ye-logo.v1.2
21 Серпня, 2019

Громада з Хмельниччини змагається за звання «Неймовірного села України-2019»

Ірина ОЛІЙНИК Туризм 11229
Переможесь отримає грошовий приз на реалізацію бізнес-плану
Переможесь отримає грошовий приз на реалізацію бізнес-плану. Фото: agroportal.ua

Воно має цікаві гастрономічні традиції та туристичний потенціал.

Село Лисець, що в Дунаєвецькому районі, увійшло до переліку обраних двох десятків сіл, які змагатимуться за перемогу в конкурсі «Неймовірні села України-2019».

Обрали це село, одне з сотень на Хмельниччині, не дарма. Лисець славиться своїми садами і оригінальними гастрономічними традиціями. Майже в усій Україні знають лисецькі квашені яблука, чорнослив та узвар із сухофруктів. На цьому, власне, побудований увесь малий бізнес у селі. Тут на цій справі не абияк знаються. Квасять у цьому селі усілякі овочі та фрукти здавна – не одну сотню років. І з кількох сотень дворів займається цим кожне друге. А відколи в селі розпався колгосп, то за ті огірки та яблука тут і живуть, вчать дітей, вдягаються, будуються…

Представити село у проекті, щоб позмагатися за перемогу в конкурсі, Дунаєвецька ОТГ вирішила неспроста. За виграш у 100 тисяч тут хочуть втілити в життя бізнес-план, який передбачає облаштування оглядового майданчика та будиночків для ведення торгівлі продуктами місцевого виробництва.

«На вихідні, свята до нас приїжджає дуже багато подорожуючих. Вабить людей до села водопад, що знаходиться в одній з ущелин каньйону річка Бобравка. Він став своєрідною туристичною родзинкою краю, тож було б доречно, додати до цього ще й можливість для сільчан заробляти гроші й реалізовувати смачну продукцію, не виїжджаючи за межі села», - каже директор сільського Будинку культури Лілія Скіп.

Читайте також: Подорожуємо Хмельниччиною. За порцією релаксу і райськими фотографіями до водоспаду Бурбун.

Нині у Лисці проживає 815 жителів. В усіх біля хати є сад на кілька сотень дерев. Як розпаювали колгосп – кожній родині дісталося ще по 15 соток фруктових насаджень, тож роботи додалося.

«Це наше родинне ремесло. Мочемо яблука, квасимо огірки, сушимо, яблука, сливи, грибочки… Працюємо, бо хочемо, щоб тут жили наші діти, не розбігалися по містах. Щоб село процвітало, не занепало, не втратило своїх традицій. У нас майже ніхто не їздить на заробітки. Хоч труд садівничий – важкий...», - додає Леся Скіп.

Усе літо на лисецьких подвір’ях сушаться на сонці яблука. Господині нарізають їх тонкими скибочками, складають шарами, сушать по кілька днів. Такий продукт «ручної роботи» виходить золотавим і пахучим. Аби висушити сливу – будують спеціальні печі-сушарки. Мурують їх з каменю та цегли й палять дровами.

Лисецькі чоловіки, як «мічуріни», щоразу знаходять нові сорти, випробовують їх в переробці, тож фруктові насадження щороку поповнюються новими сортами. Починає «лисецький плодозавод» (так жартома кажуть місцеві жінки) працювати вже з липня. За літо тут перерізають на сухофрукти тонни яблук. Тож літо і осінь у лисівчан розписані, як за графіком.

Особливу популярність в Україні мають лисецькі мочені яблука. Господарі починають квасити їх в листопаді-грудні. Наробивши запасів, у лютому-березні вирушають сільчани, як і колись їхні діди-прадіди, на торги. З того часу мало що змінилося. Хіба що діжки вантажать не на вози, а вже на авта.

Особливу популярність в Україні мають лисецькі мочені яблука. Фото: з архіву.

«Наші квашені яблука – й справді, як візитівка села, – каже пані Леся. – Квасять їх у нас за прадідівськими рецептами. У великих дубових діжках. Рецепт також давній. Діжку треба гарно випарити. На дно сиплеться житнє борошно. Вкладаємо гарно яблука – ціленькі, не биті. Додаємо трохи солі і зверху встеляємо яблука житньою соломою. Діжку заливаємо крининкою водою і – до погреба…»

Чернівці, Київ, Одеса, Кривий Ріг, Хмельницкий, Дніпро – на ринках у цих містах за лисецькою квашениною черги. Тож якщо бачите величезну дубову бочку з квашеними яблуками, будьте певні – це з Лисеця. Повз не проходьте, бо такої смакоти гріх не спробувати.

І звісно ж проголосувати за Лисець, щоб підтримати його у проекті, можна ТУТ.

Як повідомляє AgroPortal.ua, онлайн-голосування в IV Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України-2019» триватиму до 17 липня. Таким чином визначиться 10 півфіналістів конкурсу. А з 18 липня по 31 липня члени Експертної ради відберуть 5 фіналістів, які пройдуть в III етап конкурсу — фінал.

 

Читайте новини на нашому Телеграмі

Коментарі:

До теми

Популярні новини

Останні оголошення

  Так  Ні, дякую