ye-logo.v1.2

Що чекає будівлю колишнього музучилища у Хмельницькому після вилучення з переліку історичних пам'яток

Культура 2404
Радянську споруду збираються виключити з переліку історичних будівель
Радянську споруду збираються виключити з переліку історичних будівель. Фото: з фейсбуку

В Управлінні архітектури та містобудування дали коментар стосовно інформації про демонтаж, яку поширюють медіа.

Департамент ОВА, який займається питаннями культури, зобов'язали вилучити будівлю колишнього музучилища з переліку пам`яток історії міста Хмельницький. Це рішення Хмельницького адміністративного суду, яке ухвалили 11 грудня на користь позивача.

З позовом до суду звернувся нинішній власник споруди – компанія «Проскурівінвест» хмельничанина Олександра Чернова. У приватну власність фірми будівля перейшла у 2021 році. Тоді ж підписали попередню угоду, у якій зобов'язалась в майбутньому укласти охоронний договір – стандартну процедуру для власників історичних споруд. Цей документ передбачає не лише право розпоряджатись нерухомим майном, а й обов'язок утримувати споруду у належному стані. Тобто ремонтувати, реставрувати й, за необхідності, реконструювати. Коли будівлю виставляли на аукціон, вона вже була в аварійному стані і потребувала капітального ремонту (це прописали в умовах торгів).

Водночас, як стало відомо з рішення суду, під охоронним статусом перебуває лише частина споруди – «Будинок, де розміщувався штаб 1-ого кінного корпусу Червоного козацтва». Фірма звернулась до суду з проханням зобов'язати департамент ОВА виключити її з переліку історичних пам'яток, оскільки цю частину будівлі «відповідачем (Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОВА – авт.) протиправно не визнано такою, що не являється історичною пам'яткою всупереч вимогам Закону України «Про засудження комуністичного та націонал соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки».

8 листопада правоохоронці відкрили адмінпровадження в цій справі та призначили дату розгляду без виклику (повідомлення) сторін. Департамент ОВА не надсилав заперечень чи клопотань щодо цього. Низка відомств, серед яких - Хмельницький обласний краєзнавчий музей, Державний архів у Хмельницькій області та Управління культури і туризму Хмельницької міської ради - заявили у листах, що не мають відомостей щодо історичної та архітектурної значущості будівлі у своєму розпорядженні.

В Управлінні архітектури та містобудування ж повідомили суд, що приміщення колишнього музучилища не несе особливої архітектурної цінності. Воно побудоване в типовому стилі радянських часів. На будівлі відсутня ліпнина та особливі елементи, які вирізняють її з поміж інших. Крім того, вона не є твором відомих архітекторів і митців.

«Хоч будівля по вулиці Проскурівській, 79 і зберегла свою форму, але знаходиться в аварійному стані, через втручання несучої здатності фундаментів. Історичні й культурні нашарування відсутні, окрім того, що в даній будівлі розміщувався «Штаб 1-го кінного корпусу Червоного козацтва» (початок XX століття). Враховуючи Закон України «Про засудження комуністичного та націонал соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки» дана будівля збереженню та охороні не підлягає. Зважаючи на вищевикладене, можна прийти до висновку, щодо необхідності демонтажу будівлі».

У остаточному рішенні суду ж нічого про демонтаж споруди не йдеться.

«Суд вирішив:

  • об`єкт «Будинок де розміщувався штаб 1-го кінного корпусу Червоного козацтва», визнати таким, що не являється пам`яткою історії місцевого значення
  • зобов`язати Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОВА вилучити нежитлову будівлю за адресою Проскурівська, 79 із переліку пам`яток історії Хмельницького
  • стягнути за рахунок бюджету з Департаменту на користь «Проскурівінвесту» судові витрати у розмірі 2 684 гривень».

Що кажуть в Управлінні архітектури та містобудування

Після публікації вироку суду медіа почали поширювати інформацію про те, що споруду збираються зносити. У низці матеріалів опираються на лист Управління архітектури та містобудування, у якому містилася інформація про доцільність демонтажу. Аби розібратися, була це рекомендація або ж дійсні плани, сайт «Є» взяв коментар у виконуючої обов'язки керівника Управління архітектури та містобудування Юлії Музики.

За її словами, наразі офіційної інформації про те, що будівлю колишнього музучилища будуть зносити, немає.

«Взагалі про те, що його мають демонтувати, я дізналась тільки зі статті, яку знайшла у фейсбуці. Що це за лист, не знаю, тому що раніше керівником був Максим Андрійович (Дружинін – авт.). Якщо ми будемо третім відповідачем, або ми будемо залучені до судового розгляду, звичайно ми будемо говорити про те, що ця будівля розташована в історичному ареалі», - зазначила посадовиця. 

Також сайт «Є» намагався сконтактувати з власником споруди, однак відповіді журналісти поки що не отримали. Слідкуємо за ситуацією надалі. 

Що відомо про будівлю колишнього музучилища

Споруда по Проскурівській, 79 має два окремі статуси, адже її частини були зведені у різні роки. Після початку Першої світової війни Пінхас Мозель віддав свій будинок військовим. У 1936-1939 роках радянська влада вирішила прибудувати до споруди готель на 27 номерів. У 1959-у його ліквідували й передали приміщення новоствореному Хмельницькому музичному училищу (нині Хмельницький музичний коледж імені Владислава Заремби). Там заклад перебував до 2017 року, поки не переїхав у нове приміщення.

У 2019 році виникла ідея розмістити в споруді Хмельницький обласний краєзнавчий музей - облрада передала будівлю йому на баланс. Для переїзду музею потрібно було відреставрувати пам'ятку. Тоді навіть були проведені певні проєктні роботи. Однак вартість капітального ремонту виявилася завеликою для обласного бюджету.

Як пояснював сайту «Є» начальник управління з питань спільної власності територіальних громад Хмельницької облради Едуард Монастирський, приблизна вартість таких робіт може становити 70-100 мільйонів гривень. Тому було вирішено, що недоцільно витрачати такі кошти.

Наприкінці листопада 2021 року облрада організувала відкриті торги. В аукціоні брало участь 79 учасників. Переможцем стала фірма «Проскурівінвест», придбавши споруду за 25 мільйонів 600 тисяч 100 гривень. За даними Опендатабот, Фірма «Проскурівінвест» спеціалізується на купівлі та продажі власного нерухомого майна. Її власником є хмельничанин Олександр Чернов. А статутний капітал підприємства становить 900 тисяч гривень.

Читайте також: Досі пахнуть згарищем: як триває реставрація архівних документів, постраждалих під час пожежі у Кам'янці-Подільському

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую