ye-logo.v1.2

П’ять по двадцять

Політика 1310

З першого вересня ціна газу для населення зросте на двадцять відсотків, а наступного року такі підвищення ціни на газ будуть щоквартальні

Таке рішення прийняла Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ). Це подорожчання викликане, насамперед, вимогою Міжнародного валютного фонду довести ціну на газ до економічно обгрунтованої, який готується дати Україні черговий транш кредиту. Спочатку подорожчання відчує населення, а вже через місяць, з жовтня, газ подорожчає і для комунальних підприємств. Починаючи з січня, ціна на газ зростатиме на 20 відсотків щоквартально. Щоправда, у товаристві «Хмельницькгаз» поки що це рішення не коментують – вони ще не отримували щодо цього ніяких документів. Коли отримають – почнуть перерахунки.
Найбільше постраждають від цього рішення мешканці приватного сектора – ті, хто має індивідуальне опалення.  Гаманці ж мешканців багатоквартирних будинків схуднуть поки що несуттєво. Однак, вже з жовтня, коли газ подорожчає для комунальних підприємств, можуть зрости ціни на гарячу воду та тепло. У НКРЕ прогнозують, що ці тарифи підвищаться на 12-14 відсотків.
До речі, не платити за послуги газовиків не вийде. Услід за подорожчанням «блакитного» палива в Кабміні збираються розробити схему застосування штрафних санкцій до неплатників (зокрема, відновити практику нарахування пені). До таких кроків, стверджують високопосадовці, змушують вдаватися у МВФ – щоб отримати черговий транш, український уряд мусить забезпечити стабільність роботи теплоенергетичних компаній,  й зокрема «Нафтогазу».
Між іншим. За даними Держкомстату, сьогодні витрати на оплату газу середньої української родини складають 3,2 відсотка усіх витрат. Це стільки, скільки люди витрачають на зв’язок, транспорт чи ліки. Оплата усіх житлово-комунальних послуг забирає майже дванадцять відсотків витрат українських родин. Найбільше ж грошей забирає харчування, за їжу українські сім’ї  віддають до 60 відсотків усіх витрат.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую