ye-logo.v1.2

Сьома річниця розстрілів під хмельницьким СБУ: чи покарали винних?

Євромайдан 2985
Минуло сім років від дня трагічних подій під хмельницьким СБУ
Минуло сім років від дня трагічних подій під хмельницьким СБУ. Фото: з архіву

Суди досі тривають.

Сьогодні, 19 лютого, трагічна дата в сучасній історії міста Хмельницького. Цього дня, здається вже у далекому 2014 році, біля управління Служби безпеки України у Хмельницькій області смертельна куля потрапила двох хмельничан - Людмилу Шеремет (вона померла в лікарні 22 лютого) та Дмитра Пагора. Стріляли по учасниках євромайдану із приміщення державної установи після того, як мітингувальники намагались штурмом брати будівлю СБУ.

Як все відбувалось

Вранці 19 лютого активісти з хмельницького майдану вирушили під стіни СБУ. Чому вони пішли під режимний об'єкт і хто ініціював цей похід - однозначного пояснення немає і досі. Після того як мітингувальники почали ломити двері СБУ, пролунала кулеметна черга. Кулі рикошетом потрапили у хмельничан, які стояли за декілька метрів від головного входу. Смертельне поранення отримала Людмила Шеремет, ще у декількох громадян кулі поранили різні частини тіла. Після пострілів до євромайданівців вийшов тодішній очільник управління СБУ Віктор Крайтор і пояснив, -  стріляли через те що люди намагались штурмувати режимний об’єкт.

Та це не задовольнило людей і вони вимагали добровільної відставки Крайтора, а також показати тих, хто стріляв. Вже ближче до вечора 19 лютого в хід пішли коктейлі Молотова, які летіли в стіни та вікна управління по всій території. Почалась пожежа, горіло не тільки навколо та в середині управління, а й два тролейбуси, якими заблокували виїзди з території управління СБУ. Із держустанови знову почали стріляти. Тоді смертельне поранення у голову отримав21-річний Дмитро Пагор.

Куля рикошетом поранила Людмилу Шеремет

Наступного дня Віктора Крайтор привселюдно на майдані Незалежності написав рапорт і взяв на себе відповідальність за дії підлеглих. 

Чи знайшли винних?

Сім років минуло від дня трагедії, а причин трагедії досі не пояснили ні правоохоронці, ні суди.  За ці роки справу розстрілів під хмельниким СБУ передавали з однієї установи до іншої. Лише влітку 2019 року до суду надійшов обвинувальний акт стосовно Віктора Крайтора, а паралельно із розглядом цієї справи, суд слухав провадження щодо Віталія Тарадая ("альфівець", який, за версією слідства, здійснював постріли).

 Інкримінують обом необережне тяжке тілесне ушкодження, вбивство через необережність та перевищення влади або службових повноважень. У разі доведення вини обвинувачуваним загрожує до 8 років позбавлення волі.

У справі є четверо потерпілих – це донька загиблої Людмили Шеремет Ірина, а також поранені Олександр Полуніцин, Олег Топольницький та Володимир Гаман. А ось хто стріляв у Дмитра Пагора - й досі не встановлено.

Зважаючи на те що обставини, в яких фігурують підозрювані, відбувались за одних і тих же обставин, справи Крайтора  Тарадая об'єднали. Обом обвинуваченим потерпілі оголосили цивільні позови про відшкодування моральної шкоди, загалом йдеться про близько 5 мільйонів гривень від усіх. Після початку карантинну слухання справи особливо не просунулось вперед. Тому хто відповідальний за трагічні події під СБУ – досі невідомо.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую