ye-logo.v1.2

Учасники АТО продовжили «земельний пікет» під Хмельницькою облрадою

Суспільство 4930
Бійці продовжили протест на головній площі міста
Бійці продовжили протест на головній площі міста. Фото: Галини Мельник

Вони вимагають видати їм 184 гектари землі, яку хочуть виставити на аукціон.

У Хмельницькому учасники АТО не домовилися з Держгеокадастром і пішли до облради. Як і вчора, вони вимагають видати їм земельні ділянки, що перебувають у резерві Кадиєвецької сільської ради на Кам’янеччині. Йдеться про 184 гектарів землі, яку в Держгеокадастрі хочуть виставити на аукціон.

Земельники таке рішення пояснили бажанням уникнути конфлікту між людьми, адже на ці гектари претендують не лише бійці, а й місцеві жителі Кадиєвець. Як повідомив Олександр Вжешневський, в.о. начальника обласного управління Держгеокадастру, після того, як учора він поспілкувався з протестувальниками, до нього зателефонувала сільський голова Кадиєвець і особисто попросила не йти на поступки.

«На сьогодні, паралельно із заявами від бійців, у нас є 186 заяв від місцевих жителів, погоджені головою. У телефонному режимі вона повідомила, що є ще додатково понад 400 заяв від селян, з проханням продати право на оренду цих земельних ділянок виключно через аукціон. Таким чином, вони хочуть, щоб прибуток від оренди йшов у місцевий бюджет, бо це чи не єдиний дохід сільської ради. Більше того, по 20 заявах від бійців є виписки, що вони вже отримували дозвіл на розробку проектної документації на земельні ділянки. А сьогодні кілька людей з того списку прийшли і сказали, що вони вже отримали ці ділянки у власність, і що жодних заяв більше не писали», – розповів Олександр Вжешневський.

Олександр Вжешневський каже, що відміняти своє рішення у Держгеокадастрі не збираються.

Сільський голова Кадиєвець Валентина Мартинюк розповіла свою версію подій. Вона вважає, що мітинг атовців – «проплачений».

«Ці 184 гектари – єдиний засіб виживання, бо це увесь наш резерв. А їх хочуть вичистити під нуль і віддати спілці АТО. В мене є дитячий садочок, лікарня, медпункт, школа… То що, мені віддати землю і все позакривати? Я думаю, що АТОшників проплатили, і потім ці землі вони продадуть інвестору (підприємцю, який відмовився від оренди землі на користь бійців – прим. авт.). Він їм пообіцяв хороші гроші, проплатив мітинг, проплатив командировки… А їм та земля до одного місця! Я казала, "хлопці, скільки можу, всіх своїх учасників АТО я забезпечила землею, 5 чоловік з міста приїхало – я забезпечила землею. Але вибачте, є 43 сільських ради. Скільки вас? 97? От 5 гектарів з кожної сільської ради і ми вас землею забезпечимо". – "Ні, хочемо тільки у вас". А я кажу: "так не буде, бо буде війна". В мене збунтувалося все село. 184 – це всі до гектара землі, які в мене є, і АТОшники їх не заберуть. Я привезу тисячу чоловік в область і, якщо треба буде, дійду до Президента», – заявила Валентина Мартинюк.

Попри це, бійці наполягають на своєму. Сьогодні вони знову пішли на переговори до в.о. начальника обласного управніння Держгеокадастру, і знову ні про що не домовилися.

 

Бійці не йдуть на поступки і кажуть, що протестуватимуть доти, доки не виконають їх вимоги.

«Ми їм пропонували, давайте знайдемо альтернативний варіант, підшукаємо інші земельні ділянки, узгодимо їх… Але вони категорично проти і продовжують наполягати саме на цих 184 гектарах землі. А там все село проти. Я рахую, що виставити землю на аукціон було правильним рішенням, і кошти будуть йти у місцевий бюджет», – зазначив Олександр Вжешневський.

У свою чергу Орест Павлюк, голова організації «Учасники бойових дій АТО», заявив, що вони не поступляться. І одразу ж після переговорів з очільником обласного управління Держгеокадастру, бійці прийняли рішення продовжити протест, але вже під облрадою іі прокуратурою.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую