ye-logo.v1.2

Зняти квартиру з домашньою твариною: чи просто це зробити в Хмельницькому власникам пухнастих улюбленців

Суспільство 953
У Хмельницькій області лише 5 відсотків орендованих квартир, в які власники готові заселити людей з домашніми улюбленцями
У Хмельницькій області лише 5 відсотків орендованих квартир, в які власники готові заселити людей з домашніми улюбленцями. Фото: колаж автора

Переважно орендодавці не хочуть заселяти людей з домашніми улюбленцями через те, що вони можуть пошкодити майно.

У Хмельницькому буває непросто знайти орендоване житло, щоб і не дорого, і умови влаштовували. А якщо ти власник домашнього улюбленця, то це стає в рази важче. Ми спробували дізнатися, наскільки складно у місті знайти квартиру чи будинок, де можна було б проживати з тваринами.

Проаналізувавши результатами останнього дослідження, які провели UAnimals спільно з DIM.RIA у вересні 2023 року відомо, що у Хмельницькій області лише 5 відсотків орендованих квартир, в які власники готові заселити людей з домашніми улюбленцями.

У Хмельницькій області лише 5 відсотків орендованих квартир із можливістю проживати з тваринами. Фото: DIM.RIA

Якщо ж ви плануєте орендувати будинок, то можливість заселитись туди з домашнім улюбленцем утричі вища, ніж у квартиру – 16 відсотків.

У Хмельницькій області -16 відсотків орендованих будинків, де можна проживати з тваринами. Фото: DIM.RIA

На деяких онлайн платформах для пошуку квартири є спеціальні фільтри, за допомогою яких можна переглядати оголошення за певними критеріями. Так, на одній з таких платформ - у Хмельницькому з-понад 1 000 опублікованих оголошень вимогу категорично «без тварин» мають 225 оголошень. Поселитися з котом дозволено у 73, з маленьким собакою (до 10 кілограм) – 71, з середнім собакою (до 25 кілограм) – 37, з великим собакою – 18, іншою твариною – 35 оголошень. Статистика результатів зібана станом на 24 червня 2024 року.

«Зараз з домашніми улюбленцями знайти орендовану квартиру майже неможливо, складається думка, що у власників квартир ніколи не було тварин, бо вони категорично проти них, - ділиться власним досвідом фахівець з нерухомості Олександр. – Гадаю, зараз така ситуація через те, що власники раніше один раз заселили людей з тваринами, а їхні пухнастики наробили шкоди, і після такого досвіду люди проти наступних заселень з тваринами».

Він додає, що після повномасштабного вторгнення власники квартир були більші лояльні до людей і було більше можливості заселитись з тваринкою, але зараз знайти квартиру, де будуть раді домашньому улюбленцю дуже і дуже складно.

Натомість його колега, фахівчиня з нерухомості Марина, поділилася власним досвідом співпраці з власниками орендованих квартир.

«Звичайно, не всі хочуть орендарів з домашніми улюбленцями, але більшість моїх клієнтів обожнюють тваринок, самі тримають та розуміють людей, які мають пухнастих членів родини. Я не працюю з власниками, які хочуть орендарів без дітей та домашніх улюбленців, та ставлять завищені ціни на оренду нерухомості. Але щоб орендованих квартир, де можуть проживати люди з тваринами, ставало більше, потрібно, щоб орендарі ставились до орендованого житла як до свого», - каже Марина.

Оскільки досвід рієлторів відрізняється, тому ми поцікавилися думкою людей, які проживають в орендованих квартирах та мають домашніх улюбленців, щоб на їхньому досвіді зрозуміти чи важко знайти житло, якщо ти власник пухнастого друга.

Власниця котика Юлія розповідає, що тваринку вона з хлопцем завела вже після того, як орендували квартиру. Власник був проти домашніх улюбленців, тому дівчині довелось вигадати історію, що нібито її батьки десь виїжджають і немає де залишити кошеня, тому вона візьме його на перетримку лише на кілька місяців. Власник погодився, але з умовами, що котик не буде робити шкоду у квартирі. Все закінчилось тим, що котика віддали до батьків дівчини у село, бо він підріс і почав псувати меблі у квартирі.

Власник був проти домашніх улюбленців, тому дівчині довелось вигадати історію, щоб проживати в орендованій квартирі разом з кошеням. Фото: власниця котика Юлія

Історія власниці собаки Анни також підтвердила тенденцію, що орендодавці не хочуть заселяти людей з тваринами. Вона розповіла, що коли шукала квартиру в оренду, то їй відмовляли через хвостатого улюбленця, іноді не дозволяли заселятися навіть з дітьми.

«Нам вдавалось орендувати квартиру, але я б назвала це халупою, непридатною для життя, - обурюється жінка. - Здавали квартири, в яких господарі планували робити ремонт, в якій була антисанітарія, плитка у ванній кімнаті відвалювалась на голову. Через те, що ми з собакою, доводилось знімати те що є, але то не було комфортне та гідне людей житло».

До слова, у серпні 2022 року було зареєстровано петицію на сайті Президента, яка б мала надати можливість людям із тваринами винаймати житло на рівних умовах з орендарями без тварин, але вона набрала лише 96 голосів з 25 тисяч необхідних, тому її не було розглянуто.

Чиайте ткож: У нацпарку на Шепетівщині зацвіла орхідея, занесена до Червоної книги України.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую