ye-logo.v1.2

Наслідки роспропаганди у Європі та чергова дезінформаційна кампанія: добірка тижня

Суспільство 548
Українці відчувають наслідки роспропаганди у Європі
Українці відчувають наслідки роспропаганди у Європі. Фото: люстративне stopfake.org

росія запусила дезінформаційну кампанію проти наступного саміту НАТО.

На третій рік повномасштабної війни росія посилює свою пропаганду в Європі.

Наслідки роспропаганди в Європі

За останні кілька тижнів було скоєно щонайменше три напади на українських активістів у Чехії, Німеччині, Швеції, повідомляє програма Вікна.

У двох випадках нападники не етнічні росіяни, а іноземці — прихильники режиму путіна.

Так, під час мирної ходи на підтримку Харкова в центрі Гамбурга проросійські активісти накинулися на українських волонтерів. Аналогічні ситуації сталися у Празі та Стокгольмі.

Після того, як українці доспівали гімн і стався напад. Один з чоловіків почав бігти в натовп з викруткою в руці. Він намагався поранити жінку.

Провокації та різноманітні образи від росіян чи німців, які підтримують путіна, трапляються постійно.

Найтривожнішими сигналами є те, що нападники — уже не росіяни. Це результати роботи російської пропаганди.

У Швеції, де уряд беззаперечно підтримує Україну, такі інциденти також трапляються. Мирні акції намагаються зривати проросійськи налаштовані люди. Росіяни змінили тактику — раніше самі влаштовували провокації, а тепер роблять це руками європейців. Найгірше — такі ситуації почастішали у школах, де вчаться українські діти. Конфліктні ситуації також влаштовують мігранти з Сирії та Ірану, і діють за російськими методичками. Росіяни почали проводити демонстрації в Європі з закликами до дружби, а також схиляти українських підлітків до спілкування з наративами про братні народи.

Фейк про репортаж на ізраїльському ТВ

У мережі поширюється репортаж, нібито зроблений відомим ізраїльським виданням The Times of Israel, де йдеться, що за 4 місяці громадяни Ізраїлю буцімто задонатили українським шахраям 80 млн доларів, думаючи, що допомагають Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ). Про це пише видання “Стоп фейк”.

У відео стверджується, що шахраї від імені Міністерства оборони Ізраїлю випрошували кошти на додаткове екіпірування для солдатів ізраїльської армії, які беруть участь в операції у Секторі Газа.

Насправді The Times of Israel ніколи не публікували таку інформацію, а відео, що розповсюджується в мережі, є підробленим.

Фактчекери переглянули останні публікації The Times of Israel, в яких йдеться про Україну, але не знайшли жодної згадки про такий факт шахрайства. Такого відеоролика немає і на офіційних платформах видання.

Щоб надати фейковому відео більш достовірного вигляду зловмисники використали логотип The Times of Israel. Слід зазначити, що подача інформації у цьому відео не має нічого спільного з репортажами, які публікує в соцмережах The Times of Israel.

Нагадаємо, що російські пропагандисти з початку повномасштабного вторгнення активно роблять фейкові відеорепортажі нібито від імені відомих медіа з негативною інформацією про Україну.

Мета подібних фейків - зменшення підтримки України за кордоном.

Росія блокує європейські медіа
Росія 25 червня оголосила про заборону доступу понад 80 ЗМІ з 25 країн Європейського союзу, заявивши, що це є відповіддю на заборону ЄС, оголошену в травні для кількох російських ЗМІ.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У списку, опублікованому російським Міністерством закордонних справ, – 81 видання з країн ЄС (всіх, окрім Хорватії і Люксембургу). Серед них – теле- та радіокомпанії, газети, журнали, онлайн-ЗМІ. У списку – німецькі Spiegel і FAZ, французькі Le Monde і Liberation, іспанська El Pas, італійські La Stampa і La Repubblica, агенція France Presse, громадські телерадіокомпанії низки країн.

Москва звинуватила європейські медіа в "систематичному поширенні недостовірної інформації про хід спеціальної військової операції" (так російська влада називає вторгнення своєї армії в Україну). У заяві МЗС також ідеться про те, що якщо обмеження щодо російських ЗМІ буде знято, російська сторона також перегляне своє рішення.

Речник Державного департаменту США Меттью Міллер заявив, що цей крок є ще однією ознакою репресій російського уряду проти журналістів.

МЗС Австрії розкритикувало рішення Москви і викликало тимчасового повіреного у справах посольства рф у Відні.
"Це рішення є ще одним, хоча й недивним, кроком [президента росії володимира] путіна, спрямованого на придушення різноманіття засобів масової інформації й, таким чином, на те, щоб тримати своє населення в невіданні", – заявили в міністерстві.

Таким чином, росіяни ускладнили доступ до правдивих повідомлень про хід російсько-української війни для власних громадян, залишивши їм лише контент власної пропаганди.

Дискредитація саміту НАТО

Російська пропаганда запустила кампанію з дискредитації саміту НАТО, який відбудеться 9-11 липня, намагаючись підірвати довіру українців до Альянсу.


У рамках кампанії переважно через анонімні Telegram-канали поширюються такі дезінформаційні меседжі: за підсумками саміту Україна не отримає зброї; НАТО планує "кинути" Україну; угоди про гарантії безпеки, які будуть укладені під час саміту, не принесуть Україні жодної користі; саміт буде провальним для Києва, пише Центр протидії дезінформації.

За даними ЦПД, просуваючи подібні маніпуляції, ворог намагається дискредитувати співпрацю України з НАТО, посіяти зневіру та деморалізувати українське суспільство. Таким чином рф хоче спростити досягнення своїх військових цілей в Україні.

Насправді протягом більш як 2,5 року від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну НАТО продовжує надавати підтримку нашій державі та забезпечує наших військових зброєю для відбиття російської агресії.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую