ye-logo.v1.2

«Монологи рідного дому»: у Хмельницькому відбудеться прем'єра вистави за участю переселенців

Культура 684
У Хмельницькому покажуть виставу, в якій свої реальні історії зі сцени розповідатимуть переселенці
У Хмельницькому покажуть виставу, в якій свої реальні історії зі сцени розповідатимуть переселенці. Фото: з фейсбуку Володимира Павловського

В основу театрального дійства покладені особисті історії людей, які тікали від війни зі своїх рідних міст – Харкова, Маріуполя, Соледара, Пологів та Асканії Нової.

Хмельницький молодіжний театр-студія «Безмеж» запрошує хмельничан та гостей міста відвідати прем'єру своєї театральної постановки під назвою «Монологи рідного дому». Творчий колектив називає це театралізованим драматичним дійством, участь в якому беруть не професійні актори. У новій виставі – реальні особисті розповіді вимушених переселенців, які приїхали до Хмельницького з різних міст України: Харкова, Маріуполя, Соледара, Пологів та Асканії Нової.

Як розповів сайту «Є ye.ua» головний режисер проєкту Володимир Павловський, для того, щоб люди змогли донести глядачу свої власні історії, знадобилося кілька місяців кропіткої праці. Трагічні особисті історії люди можуть розповідати годинами, проте для сцени їх потрібно було «переписати» до семи хвилин змістовного монологу. Додатково під час роботи над постановкою робився акцент на те, щоб люди, які не мають акторського досвіду, все ж таки змогли органічно це зробити в умовах великої сцени.

«У нас із журналісткою Наталкою Паляницею, з якою ми в парі працюємо над цим проєктом, вже є відпрацьована методика для роботи. В когось виходить одразу, у когось – ні. Проте головне, щоб люди змогли донесли свій біль і вийшли на своє надзавдання повернутися до рідної домівки, а також закликали всіх берегти та відбудовувати Україну. Як казала наша учасниця проєкту – переселенка із Соледару, - вона обов'язково повернеться та відбудує своє зруйноване ворогом місто. І виросте знову її вишневий сад, в якому вона обов'язково поставить піаніно. Сліз під час вистави буде багато. Але це дієвий інструмент для переосмислення всього того, що з нами зараз відбувається», - розповів Володимир Павловський.

Як і всі проєкти театру, вистава буде присвячена темі російсько-українській війни та захисту України від загарбників. Цю тему творчий колектив театру «досліджує» з 2019 року. І з того часу хмельничани побачили три вистави «Монологи війни»«Монологи війни. Жінки» та «Діалоги Майдану».

Прем'єра третьої постановки від театру-студії «Безмеж» «Монологів рідного дому» відбудеться у День пам'яті Героїв Небесної Сотні – 20 лютого в приміщенні обласного драмтеатру Старицького. Початок заплановано на 16.00. 

Вистава "Монологи рідного дому"

Читайте також: У Кам'янці-Подільському відкрили меморіальні дошки двом захисникам України

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую