Публіка хором разом з виконавцями співала улюблені хіти.

Кілька годин довелося розглядати територію замку, приглядаючись до хлопців в кепках, щоб нарешті впіймати у натовпі Андрія Зоїна – людини, яка колись створила цей фестиваль і вже 11 років його натхненно проводить. «Атмосфера класна, але, де люди?», - запитую в нього.

Говорить, причин багато. Одна з них, що в ці дні одночасно відбувалося в Україні чотири фестивалі. Інша – що вони не можуть продавати багато квитків. Плюс пандемія... На всі фести, які нині проводять, приходить менше людей, ніж очікувалося. Але чи не найважливіше – фанати Республіки виросли. Ті, хто запалювали дикий слем під сценою, незважаючи на погоду, рвали горлянки під улюблені пісні, просто подорослішали.

Respublica FEST 2021

Наступного року - новий формат.

«Ми промоніторили фестивалі, які відбуваються в Україні. Зрозуміли, що формат, коли є стандартні сцени, однаковий набір артистів, фудкорт, вже не працює. Люди хочуть іншого. Аудиторія, яка приїжджала до нас, вона виросла. У них з’явилися діти, турботи. Сьогодні тут інші люди, - говорить Андрій Зоїн. - Зі старих я бачу 20-30 чоловік, які приїжджають постійно. Вони дивляться на Стару фортецю, на кулі в небі, на башти, пригадують фестиваль 2012-2013 років і кажуть, що все помінялося. Немає того духу, який був. Ми робимо висновки. Наступного року Республіка буде інша, в іншому форматі та навіть не знаю де: Кам’янець, Хмельницький чи Бакота. Але це буде точно Хмельниччина».

Від себе

«Республіканці» виросли, але вони всюди. Їдеш нічною дорогою додому з фестивалю все ще під враженням від виступу «Скрябіна», коли публіка хором співала хіти з увімкненими ліхтариками. Слухаєш в автомобілі ті ж пісні, проте вже у класичному виконанні Кузьми. Приїжджаєш в рідний Хмельницький о першій ночі, виходиш в центрі міста і чуєш пісню головного хедлайнера першого дня Республіки - Степана Гіги. «Цей сон, цей сон» іронічно порушує нічну тишу міста. А кепки хлопців, які натхненно акомпанують запису, ще недавно виднілися у Старій фортеці.

Більше про фестиваль дивіться у фото:

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Respublica FEST 2021

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую