ye-logo.v1.2

Здам приміщення. Задарма

Політика 1685

«Це не криза, це паніка», - стверджують фахівці

Кореспонденти «Є Поділля» продовжують стежити за тим, що відбувається навколо нас. Зокрема, й на ринку нерухомості. І якщо нині вже нікого не дивує той факт, що кількість проданих квартир щомісяця зменшується, то нова тенденція зачіпає оренду приміщень. А що ж тут? Здається, те саме, що і з продажами. Однак ринок оренди поділяється на дві складові – комунальну та комерційну.

Комер орендаційна
Ситуація не з кращих. З одного боку, все начебто добре. Адже орендодавці вже не беруть із орендарів захмарні суми. З іншого – здати приміщення доволі важко. Ринок оренди завжди був специфічним. Однак криза дістала і його. Щоправда, на думку президента Асоціації спеціалістів з нерухомості України Андрія Шульги, називати кризою процеси, які відбуваються на ринку нерухомості, не варто. «Так, ситуація непроста, – зазначив в одному з інтерв’ю Андрій Васильович. – Але це не стільки кризові явища, як результат паніки». Щоправда, паніка, здебільшого, торкнулася продажів нерухомості. А ось оренди… «Вартість орендованих приміщень впали в 3-4 рази, – порівнює нинішні ціни з тими, які були восени минулого року, хмельничанин Сергій Бахарєв, директор «Міського агентства нерухомості». – До того ж, на комерційну нерухомість й на оренду квартир ціни знизилися майже однаково». Таке падіння ріелтори пов’язують із зменшенням доходів людей, погіршенням економічної ситуації в країні, збільшенням деяких податків тощо. «Бажаючих взяти в оренду комерційну нерухомість стало значно менше, – розповіла кореспонденту «Є Поділля» Оксана, спе-ціаліст одного з агентств нерухомості. – А тому й ціни значно впали. Орендодавці нині теж переживають нелегкі часи».
Директор одного з хмельницьких магазинів зауважив, що будував невеличкий торговельний центр, щоб потім заробляти на оренді приміщень. «А вийшло так, що я нині не можу знайти орендарів, а будівлю звів завдяки кредиту, який нині потрібно платити, а грошей…», – бідкається підприємець. «Нині в Хмельницькому вистачає вільних площ у центрі міста, – пояснює Сергій Львович. – І ті, хто раніше орендував їх, як правило, так і залишилися працювати в тих приміщеннях. Щоправда, сплачують за оренду значно менше, ніж раніше. Адже орендодавці згодні йти на поступки. Зараз орендарі або йдуть із центру, або орендодавець зменшує їм плату. І центральну частину міста нині залишають лише ті фірми, які не займаються торгівлею».

Комунальні приміщення
Криза тут, поки що, не відчувається. Принаймні, так стверджують чиновники. Та й ціни не змінюються, оскільки, відповідно до закону про оренду державного та комунального майна, умови договору є чинними на весь період угоди. «Переглядати ціни під час дії угоди про оренду ми не можемо, – каже Наталя Мевша, заступник начальника управлін-ня комунального майна Хмельницької міської ради. – Нові ж угоди укладають на підставі ринкової вартості, яка визначена на сьогоднішній день, та у відсоткових ставках. Ставки – індикативні, затверджені постановою Кабінету Міністрів України, і застосовуються як стартові при проведенні конкурсу». Отож нині в обласному центрі комунальне майно орендують близько 800 орендарів. І з майже 96 тисяч квадратних метрів всього комунального майна, лише близько трьох тисяч «квадратів» вільні. Однак, всі три тисячі вільними вважати не слід. «Справа в тому, що деяке майно ми плануємо виставити на аукціон», – пояснює Наталя Анатоліївна.
Такі цифри навряд чи призведуть до того, що найближчим часом ставки на оренду комунальних приміщень в обласному центрі будуть переглянуті. Принаймні, ті, котрі затвердила міська влада. Та й в Хмельницькій міській раді така ідея перегляду цін поки що, навіть, не витає у повітрі. Принаймні, так запевнив кореспондента «Є Поділля» голова депутатської комісії з питань приватизації та використання майна територіальної громади міста Віктор Вікарчук. Щоправда, першим дзвіночком чи поштовхом для якихось змін може стати те, що орендарі почнуть відмовлятись від орендованих приміщень. Поки що всі працюють. Є лише поодинокі випадки, коли підприємці, які орендують великі за квадратурою приміщення, йдуть з них.
І все ж таки, тенденція до зменшення кількості орендарів комунальних приміщень простежується ще з минулого року. До прикладу, на початок 2008 року на балансі Хмельницького міського комунального підприємства з утримання нежитлових приміщень було 549 вільних квадратних метрів, в липні – 1576 квадратних метрів, на перше березня 2009 року – 2133. Разом із тим, у місті з’явилися нові орендарі. За словами директора комунального підприємства з утримання нежитлових приміщень Володимира Мельника, з початку року в обласному центрі його підприємство здало в оренду 250 квадратних метрів. «Безумовно, з’явилися такі, що не можуть платити за оренду, – каже Володимир Іванович. – Але ж комунальні приміщення звільняють й ті, які побудували власні. Масових відмов від орендованого майна немає».

P.S. Хмельницький – місто специфічне. Завдячуючи, безумовно, речовим ринкам. І саме на них є поняття оренди торговельних приміщень. Саме на Львівському шосе нині затишшя. Зняти кіоск – не проблема. Чимало підпри-ємців просто «віддають» їх «даром» – за абонентську плату. А ті, хто раніше ще й заробляв на оренді гроші, сьогодні урізав свій дохід, як мінімум, удвічі. Що з цього вийде, покаже

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую