ye-logo.v1.2

Подоляни в «передовиках» серед тих, хто пропонує хабарі

Політика 1381
Фото: Валерій Б.

Корупція – як часто ми чуємо це слово! Про неї говорять на вулиці, з екранів телевізорів, пишуть на шпальтах газет тощо. Однак, є й такі, хто вивчає та аналізує стан корупції у нашій державі та області зокрема. Вже третій рік поспіль проект «Гідна Україна» разом із Київським міжнародним інститутом соціології проводять опитування українців, щоб дослідити ситуацію корумпованості нашого суспільства. І цього року в опиту- ванні, яке проводилося в лютому-березні, взяли участь 10577 респондентів з усіх куточків країни, 400 з яких – із Хмельницької області.
«В той час, коли люди кажуть, що за останні 2 роки рівень корупції в країні зріс, дані дослідження свідчать про протилежне, – каже Любов Паливода, заступник директора проекту «Гідна Україна». – Є незначне зменшення». Якщо два роки тому 13,1 відсотка українців добровільно давали хабарі, то в 2009 році таких добровольців стало 9,9 відсотка. Та й вимагати гроші стали у меншій кількості людей – у 22,1%, тоді як у 2007 році – у 25,6%. На Хмельниччині, за даними дослідження, у 22,6% опитаних вимагали хабар, тоді як в 2007 році «потерпілих» було аж 39,8%. Натомість, добровольців, які дають хабарі, за два роки стало майже вдвічі більше! Було 5,5%, стало 10,5%. «Хмельницька область – в «передовиках» серед тих, хто пропонує хабарі»,– підкреслила пані Паливода. У лідерах Хмельниччина, разом із Чернівецькою та Львівською областями, і серед тих, хто використовує особисті зв’язки при вирішенні якогось питання. 24,6% респондентів зізналися в цьому.
На запитання: «Чи може корупція бути виправданою, якщо це необхідно для вирішення важливої справи?», 12,4% подолян відповіли – завжди може бути виправдана, 42,9% – іноді може бути виправданою, 40,2% – ніколи не може бути виправданою. Показник виправдовуваності корупції на Хмельниччині, за словами організаторів дослідження, теж завеликий, адже в Україні, в середньому, корупцію виправдовують удвічі менше людей. Однак, Хмельницька область стала однією з небагатьох, де рівень довіри до всіх гілок влади виріс! Особливо до місцевої, якій за два роки почали довіряти утричі більше людей.
«Безумовно, якщо брати нинішнє законодавство, то корупція – це трохи інше, ніж хабарі. Однак ми називаємо і хабарі корупцією, а корупціонерами, не лише держслужбовців, а й інших, хто отримує заробітну плату з бюджету. Так прийнято у світі, на який ми і орієнтувалися в своїх дослідженнях, – пояснила Любов Паливода. – І декілька тижнів тому Верховна Рада прийняла закон, який розши- рює перелік корупціонерів, в який внесли працівників медичної та освітянської галузей. Адже в усьому світі корупція – це зловживання службовим становищем для власної вигоди, чим може бути хабарництво. Сподіваюсь, що Президент України його підпише».


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую