ye-logo.v1.2

П’ять років вчишся, сім – «відробляєш» диплом

Політика 5364

МИ вирішили підрахувати, скільки років потрібно, аби «відробити» гроші, витрачені на навчання у вузі

Враховуючи той факт, що освіта нині, здебільшого, платна, то вступ на ту чи іншу спеціальність дорівнює вдалій або невдалій інвестиції у власне майбутнє. У цьому ракурсі сумніви молодих людей та їхніх батьків можна порівняти із головним болем інвестора – як вкласти кошти без ризику і не виявитися «обдуреним вкладником» та до кінця життя кусати лікті жалкуючи, що «не туди пішов».

Професія престижна, зарплата – нижча за загальну середню
Лікар у нас вважається досить забезпеченою людиною. І лише рідні медиків знають, що ця забезпечена людина часом має один парадно-робочий костюм, а за тиждень до зарплати переходить на «пусті» бутерброди – без масла й ковбаси. За даними обласного управління статистики, середня зарплата медика на 200 гривень нижча, ніж середньомісячна зарплата в області. Менше від медика отримують ще сільськогосподарські працівники, зайняті у галузі рибництва та у готельно-ресторанному бізнесі.
Анестезіолог Городоцької райлікарні Віталій Корягін торік закінчив навчання, у лікарні працює з серпня. За дев’ять років навчання (три з яких – інтернатура) довелося викласти близько 27 тисяч гривень. «Я дуже хотів бути лікарем, – зізнається Віталій Петрович. – А коли потрапив до медвузу, зрозумів, що моє покликання – анестезіологія. І у тому, що мрія моя збулася, величезна заслуга моєї мами, яка щомісяця відкладала з невеликої вчительської зарплати кілька сотень, аби зібрати потрібну суму на моє навчання». Однак, ставши лікарем, чоловік не скоро відробить суму, витрачену на навчання. Тим паче, що у 2000-2001 році гривня мала значно більшу вагу, ніж нині. Деякі ціни та тарифи відтоді підвищилися у п’ять, а то й у десять разів. Тому сьогодні неможливо об’єктивно вирахувати, скільки потрібно працювати лікарю, щоб «відробити» навчання, й ми зробили подвійні підрахунки. Сьогодні молодий лікар-анестезіолог отримує в місяць від 700 до тисячі гривень (залежно від відпрацьованих годин), включаючи шкідливі умови праці (все-таки, реанімаційне відділення), нічні чергування, виклики у вихідні, операційну діяльність. На другу категорію лікар може атестуватися лише через п’ять років практичної роботи (включаючи інтернатуру). Далі йде перша і вища категорії. Щоправда, доплата за ті категорії невелика – не більше ста гривень. Таким чином, анестезіолог райлікарні витрачені на навчання 27 тисяч гривень заробить, приблизно, за три роки. Однак, сьогодні навчання теж подорожчало. Приміром, сьогодні рік навчання у Львівському медуніверситеті за спеціальністю «лікарська справа» коштує 17 900 гривень (за дев’ять років – 161 100 гривень). При нинішніх зарплатах лікарю «за диплом» доведеться працювати років із 16. Навчання ж у Тернополі (74 880 гривень за весь період) можна відпрацювати швидше – лише за сім з лишком років. Тож в підсумку можна зробити «поправки» лише на невраховані нами «подяки» у конвертах.

Вчитель лікарю не рівня
Ось і рахуємо, за скільки років окупиться навчання молодого вчителя. Беремо середню цифру за навчання – 6 000 гривень (до прикладу, в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка навчання на освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліста» з «Педагогіки і методики середньої освіти. Біологія» на стаціонарі коштуватиме 6 800 гривень, на заочному – 3 500). Множимо на п’ять років – виходить 30 тисяч гривень. Закінчивши вуз, молодий спеціаліст влаштовується на роботу і отримує ставку вчителя 943 гривні на місяць (це без стажу роботи, категорії та різних доплат). У рік виходить 11 316 гривень. Неважко підрахувати, що витрачені на навчання кошти відіб’ються приблизно за три роки. Утім, якщо молодий вчитель захоче пройти атестацію й отримати другу категорію, й відповідно, додаткових п’ятдесят гривень до ставки, йому необов’язково, як лікарю, чекати п’ять років. Просто потрібно написати заяву керівнику закладу. За стаж понад три роки – доплата десять відсотків від посадового окладу, понад десять років – двадцять відсотків. А якщо врахувати, що є ще різні доплати – за класне керівництво, за перевірку зошитів... Як зазначили в обласному управлінні освіти та науки, середня зарплата педагогічних працівників області у 2008 році, враховуючи шість підвищень, склала 1 557 гривень (середня у грудні –
1 859 гривень).


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую