ye-logo.v1.2

Земельні «війни»: учасники АТО, які пікетували Хмельницьку ОДА, пішли на перемовини з посадовцями

Суспільство 5638

Залагодити конфлікт так і не вдалося.

Майже тиждень під стінами Хмельницької ОДА пікетували учасники АТО. Чоловіки вимагали видати їм земельні ділянки, що перебувають у резерві Кадиєвецької сільської ради, на Кам’янеччині. 184 гектарів землі, на які претендують бійці, в Держгеокадастрі області хочуть виставити на аукціон. Учора, 27 червня, обласні посадовці вирішили домовитись із мітингувальниками і сіли за “круглий стіл”.

Ділянка, яка так посварила владу і учасників АТО, перебувала декілька років у орендаря. У березні цього року підприємець написав заяву, про дострокове розірвання договору оренди 184 гектарів землі на користь 97 учасників бойових дій, і нотаріально її завірив. Як повідомила сільський голова Кадиївки Валентина Мартинюк уже на засіданні круглого столу, прибуток від оренди цих земель, чи не єдиний у її селі.

“Єдиний засіб вижити нашому селу, це два інвестора, ПП «Кочубіївське (передало землю на користь учасників АТО), яке орендує землі запасу і резерву, ТОВ “Промінь Галичина”, яке “тримає” людські паї. За два місяці до закінчення строків оренди, я ПП “Кочубївське” повідомила, та згодом, коли не прийшла проплата, попросила пояснень. Підприємець мені сказав, що договір йому не заключають, а землю передають учасникам АТО”, - зазначила сільський голова.

Пані Валентина додає, що претендують на ці 184 гектари, – мешканці Чемеровецького, Кам’янець-Подільського і Городоцького районів (цих 97 осіб у списку). Натомість, навіть своїм, місцевим учасникам АТО, вона немає що запропонувати. Каже, як тільки договір оренди закінчився, то вже надійшло більше 400 заяв від місцевих мешканців.

Не розуміють посадовці, чому із близько 1700 гектарів, які Деражгеокадастр області зарезервував учасникам АТО, протестувальникам знадобились саме ці землі. Інша сторона конфлікту каже – що отримати Кадиївські землі стало принциповою позицією.

“Наша організація подала 97 заяв на вільні земельні ділянки ще 10 травня. - повідомив під час круглого столу голова ГО "Учасники бойових дій АТО" Андрій Павлюк. - До останнього нас запевняли, що все буде нормально і ділянки ми отримаємо. І тут Держгеокадастр 29 травня вирішив ці земельні ділянки подати на аукціон. Нам у ділянках відмовили незаконно, ми маємо першочергове право на їх отримання. Позиція щодо саме цих земель є принциповою. Просто хтось кинув око на цю землю і вирішили так зробити”.

Мітингувальники розповіли чиновникам свою позицію

За словами в.о. начальника Держгеокадастру області Олександра Вжешневського, землі виставили на аукціон, щоб зменшити соціальну напругу в селі. На аукціоні кожен бажаючий зможе купити собі право оренди строком на 7 років під 8% ставки.

Олександр Валерійович додає, що велика частина із тих 97 осіб, вписаних у заяві, відношення до АТО взагалі не має. Більше 30 учасників антитерористичної операції зі списку отримали по 2 гектари упродовж останніх двох років.

Валентина Мартинюк не має діялянок навіть для місцевих учасників АТО

«Насправді надходять заяви на ці самі землі від місцевих жителів. Вони погоджені Кадиївською сільською радою. Щодо тих 97 заяв, то серед них 4 звернення від учасників ДУК «Правий сектор», 12 заяв від учасників бойових дій 1996-2012 років, 8 заяв від інвалідів війни різних груп, документи їм теж надані були до початку АТО. Близько 30 заяв від громадян, які уже розробили документацію із землестрою і, дехто, отримав право власності», - зазначив Олександр Вжешневський.

Посадовець додає, що учора, 27 червня, із заявами до Держгеокадастру області звернулось двоє громадян. Вони просять заяви, стосовно земель Кадиєвець, не розглядати, оскільки вони ніяких документів до Головного управління не направляли, а хто це міг зробити за них – незнають.

Держгеокадастр області звернеться із заявою до поліції

Заслухавши усі сторони конфлікту, кожна з яких відстоювала сою позицію у Хмельницькій ОДА прийняли рішення. Заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко доручив підготувати лист-звернення до Держгеокадастру України і відізвати земельні ділянки з аукціону.

«Якщо ж ця ситуація розсудитися не може мирно і, якщо учаники АТО ввжають, що їх конституційні права порушили, хай звертаються до суду. Держгеокадастр області із 1700 гектарів резерву запропонує мітингувальникам альтернативні ділянки, але виключно учасниками АТО», - додав Володимир Кальніченко.

Для учасників АТО зарезервували 1700 гектарів землі

А поки питання 184 гектарів відкрите. Після «круглого столу» усі розійшлися по своїх місцях – обласні посадовці, які не мають реальної влади хоч якось вирішити ситуацію, повернулись в кабінети, а мітингувальники підтягнули шини під приміщення ОДА і продовжують пікетування.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую