ye-logo.v1.2

75 відсотків бюджету – на заробітну плату

Політика 1797

У Хмельницькому відбулася сесія Хмельницької міської ради

На порядку денному знову понад 40 питань. І кожне з них, безумовно, потребує вирішення. Однак депутати Хмельницької міської ради «зажадали» розпочати з основного – бюджету міста на 2009 рік, який мав розглядатися другим.

Піклування про підприємців та екологію
Першою на високу трибуну вийшла Світлана Мельник, яка попросила підтримати звернення до Президента України, прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради України та народних депутатів. Все зводиться до того, що законопроект «Про місцеві податки та збори», який був прийнятий Верховною Радою у першому читанні, не сприятиме наповненню бюджету (проти цього законопроекту 3 лютого відбувся мітинг підприємців, про який газета «Є Поділля» писала у №6 (1324) від 5 лютого). «На жаль, ті пропозиції, які надав Хмельницький виконавчий комітет, та й пропозиції інших місцевих громад не були розглянуті та враховані», – зазначила Світлана Василівна. Депутат запропонувала ввести мораторій на прийняття будь-яких законодавчих актів, які збільшували б податкове навантаження, створити при Верховній Раді націо- нальний антикризовий комітет, а законопроект «Про місцеві податки та збори» зняти з розгляду та направити на доопрацювання. І 47 міських обранців із 50 зареєстрованих у залі підтримали це звер- нення.
А ось звернення від громадських організацій, яке зачитав депутат Володимир Засаднюк, адресувалося вже не державним мужам, а місцевим чиновникам. Занепокоєння викликає швидка забудова центральної частини Хмельницького та знищення зелених насаджень. «Часто це відбувається без погодження з відповідними службами, – зазначив Володимир Антонович. – Особливо непокоїть агресивний наступ у заплаві річки Південний Буг. Ні ми, ні ви, ніхто не має права нехтувати екологічним законодавством, прикрива- ючись підтримкою недобросовісних державних службовців. Заплаву річки потрібно залишити для рекреаційної зони, а не віддавати під забудову комерційним структурам». Громадські організації наполягають на терміновому затвердженні міською радою меж рекреаційних зон міста, особливо в заплаві річки Південний Буг, проведенні інвентаризації зелених насаджень тощо.
А от після заяви Віктора Сабія, виникла словесна перепалка між ним та представниками Партії регіонів. Віктор Михайлович оприлюднив звернення «Свободи» до правоохоронців про недопущення працевлаштування іноземців у Хмельницькій області. А саме на ТСЦ «Поділля» та «Хмельницьклегпромі». «Плани працевлашту- вання іноземців виношують депутати обласної ради від Партії регіонів Валерій Квасницький та від Блоку Юлії Тимошенко Володимир Кулаков, – зазначив Віктор Сабій. – Пан Квасницький має намір привезти 18 менеджерів-китайців на ТСЦ «Поділля» для організації прямого постачання з Китаю товарів ширвжитку. А пан Кулаков, який, будучи депутатом обласної ради, дотепер навіть не оволодів державною мовою, хоче завезти 1500 в’єтнамських швачок на свої підприємства в Хмельницькому, Летичеві та Волочиську. В Україні економічна криза – закриваються підприємства, українці втрачають роботу, поневіряються по закордонах, щоб заробити на хліб. Українських заробітчан виганяють з країн Європи, щоб дати роботу своїм громадянам, а Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко працевлаштовують в Україні китайців та в’єтнамців!». Саме остання фраза викликала обурення з боку Партії регіонів. Зокрема, Оксана Кольгофер заявила: «Давайте підбирати слова! Партія регіонів не влаштовує на роботу китайців!» «То відкличте Квасницького», – парирував Сабій. «Для цього є центральне керівництво партії», – зауважила Оксана Вікторівна. Ще один регіонал, Михайло Войтюк заявив, що з вуст Сабія прозвучала неправдива інформація. «Планується заїзд 20 менеджерів із Китаю, а працюватимуть на ринку чотири тисячі наших працівників, – додав Михайло Дмитрович. – Навпаки, потрібно подумати, як місту залучити податки з ТСЦ «Поділля» на свій бік. Попрацювати треба. Куди ми від них дінемося? ТСЦ вже є».

Доходи менші, ніж торік
Отож, бюджет… Те, що він буде не з кращих, було зрозуміло давно. Адже ситуація в країні наклала свій відбиток на бюджети усіх рівнів. Хмельницький не став винятком. За словами Наталії Степанової, начальника фінансового управління, лише податок з доходів фізичних осіб буде меншим на вісім мільйонів гривень, ніж минулого року! Бюджет розвитку – на 20 мільйонів гривень. «Структура видатків якісно набагато гірша, ніж у попередні роки,- заявила Наталія Володимирівна. – 88 відсотків видатків складають захищені статті бюджету. Лише 12 відсотків - на решту потреб. Вперше за останні роки в середньому 75 відсотків податків, зборів та дотацій з державного бюджету підуть на заробітну плату». І все ж таки, на переконання головного фінансиста міста, на перший погляд бюджет не такий вже і поганий. Але це все завдяки субвенціям з обласного та державного бюджету. Якби не субвенції, то… «80 відсотків грошей, закладених у бюджет на охорону здоров’я, підуть на заробітну плату медичним працівникам, – прокоментував депутат Володимир Розгонюк, який працює головним лікарем міської лікарні. – Я колись брався за голову, коли було 67 відсотків… У цьому ж році на медикаменти закладено сім відсотків, на харчування – 2,9 відсотка, решта на енергоносії. За рахунок чого утримувати лікарні? Але ми свідомі, що це робиться не від легкого життя. І головне, щоб бюджет виконувався щомісяця».
Майже двогодинне обговорення проекту бюджету на 2009 рік завершилося його прийняттям. 44 міських обранців з 50 зареєстрованих натиснули на кнопку «за». Один депутат утримався, п’ятеро не голосували.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую