ye-logo.v1.2

Красти мобільні телефони

Політика 1588

Ринку збуту не буде?

Вступили в дію нові правила ввезення з-за кордону та реалізації мобільних телефонів, які можуть знизити кількість крадіжок «мобілок». Зокрема, всі нелегально ввезені телефони, в тому числі і крадені, не зможуть обслуговуватися в мережі українських операторів мобільного зв’язку. З деталями нововведень знайомився кореспондент «Є Поділля».
Отож, всі ввезені на територію України «мобілки» мають реєструватися у загальній базі даних, яку веде «Український державний центр радіочастот». Кожен апарат має унікальний ідентифікаційний код – ІМЕІ, завдяки якому і відбуватиметься реєстрація легальних телефонів. «Сьогодні всі оператори мобільного зв’язку наповнюють цю базу даних ІМЕІ-кодами телефонів, які нині використовуються в країні, – розповів кореспонденту «Є Поділля» начальник Хмельницької обласної філії державного підприємства «Український державний центр радіочастот» Михайло Третяк. – До 30 вересня ця база буде наповнена всіма легалізованими телефонами, після чого споживачі й відчують нововведення». Отож, нині над створенням цієї бази даних працюють всі мобільні оператори. Всі «мобілки» – легальні та нелегальні, до першого вересня «легалізуються», а ось вже потім…
«Якщо у людини вкрадуть телефон, вона повинна буде заявити про це в міліцію, й вказати ІМЕІ-код апарату, – пояснює Михайло Михайлович. – Цей код буде переданий до нашого центру, і ми внесемо його до «чорного списку». Оператори зв’язку, отримавши від нас ІМЕІ-код, одразу ж заблокують роботу мо-більного телефону. А тому порадив би всім, якщо придбали новий телефон, не викидайте коробку від нього – на ній є ІМЕІ-код». Проблеми виникнуть й в тих, хто придбає «мобілку», яка була нелегально завезена в Україну – оператори відмовлять в обслуговуванні цього апарату. Виникає запитання: а як дізнатися про те, чи телефон легалізований? Відповідь у нововведеннях! У кожному магазині (чи на ринку), де продають «мобілки», з 30 червня має бути технічна можливість перевірки ІМЕІ-коду на наявність у базі даних. Або ж через комп’ютер, підключений до Інтернету, або ж за допомогою «смс-повідомлення» з кодом, яке потрібно буде відправити на визначений номер. Якщо такого ІМЕІ-коду в базі даних не буде, фахівці радять не купувати його. Ну, а якщо «мобілка» нелегальна чи крадена, то на дисплеї телефону буде напис: «Телефон заблокований з причини…».
До речі, як розповіли нам в «Українському державному центрі радіочастот», користуватися незареєстрованим мобільним телефоном можна буде протягом місяця. Це передбачено для тих, хто може купити мобільний телефон за кордоном. За 30 днів ця людина має звернутися до центру з проханням внести її телефон до бази даних. Звісно, довівши, що телефон таки купувала – чек, коробка, документи тощо.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую