ye-logo.v1.2

«Це геноцид проти нації!»

Політика 1575

Заявили хмельничани, які мають доларові кредити

Давненько такого жвавого та реального мітингу не було. І хоч на акції протесту «Ні - кредитному рабству!» зібралося близько чотирьохсот людей (організатори сподівалися на більшу кількість учасників), він став справжнім гласом народу. Адже не носив політичний характер. Що і підтвердили самі мітингуючі, коли до них зі сцени зверталися представники політичних сил…

Люди, які зібралися на головній площі області 26 лютого, вимагали перевести їхні валютні кредити в гривню за курсом Національного банку України, який був на момент отримання кредиту. А також повернути відсоткові ставки. «Я взяв 20 тисяч доларів у кредит, - каже директор юридичної фірми Михайло Присяжнюк. – Я сплачував вчасно по графіку. Коли долар подорожчав, клієнтів у мене стало менше. І це зрозуміло, людина не може витратити гроші на юриста, тому що вона ці гроші несе в банк, сплачуючи свій кредит. Прибутки в мене зменшилися, але, фактично, через ріст долара мені доводиться платити за кредит удвічі більше! Якщо я не буду платити, в мене заберуть моє житло». Пан Михайло, як і більшість присутніх на мітингу, винив в усьому владу, яка це допустила. Щоправда, не обійшлося і без вигуків: «А навіщо ви брали ті кредити?». Відповідачів знайшлося чимало. «Я брав кредит у доларах, коли мав хорошу роботу, заробітну плату, стабільність, - каже чоловік, який представився простим хмельничанином. – І розрахував свої сили – платити за тим курсом, за яким брав. Але влада допустила те, що долар вже не по 5 гривень, заробітні плати стали меншими, я залишився без роботи та ще й відсотки підняли. Хіба цього ми хотіли, коли виходили на майдан в 2004 році? Ні! Треба гнати Президента, уряд та депутатів під три чорти! Досить їм вирішувати власні проблеми».


Виступ Лева Бірюка обурив мітингуючих. Можливо, через це нардеп і вирішив швидко залишити майдан.
За словами організаторів акції, а це декілька фізичних осіб, які вирішили об’єднатися заради кредитної справедливості, на мітинг запросили всіх представників банків, які є в Хмельницькому, включаючи і НБУ, губернатора, голову обласної ради, мера… Ніхто не прийшов. Натомість, біля натовпу помітили народного депутата Лева Бірюка, якого одразу ж запросили до слова. «Коли ви вдома жінці кажете, що в Верховній Раді ніхто не вміє працювати, то подивіться на себе в дзеркало, ви так само себе ведете, як Верховна Рада, – заявив Лев Васильович, що, вочевидь, не дуже сподобалося присутнім. – А ще вчите когось. Я сам взяв кредит, і знаю, що це таке. Ви хочете почути, що зараз вийде до вас голова облдержадміністрації, перепише вас і всім віддасть гроші. Я цього не можу сказати, бо цього не буде. Тому, щоб вирішити це питання, потрібно заробити гроші, і вони зараз заробляються. І є законопроект, що гроші для виплати кредитів будуть даватися НБУ за курсом 7,7 гривні. Якщо це неправильно, то є пропозиція: брали по 5,05 гривні, а віддаватимете по 4 гривні. Приймайте це рішення голосуванням, а я його віддам Президенту, НБУ, прем’єр-міністру, Верховній Раді. І скажу, що в Хмельницькому прийшли до висновку, що брали кредит по курсу 5,05, а зараз потрібно платити по 4 гривні за долар». «Які чотири? – обурювався майдан. – Ми просимо 5,05». Однак Лев Бірюк розпрощався з хмельничанами і пішов у бік центру.
Врешті-решт пішли заклики не платити за кредит, поки вимоги хмельничан не будуть виконані. До речі, в цей же день вулицею Західно-Окружною «кружляли» близько ста вантажівок, які теж протестували через кредити. Перевізники, які здійснюють вантажні перевезення, вимагали заморозити кредити на два роки, оскільки вони залишилися без роботи, а тому за кредит не мають чим платити.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую