ye-logo.v1.2

Прем'єра історичної кінокартини «Провідник «Волох» відбулася у Хмельницькому

Культура 1645
Зйомки стрічки тривали 8 місяців. Автором сценарію та режисером є директор Хмельницького обласного літературного музею Василь Горбатюк
Зйомки стрічки тривали 8 місяців. Автором сценарію та режисером є директор Хмельницького обласного літературного музею Василь Горбатюк. Фото: автора

Незабаром стрічку можна буде переглянути онлайн.

У Хмельницькому відбулась прем'єра історичного фільму про повстанців ОУН-УПА, який знімали на Хмельниччині. Стрічку «Провідник «Волох» презентували сьогодні, 17 жовтня, у кінотеатрі Woodmall.

Захід зібрав повний зал глядачів, охочих дізнатися більше про історію рідного краю. Зокрема, про очільника Дунаєвецького надрайонного проводу Організації Українських Націоналістів Петра Щербатого, а також його однодумців, які спільно боролися з німецькими та радянськими загарбниками у 1941-1950 роках.

Сюжет фільму «Провідник «Волох» побудований на дослідженнях повстанського руху, які висвітлені в одному з розділів книги «Для тебе, свята Україно». Її написав у співавторстві режисер та сценарист стрічки, директор Хмельницького обласного літературного музею Василь Горбатюк.

Прем'єра історичного фільму відбулась у кінотеатрі Woodmal. Фото: автора

Як розповідає митець, ці дослідження взяв за основу директор туристично-краєзнавчого центру Дунаєвецької міської ради Ігор Петрук, щоб розробити туристичний маршрут шляхами українських повстанців, які мешкали на території теперішньої громади.

«Ігор Петрук запросив мене на відкриття цього маршруту. І, якраз під час зустрічі, у нас виникла спільна ідея – створити документальний фільм. Оскільки історичних спогадів не так багато, ми вирішили, що стрічка має бути з відтворенням усіх вирішальних подій», - розповідає автор фільму.

Для створення кінокартини Василь Горбатюк та Ігор Петрук вирішили залучити місцевих жителів. Як підкреслює режисер, практично для усієї команди досвід у зйомках був першим, однак фільмування відбувалося професійно – за це відповідав досвідчений оператор Андрій Грищук.

Команда, яка брала участь у зйомках. Фото: автора

Як підкреслює Василь Горбатюк, створення стрічки «Провідник «Волох» відбувалося без залучення великих коштів, адже попри подачу заявки на грант від держави, в Мінкульті ініціативу в останній момент вирішили відхилити. Однак це не зупинило ідейників.

«У реалізації задуму нам допомагали фінансово місцеві люди, наші близькі та друзі. Так само нам допомагали з пошуками одягу, зброї та іншого реквізиту», - каже Василь Горбатюк.

Зйомки стрічки тривали 8 місяців. Локації обирали ті, на яких власне і відбувались історичні події. До нашого часу збереглась навіть хата Петра Щербатого, у якій теж проходили зйомки.

«Перші зйомки ми почали у лютому 2023 року в селі Сивороги, що на Дунаєвеччині. Крім того, знімальний процес відбувався у Несторівцях, Зеленчому, на хуторі Косилів, Голозубинцях. Ці всі села пов'язані з діяльністю та життям Петра Щербатого. Також ми виїжджали у село Іванків, що на Тернопільщині, адже там загинув головний герой», - ділиться режисер та сценарист.
 

Кінострічка зібрала аншлаг. Фото: автора

Фільм відтворили у короткому метрі, однак зі збереженням усіх важливих для історії фактів. Окрім основного лейтмотиву – боротьби українського повстанського руху проти німецьких та російських режимів, стрічка має ще один. Як зазначили у глядацькій залі після перегляду, він дає змогу осмислити непереривну боротьбу поколінь за незалежність, відтоді і до сьогодні.

Незабаром стрічка вийде на онлайн-платформі та буде доступною для усіх охочих.

Читайте також: В укритті та під звук сирен: колектив драмтеатру Старицького показав виставу в Миколаєві

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую