ye-logo.v1.2

Чорнобильська катастрофа: у Хмельницькому вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Суспільство 618
Вшанувати загиблих прийшли ліквідатори, діти чорнобильців, представники влади, силових структур та небайдужі громадяни
Вшанувати загиблих прийшли ліквідатори, діти чорнобильців, представники влади, силових структур та небайдужі громадяни. Фото: ГУ ДСНС в Хмельницькій області

Сьогодні – 38-а річниця Чорнобильської катастрофи - однієї з найбільших за всю історію ядерної енергетики.

Сьогодні, 26 квітня, у Хмельницькому, в 38-у річницю трагедії на Чорнобильській АЕС, вшанували пам'ять героїв-ліквідаторів, які ціною власного життя зупиняли катастрофу. Як зазначають в Хмельницькій обласній військовій адміністрації, під час вшанування хмельничани поклали квіти до пам'ятників «Героям та жертвам Чорнобиля» та «Героям-пожежникам, які врятували світ від ядерної катастрофи». Вшанувати загиблих прийшли ліквідатори, діти чорнобильців, представники влади, силових структур та небайдужі громадяни.

«Для України – це не лише велика трагедія, а й знак безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Ризикуючи власним життям та здоров'ям, вони виконали свій обов'язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації», - зазначають в Хмельницькій ОВА.

Додають, що нині наша держава потерпає від лиха скоєного війною, яку принесли на нашу землю рашисти.

«Вони прагнуть зруйнувати нашу енергетику та захопити стратегічно-важливі атомні електростанції, наражаючи весь світ на нову небезпеку, яку вони можуть принести своїми недолугими діями. Однак Україна не здається», - кажуть в ОВА.

Нагадаємо, 26 квітня 2011 року в Хмельницькому на перехресті вулиць Кам'янецької та Прибузької було відкрито пам'ятник «Героям та жертвам Чорнобиля». Його автори - архітектор Сергій Козак та скульптор Автанділ Гігаурі. З того часу щороку, в день Чорнобильської катастрофи, сюди приходять вшанувати тих, хто загинув внаслідок трагедії

Щороку 26 квітня у Хмельницькому вшановують пам'ять загиблих біля пам'ятника «Героям та жертвам Чорнобиля». Фото: ГУ ДСНС в Хмельницькій області

Чорнобильська катастрофа - це екологічно-соціальна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території України. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. За аналізом науковців, відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім.

Катастрофа вважається однією з найбільших за всю історію ядерної енергетики (друга - вибух на АЕС «Фукусіма-1» 2011 року), як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Близько 200 тисяч людей були евакуйовані із зон забруднення.

Найбільший злочин тодішнього керівництва УРСР та СРСР в тому, що воно намагалося приховати масштаби трагедії та. Відтак, за підрахунками, радіоактивного ураження зазнали близько 600 тисяч осіб. Наразі навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

Нагадаємо, постраждали від аварії на ЧАЕС і деякі території на Хмельниччині: ще донедавна дев'ять сіл на Хмельниччині мали статус четвертої зони посиленого радіологічного контролю через аварію на ЧАЕС.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую