ye-logo.v1.2

Cheev, Сергій Бабкін, Kalush, Оля Цибульська, Дядя Жора, Влад Ликов: нова добірка української музики

Культура 1875
Нова добірка української музики
Нова добірка української музики. Фото: uamodna.com

Артем Лоік видав негативний трек про "шароварщину" у шоу-бізнесі, а Бабкін просував стереотипи щодо українців.

Цього тижня одразу кілька хмельницьких виконавців презентували нові пісні. Крім того, вийшло одразу кілька композицій з дискусійними текстами, які стосуються українського шоу-бізнесу.

Музикант Влад Чижиков, відомий як CHEEV, родом з Білорусі. Однак, ще минулого року він випустив свій перший україномовний альбом. Навесні 2022 року його пісня “Гарно так” стала мегахітом в Україні.

Цього тижня співак представив кліп на пісню “Де моя любов живе”.

За словами артиста, трек “Де моя любов живе” занурює його у часи дитинства. У пісні співак використовує кінематографічні посилання на нуарні серіали. А звуки багаття та птахів переносять слухача у ліс та створюють ефект присутності.

“Ця пісня про кохання на відстані. У тексті одночасно присутній песимізм – “наш серіал чекають нові сезони, але в тонах “нуар” – і надія пережити цю відстань так, щоб потім легко стерти її з пам'яті, ніби нічого й не було. У дитинстві, коли я вперше приїхав в Україну, вперше почув українську музику, я був настільки вражений, що вирішив колись написати власну пісню, в якій відчуватиметься дух Заходу України і вона звучатиме як класична українська пісня поза часом та контекстом”, - ділиться артист історією виникнення пісні.

Історія відеокліпу розгортається в майбутньому. За сюжетом, героїня втрачає чоловіка, але за допомогою прогресивних технологій, спеціальної програми, може оживити коханого віртуально і жити з ним у симуляції. Але на практиці ідея не приносить омріяного результату, адже штучний інтелект не може замінити справжні почуття, а головне підтримувати живе кохання.

Кліп н пісню увійшов до популярних музичних відео на Youtube цього тижня.

Співак Wellboy (Антон Вельбой) представив свій перший сінгл після розриву відносин з лейблом.

Тепер він співає як Anton Velboi.

За словами співака, пісня "Люди на Землі" є проявом співчуття та розуміння людей, які були змушені покинути рідну домівку та тих хто залишився, але не може себе віднайти.

Щохвилини 24 особи залишають рідні місця через стихійні лиха, техногенні катастрофи, війни, переслідування чи страх за своє життя.

"Немов у ванній павутинка" — стан сьогодення, через який проходять більшість українці з точки зору травми, спричиненої повномасштабним вторгненням росії в Україну, невпевненості щодо майбутнього та руйнування нормального життя. В контексті війни, ми повинні бути сповнені рішучості та не дозволити цій травмі визначати, ким ми є, або диктувати наше майбутнє. Ми люди на землі — шукаємо кращого”, - йдеться в описі до відео.

Музикант наголошує, що незважаючи на всі труднощі, він продовжить рухатися вперед, адже навчився завжди бути позитивним.

Знов до рейтингів потрапив новий україномовний виконавець. Цього тижня до українського рейтингу застосунку для розпізнавання пісень Shazam потрапила пісня виконавця Vechir.

Пісня Павла Мартищука “По сторонам” увійшла до топ-30 рейтингу.

Enleo — псевдонім 20-річного Нікіти Леонтьева з Маріуполя, біографію якого “Сайт “Є” згадував раніше, коли хлопець випустив українську версію пісні “Another love” Тома Оделла.

У серпні співак представив пісню “М'ятна ніч”, а цього тижня “Бій подушками”.


“Що для мене є бій подушками? Це гра, де баланс між жорсткістю і м'якістю витримано ідеально, гра в яку ти граєш не для перемоги, а заради процесу. Це як перші відносини - вони зривають дах, і написав я цю пісню через свій життєвий досвід ще майже 4 роки тому. Вона пройшла дуже довгий шлях, було 5 різних версій, я грав її майже на кожному концерті, але тепер із гордістю можу сказати - вона вийшла і чекає на тебе”, - написав співак в описі до пісні.

Ще одна пісня з рейтингу Shazam. Геля Зозуля випустила пісню “Наробила лиха”.


«Наробила лиха» — це спокусливий трек про природу жіночого кохання, який відгукнеться в серці кожної дівчини (скільки б років їй не накапало за паспортом), а чоловікам трохи привідкриє таємницю того, як же влаштоване жіноче серце і як насправді може себе почувати закохана по вуха дівчина”, - так описала пісню співачка.

Відомий шоумен з Хмельницького дядя Жора (справжнє ім'я - Вадим Мичковський) випустив пісню “Плачеш одна”.


Це пісня про вічне: про кохання, любов та те, що ніхто та ніщо не вартує сліз.

«Завдяки цьому треку, я дістав свою гітару, яку мені подарували років десять назад та згадав про свої навички, що здобув ще колись в юності, граючи для друзів у дворі. Ця легка романтична композиція, не залишить байдужою жодну жінку та дівчину», - розповів Дядя Жора.

Репер Kalush (Олег Псюк) записав пісню з польським репером Grubson та львівським хіп-хоп виконавцем Mykola Vynar.


Композиція має назву Lalala.

“Цей трек був написаний більше двох років тому і лежав чекав свого часу. Як ви зрозуміли, його час настав). Ідея трека належить Майколі, я запропонував долучити Grubson з яким познайомився одного разу в Польщі на фесті. Вийшов отакий трек”, - написав репер в описі до пісні.

“Сайт “Є” писав, що Lely45 (Людмила Білоусова) влітку 2022 року випустила альбом “Коли сонце сідає за схил”, а пісня з цього альбому “Світ мене ловив” потрапила на вкладку “у тренді” серед музичних відео в Україні.

Співачка продовжує бути активною і в 2023 році. В травні вона презентувала кілька нових пісень. Цього тижня вона випустила композицію “Давай, дивись”.

Хмельницький виконавець Влад Ликов випустив пісню Grey Lords (Сірі лорди), яку присвятив мотоклубу з Хмельниччини.


Мотоклуб Grey Lords був створений в 2016 році у Новій Ушиці та презентує себе як єдиний на Хмельниччині міжрегіональний мотоклуб, адже жо нього входять байкери з семи селищ і міст Хмельниччини, та з двох міст сусідніх Вінницької та Чернівецької областей.

Презентація пісні була приурочена до дня народження президента мотоклубу Сергія Новіцького.

У співачки Олі Цибульської вийшла пісня «Викликай поліцію». Це композиція про життя тут і зараз.


“Ми часто чекаємо слушного моменту, щоб нарешті стати щасливими. Та ідеальних умов не буде ніколи. І кожен українець та українка розуміє як ніхто, що треба смакувати кожен день. Залишається прожити цей теплий вересень, як літо. Зупиняючись на мить, щоб увімкнути приємну музику і на пам'ять зробити селфі”, - написала співачка в описі до пісні.

Минулого року співачка Схожа (Настя Схожа) виконала пісню “Не продам” разом з репером ХАСом. Цей трек зібрав мільйон переглядів на Youtube.


Цього тижня вийшла її пісня «Зелені вогні» - про те, що будь - яке червоне світло згодом стане зеленим.
“Ми у житті часто орієнтуємось на зелене світло, зовсім не помічаючи, скільки підказок та уроків ми отримуємо із червоним, що часто сприймаємо за стоп, помилку або «крок не туди». Пісня «Зелені вогні» про вдячність і відданість світу, за його червоні ліхтарі, що ведуть нас до істинно-зеленого”, - йдеться в описі до відео.

Нещодавно сайт “Є” писав,що молодий полтавський виконавець Ігор Кайдаш представив пісню про важкі стосунки.


Цього тижня в нього вийшла композиція “Минулого літа” про вже завершені стосунки.

Українська співачка та сонграйтерка Roxolana переспівала хіт 90-х років - пісню «Не стій під вікном».

Композицію у 1989 році створили Анатолій Матвійчук (текст) та Костянтин Осауленко (музика) для співачки Русі (Ірина Осауленко в дівочості Поривай).

Трек «Не стій під вікном» увійшов до її дебютного альбому «Ворожка», який став першим україномовним поп-альбомом сучасної України.

“Створюючи лірик-відео до ремейку “Не стій під вікном” Roxolana та режисерка Юлія Літинська надихались кліпом Русі, який вийшов на каналі УТ-1 у 1989 році. Також у відео можна знайти кілька “пасхалок” до оригінальної роботи Русі”, - йдеться в описі до відео.

Співачка Юлія Рознен випустила пісню "Як колись".

Пісня «Як колись» - це присвята усім жінкам, та дівчатам, які чекають своїх коханих з війни.

”Нехай рядки цієї пісні допоможуть пройти нелегкий шлях розлуки і подарують кожній з вас надію, як найшвидше розтанути в теплих обіймах ваших половинок…", йдеться вописі до пісні.

Репер з Хмельницького Boodoo (Віталій Мельник) представив перший трек після багатомісячної паузи.
Його нова пісня називається “Скрутимо”.


Співак Ілля Парфенюк (PARFENIUK) представив пісню “Повільно”.


"Повільно вимикаю світло… - це найкращий антураж для прослуховування моєї нової пісні", - говорить співак.
Це історія про почуття, коли ставити питання вже пізно. В треці артист досліджує не лише глибину своїх почуттів, але й можливості свого голосу та харизми - мінімалістичні аранжування, лаконічний образ та сексуальний тембр голосу. Естетика мудвідео відсилає до епохи 60-х, серіалу Mad Men, свободи та елегантності, пише Люкс.Фм.

Рок-гурт "Площа устриць" представив пісню "Знаєш, мам".

Співак Otoy (В'ячеслав Дрофа) представив пісню “Кішеня з отвором”.


“Чи є вірогідність того, що з поміж щоденних повторень рутинних домашніх справ, нових творчих досягнень, закриття та початку найгучніших та найцікавіших проектів в твоєму житті, підкачування коліс свого автомобіля через перепади температури, вдаряння мізинцем об злощасну шафку, поїдання джанк фуду та найздоровішої їжі ти випадково випустив з поля бажань себе самого? Так, вірогідність є. І вона велика”, - написав співак в описі до пісні.

Гурт “Громадянин Топінамбур” представив пісню “Лий”.


“Серед великої кількості серйозних та сумних пісень ми обов'язково намагаємось нагадувати собі та нашому слухачеві, що життя триває і, не дивлячись ні на що, ми залишаємось тими самими веселими, трохи п'яненькими Топіками”, - йдеться в описі до пісні.

Сумська журналістка Анастасія Комендантова (Komendantova) активно почала співати цього року. Дівчина виконує свої авторські композиції.


І цього тижня вона представила пісню “В твоїх очах”.

“В твоїх очах” - це моя історія у форматі "питань без відповідей" про те, що у будь-яких стосунках виникають труднощі, і це - нормально. Лишається лише знайти спосіб полюбити "неідеальності" - свої і один одного”, - зазначила Анастасія в описі до пісні.

Полтавський репер Артем Лоік представив пісню “Шароварщина”, в який “пройшовся” як по виконавцям, які співають музику без сенсів, так і по слухачам, які підтримують такі пісні.


Ну і наостанок найбільш дискусійна пісня цього тижня. Трек Сергія Бабкіна під назвою “Зрада”.

В новій пісні Бабкін критикує українців, які, на думку Сергія, доволі часто звинувачують одне одного у "зраді", і гіперболізує їхні зауваження на адресу одне одного. Зокрема, в композиції є такі рядки: "випало з рота "прошу прощения" – зрада", "не маєш у себе вдома в шафі вишиванку – зрада", "у тебе "заметки" в Айфоні, а не нотатки – зрада".


В цілому співак просував тезу, що неважливо на якій мові говорити, якщо підтримуєш Україну.

Після виходу пісні музикант отримав хвилю негативу в соціальних мережах.

“Українська правда” зібрала реакції людей на пісню Бабкіна. Так, письменниця Тетяна Власова вважає, що зрада – це писати в піснях про вишиванки і сало, досі думаючи, що саме вони є ознакою українськості.
За її словами, музикант свідомо чи несвідомо висміює перехід українців на державну і заперечує важливість цього процесу.

Сценарист Юрко Космина назвав текст пісні Бабкіна "дешевим та ватним плагіатом" на його вірш 2006 року "Пісня про інформаційний простір".

Після того, як скандал в мережі набув чималих обертів, Бабкін записав відео та написав пост в Instagram, в якому "не виправдався, а відповів" на усі звинувачення українців, пише Таблоід.

Він зазначив, що по статистиці третині слухачів сподобалось, а двом третинам ні.

"Зміст пісні. Кажуть, що якщо хтось не зрозумів, які меседжи ти заклав, то ти погано їх висловив. Згоден, але лише частково. Кожний читає текст і слухає пісню через призму особистого досвіду, виховання, освіти та інтелекту. І хоча нібито все написано такими простими фразами, але головна ідея звісно не в тому, що хтось буквально вважає зрадою, якщо в тебе немає вус, як у Тараса Шевченка чи якщо ти сало не єси", - наголосив артист.

За його словами, безглуздо зараз розбирати кожен рядок і намагатись пояснити, що хтось щось не так зрозумів, що це гіпербола чи ще щось.

“Це пісня, а не прес-реліз, політична заява чи відповідь на запитання в інтерв'ю", - заявив Бабкін.

Нагадаємо, раніше музичне видання Slukh повідомило, що Сергій Бабкін, який гастролює з благодійними виступами за межами України як сольно, так і з гуртом 5`nizza, влаштовує частину концертів через російських посередників.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую