ye-logo.v1.2

Розробка тактичного одягу: новітні технології та перспективи розвитку На правах реклами

Суспільство 351

Під час розроблення тактичного одягу враховують багатогодинні переходи, зміни погоди та постійне перебування на відкритому повітрі.

Для нього використовують передові матеріали та складні конструкції, покликані забезпечити всі потреби військовослужбовця у віддаленій місцевості.

Що треба знати про тактичний одяг

Одяг має забезпечити комфорт та ефективність дій бійців на завданнях. Він покликаний захищати від усіх поточних загроз, включно з опіками, фрагментарними пораненнями, ризиками під час пересування перетятою місцевістю. Куртки, футболки та штани тактичні виготовляють зі спеціальних матеріалів, які здатні захищати від спеки та холоду, а також забезпечують мікровентиляцію під час активного руху. До них висувають певні вимоги, серед яких:

  • швидке виведення вологи та поту зсередини;
  • велика кількість кишень і кріплень для зберігання обладнання;
  • забезпечення оптимальної терморегуляції в разі зміни погоди;
  • приємна на дотик тканина, яка не натирає;
  • ефективні камуфляжні властивості для різних типів місцевості;
  • наявність захисних елементів від фізичних і хімічних загроз.

Тканина в тактичному одязі міцніша та стійкіша за звичайну, адже вона має зберігати властивості за будь-яких умов. Часом бійцям доводиться лягати в бруд, пробиратися крізь хащі або довго бігти. Матеріал має захищати від порізів, ударів та забруднень.

Інноваційні матеріали та рішення

Фахівці постійно працюють над покращенням властивостей тканин і розробленням нових технологічних рішень для тактичного одягу. Нині відомі такі технології:

  1. Polartec. Ціла група тканин на основі поліестеру, до якого додають інші матеріали в різних пропорціях.
  2. Cordura. Щільне нейлонове волокно з водовідштовхувальними властивостями та захисним поліуретановим покриттям.
  3. Duraflex. Особливий різновид фурнітури з високоякісного поліаміду, стійкого до іржі та пошкоджень.
  4. Coolmax. «Розумна» тканина з можливістю швидко відводити вологу та нормалізувати температуру тіла.
  5. Ripstop. Спеціальне плетіння з армованими нитками, яке значно зміцнює тканину та захищає від травм.
  6. A-TACS AU. Американське сімейство камуфляжу, де використовують невеликі органічні пікселі та палітру натуральних кольорів з урахуванням тіней. Невеликі елементи можуть складатися в більший малюнок або сприйматися самостійно, що дає більш природне маскування.
  7. Polartec Power-Fill. Легкий синтетичний утеплювач, який знижує навантаження та забезпечує вільний рух, використовується у верхньому одязі.

Кожна компанія пропонує власний набір сучасних рішень, а також працює над розробленням нових. Результатом стали більш зручні застібки, розміщення та посилення кишень, додаткові відділення для зберігання спорядження. Зараз військову амуніцію розробляють надзвичайними темпами, тому можна знайти багато цікавих технологій навіть серед асортименту українських виробників.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую