ye-logo.v1.2

Позитивна історія протистояння для всіх українців: у Хмельницькому відбудеться прем'єра вистави «Енеїда»

Культура 753
У Хмельницькому в Міжнародний день театру покажуть прем
У Хмельницькому в Міжнародний день театру покажуть прем'єру вистави "Енеїда" за поемою Котляревського. Фото: S.Aniskov

Над постановкою творчий колектив театру працював майже три місяці, а приурочать її показ до Міжнародного дня театру.

Вже у цю середу, 27 березня, в обласному драмтеатрі Старицького відбудеться прем'єра вистави «Енеїда» за однойменним твором Івана Котляревського. Епопею за класичною поемою у сучасній інтерпретації на сцені Хмельницького театру втілив сумський режисер Дмитро Некрасов. Робота над постановкою тривала майже три місяці, на сцену в день прем'єри вийдуть близько 30 акторів, а показ вистави приурочили до святкування Міжнародного дня театру.

Саме концепцію «Енеїди» Івана Котляревського для постановки на театральній сцені Дмитро Некрасов вже довгий час розробляв подумки, адже мріяв поставити саме цей твір, який би став ще однією театральною роботою в його творчому доробку. Тому, коли особисто отримав пропозицію від головного режисера облдрамтеатру Старицького Дмитра Гусакова, не зволікав жодної хвилини та погодився на співпрацю.

«У театрі мала відбудитися режисерська резиденція, де основним з творів, наскільки я розумію, була «Енеїда» Котляревського, і режисери мали запропонувати свої концепції і рішення, як поставити даний твір, - розповідає Дмитро Некрасов сайту «Є ya.ua». – Але чомусь ця історія не склалася до кінця, тому театр почав шукати режисерів самостійно. Із того, що я знаю, багато митців відмовлялися працювати з цим твором: хтось вважав для себе матеріал важким, в когось не було бачення майбутньої вистави. А у мене в голові вона вже склалася давно, тому я погодився. Приїхав до Хмельницького, подивився кілька вистав з репертуару, а також познайомився з творчим колективом. Таким чином ми знайшли один одного та об'єднали зусилля для спільної роботи».

Дмитро Некрасов - режисер-постановник "Енеїди"

Поставити "Енеїду" Івана Котляревського на театральній сцені режисер Дмитро Некрасов мріяв вже довгий час, і коли така можливість з'явилася у Хмельницькому, радо погодився на співпрацю. Фото: S.Aniskov

Класичний твір Івана Котляревського «Енеїда», на думку режисера, – визначний твір для всього світу і для української нації зокрема. Тому і ідея для майбутньої театральної постановки полягала в тому, щоб зрозумілою мовою для широкої авдиторії донести суть того, про що насправді розповідає автор поеми. Бо тогочасні події, як виявилося, дуже тісно перекликаються із сучасними історичними випробуваннями, яка проходить українська нація.

Працювати над виставою з акторами Хмельницького драмтеатру режисеру було в задоволення: класні та круті актори, своєрідні, цікаві та творчі, - такі характеристики звучать під час розмови з Дмитром Некрасовим. Окремим відкриттям для нього стала співпраця з артистом театру Тарасом Юровським, який створював музику до «Енеїди».

«Я йому говорив це особисто, я говорю це собі, говорю це всім. Те, що він зробив для «Енеїди», я про музичне оформлення вистави, - мені іноді здавалося, що воно вище за виставу. Я дуже йому за це вдячний і взагалі дуже щасливий, що доля мене з ним познайомила. У нас з ним дуже добре складалася співпраця: почали з ним працювати ще задовго до того, як почалися основні репетиції. Для мене все відбувалося все дуже легко, думаю, що йому так не було, бо за ним залишалося технічне виконання, але музика для вистави народжувалася досить органічно», - згадує Дмитро Некрасов.

Вистава "Енеїда" в облдрамтеатрі Старицького

Ідея для майбутньої театральної постановки полягала в тому, щоб зрозумілою мовою для широкої авдиторії донести суть того, про що насправді розповідає автор поеми. Бо тогочасні події дуже тісно перекликаються із сьогоденням. Фото: S.Aniskov

Весь лютий, поки тривала основна робота над постановкою, режисер жив у Хмельницькому зі своєю дружиною. Розповідає, що це була основна його вимога, адже віднедавна він став батьком, тому режисерську діяльність необхідно було поєднувати з сімейними турботами. Сам Дмитро Некрасов народився та виріс у Харкові, після того, як здобув освіту, почав працювати на посаді режисера-постановника у Сумському Національному театрі Щепкіна. На вже таке стандартне, насправді, але досить важливе питання про зміни, які особисто для нього «принесла» війна, Дмитро Некрасов розповідає наступне.

«Ці події змінили мене кардинально, бо 22 лютого 2022 року я одружився зі своєю коханою жінкою. І наступного дня ми вирушили у весільну подорож до Карпат, а 24 лютого війна нас застала у Львові. Тоді ми опинилися далеко від дому та рідних, та з розумінням того, що у ці дні відбувалося у рідних Сумах. Саме розуміння своєї неспроможності повпливати хоч якимсь чином на ситуацію, яка склалася, призвело до кардинальних переоцінок цінностей взагалі. Ставлення до сім'ї, любові, роботи, друзів. Коли ти не можеш ніяким чином повернутися, вірніше, можеш, але є ризик для твого життя. Тим більше з дружиною, яка вже на той момент була вагітною. Але саме цікаве, що ще до одруження ми говорили мріяли жити у Львові. І доля нам такий шанс за таких обставин подарувала: ми прожили у Львові три місяці, а вже у травні 2022 року повернулися додому».

Моменти переосмислення відбулися і у творчому житті режисера. Він розповідає, що народився та зростав у Харкові, де російського було досить багато. Навіть під час навчання в Національному університеті мистецтв імені Котляревського здебільшого «вчили» захоплюватися російськими митцями та драматургами. Більше 12 років, згадує Дмитро Некрасов, він пропрацював у нічних клубах, де лунала російська музика, люди танцювали під російські пісні, читали російський реп та книжки.

«Але моя самоідентифікація, на щастя, народилася не в 2022 році, тому тут переоцінка лише суто мовної історії – мені стало огидне все російське. Ні слухати, ні читати, ні дивитися. Ну і звичайно я почав цінувати хвилини життя. Ми за два роки війни з дружиною зробили те, що люди роблять за все своє життя: купили квартиру і машину, народили дитину, побудували власну справу, завели собаку, побували в декількох містах, задонатили все, що могли задонатити. І продовжуємо це робити. Такий подієвий ряд мене не втомлює. І нікого не має втомлювати, на мою суб'єктивну думку. Я вдячний хлопцям і дівчатам, завдяки яким це має місце взагалі. Мені не важко. І я закликаю всіх, щоб нікому не було важко. Повірте, нам не важко, бо ми можемо піти в магазин і купити спокійно хліб, який, до речі, є завжди у наявності. Так само є за що його купити. А там, де знаходяться ті, завдяки кому таке можливо, от там не дуже весело. Вони не втомлюються. Якщо ти не на війні, то ти допомагаєш тим, хто там. Кожного дня, кожною можливістю, яка у тебе виникає – і це не про пафос у словах, а про постійне усвідомлення та допомогу», - говорить Дмитро Некрасов.

Вистава "Енеїда" театр Старицького

"В ній показані дуже вірні, чіткі та зрозумілі ідеї, які дають ключ до того, як нам треба зараз себе поводити. Вистава про вічне і вкрай потрібне саме зараз, йде півтори години", - режисер Дмитро Некрасов. Фото: A.Aniskov

Отже, хмельничан та гостей міста запрошують до перегляду вистави-епопеї «Енеїда». Сучасна вистава, яка буде зрозуміла для кожного і, головне, важлива для українців саме зараз.

«На мій погляд, в ній показані дуже вірні, чіткі та зрозумілі ідеї, які дають ключ до того, як нам треба зараз себе поводити. Вистава про вічне і вкрай потрібне саме зараз, йде півтори години, і вона підкупає своєю дотичністю – шляху народу, який він зараз проходить. В нашій «Енеїді» ми сформували позитивну історію протистояння для всіх українців. І я особисто дуже хочу, щоб Україна та наша нація колись дійшли до такого фіналу, який ми покажемо зі сцени вже незабаром», - підсумував режисер вистави Дмитро Некрасов.

Прем'єра вистави «Енеїда» відбудеться 27 березня, початок о 18.00. Вдруге виставу можна переглянути 31 березня. Квитки можна придбати за посиланням.

Читайте також: Як пенсіонери-волонтери щодня забезпечують міцний тил нашим захисникам

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую