ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкрили персональну виставку майстра-різьбяра Сергія Зваричука (ФОТО)

Культура 1608
Оглянути виставку робіт Сергія Зваричука у Хмельницькому можна буде до 25 грудня
Оглянути виставку робіт Сергія Зваричука у Хмельницькому можна буде до 25 грудня. Фото: автора

Проведення виставки-посвяти ініціювали рідні доньки художника, оскільки до своєї першої персональної виставки майстер не дожив – його серце перестало битися у вересні цього року.

Декоративні скриньки, тарілі та підсвічники з різних порід дерева. Кожний виріб – унікальне поєднання класичної народної гуцульської орнаментики з авторською інкрустацією бісером, перламутром та металом. Саме такі вироби можна побачити у Хмельницькому на персональній виставці майстра художніх виробів з деревини Сергія Зваричука із села Загроцьке Новоушицької тергромади. Така виставка деревини проходить вперше в обласному Центрі культури і мистецтва. Першою персональною виставкою вона стала і для робіт Сергія Зваричука. Проте, на жаль, серце митця перестало битися у вересні цього року.

Майстер-різьбяр народився 1950 року в селі Песець на Новоушиччині. Майбутній фах здобував у Косівському училищі прикладного мистецтва. Після навчання довгий час жив та працював у Косові та Вижниці, згодом повернувся на Хмельниччину у село Загродське. А ініціатором першої для нього персональної виставки стали його рідні доньки.

Як розповідає про нього одна з його доньок, батько був найстаршим сином з трьох дітей. Із самого дитинства Сергій Зваричук був спостережливим: міг пів дня сидіти на даху батьківської хати та малювати краєвиди.

«Як зараз пам'ятаю: стіл, настільна лампа, батько завжди щось стукає, добавляє елементи декору до своїх виробів з дерева – бісер, перламутр і залізо. І завжди у нього були дві риси характеру – чесність і справедливість. Я дуже йому вдячна, що він особисто мені привив любов до мистецтва, мандрів та всього прекрасного. І я пам'ятаю одну розмову з ним, колись я його запитала, ким би він став, якби Бог дав тобі ще одне життя? І він відповів: якщо би я отримав також дар від нього, я би також став художником», - своїми спогадами поділилася з присутніми донька майстра.

Оглянути виставку виробів з дерева Сергія Зваричука можна до 25 грудня в приміщенні Хмельницького обласного Центру культури і мистецтва за адресою: вулиця Володимирська, 103.

Серце майстра художніх виробів з деревини Сергія Зваричука перестало битися 23 вересня 2023 року

Іконостас роботи Сергія Зваричука у Свято-Троїцькому храмі у селі Бучая Новоушицької тергромади

Софійка, онука Сергія Зваричука, показала свою улюблену шкатулку, яку зробив її дідусь

Доньки Сергія Зваричука та онука Софійка на відкритті персональної виставки

Читайте також: Спеціально навчені собаки допомагатимуть у реабілітації захисників з Хмельниччини

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую