ye-logo.v1.2

На Хмельниччині з'явився мурал, на якому ожили невідомі картини художника Олександра Грена

Культура 560

Головна героїня творчості художника – подільська жінка.

У селі Грушка Староушицької громади з'явився новий мурал, створений за мотивами творчості подільського художника Олександра Грена. Художник відомий своєю любов'ю до автентики й краєвидів Поділля, а також до краси тутешніх жінок. Його роботи впізнавані за своєрідним графічним стилем та яскравістю кольорів.

Створили стінопис студенти Кам'янець-Подільський національного університету імені Івана Огієнка Тетяна Гарліцка та Артем Панич, поєднавши відомі образи Олександра Грена, і ті, які раніше не представлялись широкому загалу.

Ідея такого мистецького поєднання належить кам'янчанину Андрію Павловському. Кореспондентам “Є ye.ua” він розповів, що для роботи художників він підготував фасад свого будинку в селі Грушка, який виходить на центральну вулицю, куди пролягає головний туристичний маршрут. Андрій Павловський сподівається, що він стане туристичною окрасою села та привабливою фотозоною.

Мурал створений у 2024 році до початку туристичного сезону

Мурал створений у 2024 році до початку туристичного сезону. Фото: автора.

“Це своєрідний монтаж певних елементів з реальних робіт Олександра Грена і елементів, які є лише на його ескізах у фондах музею-заповідника у Кам'янці-Подільському. І по-суті вони вперше ожили, адже до того їх можна було побачити тільки у фондах музею”, - каже Андрій Павловський.

На муралі зображені одні з найвпізнаваніших образів художника: бакотські краєвиди, жінка в традиційному одязі, яка йде на поле та орнаменти й посуд притаманні подільській традиції. Також окремим елементом є цитата самого художника. За словами Андрія Павловського, у ній вся любов Грена до Поділля.

Цитата Олександра Грена про Поділля

Цитата Олександра Грена про Поділля. Фото: автора

“Була така традиція на Поділлі пов'язувати кілька хусток одночасно і щоб було видно усі вузли. А на рахунок того, що в жінки затулений рот, то цьому є велике різноманіття пояснень. З одного боку, тому що не можна було говорити про те, що він дуже хотів казати й зображувати. З іншого боку, тому що Поділля свого часу, враховуючи різні історичні події зібрало дуже багато національностей”, - пояснює образи художника.

Андрій Павловський, який нині розвиває туристичну привабливість регіону, добре знайомий з творчістю Олександра Грена. В минулому співробітник Кам'янець-Подільського музею-заповідника, він безпосередньо вивчав його творчість та біографію.

Кам'янчанин Андрій Павловський давно виношував ідею такого мистецького проєкту

Кам'янчанин Андрій Павловський давно виношував ідею такого мистецького проєкту. Фото: автора.

“Він дуже любив Поділля хоч сам із Пскова. Потрапив він сюди оскільки його батько був з Поділля і в його житті настав момент коли вся сім'я повернулася. І з початку 20 століття вони залишаються тут. В Крушанівці (сусіднє село) працювала його сестра і він часто приїжджав до неї й свої образи подолянок він змальовував саме тут”, - розповідає пан Андрій.

Стінопис в Грушці не перший, який популяризує доробок художника. Одні з перших робіт в стилі Олександра Грена та присвячені йому з'явилися у селі Гораївка. Це село Староушицької громади відоме своїми мистецькими резиденціями та муралами. Малювати їх з'їжджаються художники зі всієї України. Одним з організаторів цих заходів є Андрій Захарко, голова ГО “Територія”. За його словами побачивши роботи Олександра Грена, захотілось популяризувати його спадщину.

“Олександр Грен був не відомим художником і ми вирішили, що оскільки він працював тут і так класно малював, то потрібно піднімати його спадщину і доносити до людей. І ми намалювали цей мурал, потім трохи далі другий і на школі нашій третій.

Робота художників присвячена Олександру Грену у селі Гораївка, на фасаді сільського клубу

Робота художників присвячена Олександру Грену у селі Гораївка, на фасаді сільського клубу. Фото: автора.

Люди, які тут живуть і бачать ці картини, не одразу їх розуміють. А коли ти їм пояснюєш, то вони принаймні краще знають свою історію і людей, які тут творили. Довгий час нам нав'язували радянське та російське мистецтво, а в нас в цей час було багато своїх художників роботи яких зараз цінуються і коштують дуже дорого, а ми про них не знали”, - розповідає Андрій Захарко.

Робота художників присвячена Олександру Грену у селі Гораївка, на фасаді сільського клубу. Фото: автора.

Робота у стилі Грена у селі Гораївка, на фасаді сільського клубу. Фото: автора.

Читайте також: На Бакоті влаштують безкоштовні літні табори для молоді: хто і як може приєднатися

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую