ye-logo.v1.2

Зменшуються зарплати, закриваються магазини

Політика 1509

Сьогодні кожне третє підприємство торгівлі в області працює збитково

За два місяці цього року «плюс» в один відсоток мало лише сільське господарство. Тим часом обсяги промислового виробництва скоротилися на 29 відсотків, будівельних робіт виконано на 46,3 відсотка обсягу відповідного періоду минулого року. Не сприяло це і добробуту мешканців області. В адміністративних відпустках у січні перебувало 10,5 відсотка працівників, у лютому – 6,2 відсотка. В режимі неповного робочого тижня у січні та лютому працювали 10 відсотків працівників. Порівняно з жовтнем минулого року, вдвічі зріс рівень безробіття. Нині реальна заробітна плата зменшилася більше, ніж на 10 відсотків. Крім того, зростає заборгованість з виплати заробітної плати, і сьогодні ця сума складає 22 мільйони гривень. Цим питанням була присвячена прес-конференція Головного управління статистики в Хмельницькій області.
В області сьогодні працює 28 супермаркетів та п’ять гіпермаркетів. Це лише три відсотки усіх продовольчих магазинів області. Однак, саме супермаркети продають більше третини продовольчих товарів. Усього ж в області працює більше 10 тисяч магазинів і кіосків та 1,5 тисячі ресторанів, кафе та барів. 67 відсотків магазинів – продовольчі, причому більшість з них – універсальні. Серед непродовольчих магазинів, навпаки, переважають спеціалізовані, у яких реалізовується майже вся (97 відсотків) продукція. Крім того, у нас працює 118 ринків, торгових рядів та майданчиків, на яких нараховується 40 тисяч торгових місць. За кількістю непродовольчих ринків Хмельниччина посідає друге місце в Україні.
Однак, неплатоспроможність населення, відсутність кредитування та інші кризові явища призводять до скорочення мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства. За минулий рік на Хмельниччині закрилися 85 магазинів, 14 кіосків та 24 об’єкти ресторанного господарства. З четвертого кварталу минулого року зростає питома вага збиткових підприємств торгівлі. Й сьогодні кожне третє підприємство торгівлі в області – збиткове. Найгірша ситуація у тих, які торгують автомобілями та мотоциклами. В середньому, одне збиткове підприємство торгівлі торік отримало майже 4 мільйони гривень збитків, а одне прибуткове підприємство – усього 636 тисяч гривень прибутку.
Ще однією з ознак кризи є падіння обсягів продажу. Загальний обсяг продажу споживчих товарів за усіма каналами реалізації за два місяці, порівняно з січнем-лютим минулого року, зменшився на 10 відсотків. Оборот реалізації на одну особу за січень-лютий складав 944 гривні, тоді як торік у цей період він був 954 гривні, а, з урахуванням росту цін майже на 20 відсотків, за ці гроші можна було купити товарів майже на сто гривень менше.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую